Peste 50% din Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) au devenit profitabile pentru prima oară în 2007, a declarat, la finele săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, cu ocazia lansării Cartei Albe a IMM 2008.
"Cele mai prolifice domenii economice s-au dovedit a fi tranzacţiile imobiliare, intermedierile financiare şi serviciile prestate întreprinderilor. La polul opus, cea mai puţin profitabilă activitate, a fost eliminarea deşeurilor", a consemnat Nicolescu.
Potrivit documentului elaborat de CNIPMMR, în 2007, aproape 62% din totalul IMM-urilor au obţinut performanţe superioare anului precedent, în timp ce doar 8% dintre companii au înregistrat performanţe inferioare.
În momentul de faţă, evoluţia mediului economic din România este apreciată ca fiind pozitivă de către 52% dintre întreprinzători. În ceea ce priveşte previziunile firmelor pentru anul în curs, 67% dintre aceste apreciază că performanţele lor economice vor fi mai bune decât în anul precedent.
Pe de altă parte, 6,5% dintre IMM-uri consideră că anul în curs va fi unul cu probleme. "Probabil firmele care au declarat că nu vor obţine performanţe anul acesta vor fi şi cele care vor da faliment în aceeaşi perioadă", a afirmat preşedintele CNIPMMR.
În ceea ce priveşte dificultăţile cu care se confruntă mediul de afaceri românesc, patronii au menţionat ca primă problemă rămâne birocraţia, în ciuda faptului că numărul celor care contestă eficienţa acesteia este în scădere de la an la an. "În momentul de faţă două din cinci IMM-uri au mari probleme cu birocraţia, fiscalitatea clasându-se pe locul doi din punct de vedere al dificultăţilor. Resusele umane sunt o altă mare problemă a firmelor - circa 35% dintre acestea afirmând că au dificultăţi din acest punct de vedere", a adăugat Ovidiu Nicolescu.
CNIPMMR a lansat săptămâna trecută a şasea ediţie a Cartei Albe a IMM-urilor, document ce analizează evoluţia fenomenulu intreprenorial din România.