Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost instalată, în premieră în ţara noastră şi în Europa, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", pentru protejarea unuia dintre cele mai preţioase specimene din patrimoniul naţional - scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriaşul de peste 4 m înălţime şi aproape tot atât lungime, care poate fi admirat în holul central al muzeului.
Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa, aproape 9 luni de muncă laborioasă şi anevoioasă au fost necesare pentru ca actualul schelet de Deinotherium gigantissimum să fie restaurat după dezastrul pe care l-a suferit pe 4 martie 1977.
Această comoară a Muzeului Antipa, o piesă de valoare ştiinţifică mondială şi un exponat de excepţie din patrimoniul cultural al României, nu ar mai putea "supravieţui'' unui alt cutremur de asemenea magnitudine, arată sursa citată.
"Importantele pagube produse în colecţii după cele două cutremure majore din 1940 şi 1977 au determinat Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' să acţioneze pro-activ, prin aducerea şi implementarea tehnologiei japoneze 'µ-Solator', ceea ce permite protejarea specimenelor preţioase şi pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în Bucureşti. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încât tehnologia inovatoare să poată fi văzută sau/şi testată de oricine doreşte implementarea unei soluţii similare", a declarat Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa, citat în comunicat.
O demonstraţie publică a modului în care funcţionează "µ-Solator" va avea loc pe 26 iulie, în prezenţa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valeriu-Daniel Breaz, a directorului Muzeului Antipa, dr. Luis Ovidiu Popa, a oficialilor de la Ambasada Japoniei în România, Takanori Sato, preşedintele Ideal Brain Co. Ltd., doctor în Inginerie şi Arhitect.
Tehnologia dezvoltată de Ideal Brain Co., Ltd. a primit Gold Award la Good Design Award, 2016, şi se bazează pe un principiu nou şi inovator, care implică două plăci extrem de subţiri, de doar 3 mm fiecare. În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4, sistemul se activează şi izolează în mod complet obiectul de mişcarea solului.
Aceasta este cea mai subţire tehnologie antiseism disponibilă în lume, care protejează colecţii de artă, obiecte de patrimoniu naţionale, servere şi spaţii de stocare a datelor în Japonia şi America, şi a trecut proba a două cutremure majore în Japonia, iar aceasta este prima ei instalare în Europa.