PREMIERĂ LA VAMĂ Venea o moară pe Siret

MAKE
Ziarul BURSA #Politică #Contrabanda / 4 februarie 2011

Poliţiştii de frontieră şi vameşii ridicaţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru fapte de corupţie şi contrabandă cu ţigări, au fost aduşi, ieri, la sediul DNA din Bucureşti, unde au fost audiaţi de procurori.

Poliţiştii de frontieră şi vameşii ridicaţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru fapte de corupţie şi contrabandă cu ţigări, au fost aduşi, ieri, la sediul DNA din Bucureşti, unde au fost audiaţi de procurori.

Doi kilometri de autovehicule s-au blocat ieri în Vama Siret, până la ora 9.30, dimineaţa, când a fost înlocuit brusc întregul personal al Vămii, cu conducere cu tot şi s-a sfârşit balamucul reţinerii vameşilor şi poliţiştilor pentru audieri, în cercetările de mită şi trafic de ţigări, reţinere operată de către sutele de colegi ai lor din Poliţie, Direcţia Generală Anticorupţie şi Jandarmerie, sosiţi din trei judeţe cu zeci de maşini, pe care le-au parcat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, unde, într-o primă fază, au fost aduşi cei reţinuţi.

Alte autospeciale ale trupelor de intervenţie ocupaseră curtea Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (într-adevăr, se spune că o parte dintre traficanţii de ţigări sunt ucraineni, dar ce pericol ar fi putut prezenta partidul lor, altul decât că, eventual, are fumători printre membri ?)

Dacă înmulţim 80 (câţi vameşi şi poliţişti se spune că au fost reţinuţi ieri, la Vama Siret) cu 59 (câte direcţii regionale şi judeţene numără Autoritatea Vamală), atunci ne dă 4720.

N-am ştiut că aritmetica este politică: produsul înmulţirii noastre întrece cu aproape 1000 numărul salariaţilor Autorităţii Naţionale a Vămilor (ei sunt doar 3784), indicând că, la un control concomitent în toate direcţiile vamale din ţară, nu doar că am rămâne fără vamă, ci că ar trebui reţinut pentru audieri şi Guvernul şi probabil şi Preşedinţia.

Chestorul-şef Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, a declarat, ieri, că acţiuni precum cea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret vor continua.

Gândiţi-vă...

Poliţiştii urmau să fie trimişi pentru audieri la Bucureşti, cu trei autocare - o frumoasă excursie de vreo şapte ore - unde îi aşteptau numeroşi procurori DNA, reuniţi ca la un congres.

Lipseau florile.

Cocktail la mănăstire...

Spectacolul de ieri este, în primul rând, o premieră: de când venea o moară pe Siret, nu s-a mai pomenit să ridici o vamă de frontieră şi să o muţi în Bucureşti, cu tot cu femeie de serviciu (se spune că şi ea avea partea ei de şpagă).

Este, de asemeni, artă pură.

Numai arta poate fi într-atât de polisemantică.

Ce credeţi că a determinat reţinerea unei vămi moldoveneşti, la 3 februarie 2011?

Schengen, sau alegerile PDL din 15 mai?

Desigur, problemele de corupţie sunt reale, dar presiunea europeană pe care o suportăm sub observaţiile de prea multă corupţie sunt şi ele reale, după cum reale sunt şi tensiunile dintre grupările din PDL, despre care Valeriu Stoica a afirmat recent că vor creşte, odată cu apropierea de momentul alegerilor.

CORUPŢIA DIN VAMĂ

Siretul ţine de Iaşi.

Acum un an, conducerea ieşeană a ordonat Vămii Albiţa să-i transmită zilnic unde-şi amplasează vameşii pe drumurile pe care circulă marfa.

Ciudat, nu-i aşa?

De ce trebuie să ştie Iaşiul unde sunt vameşii de la Albiţa?!

Asta nu-i nimic.

Imaginaţi-vă că echipele mobile de control nu au voie să se apropie la mai mult de 30 de kilometri de frontiera cu Republica Moldova.

De ce?

Să vă explicăm: există poliţişti de frontieră pe tura cărora pot fi trecuţi peste fâşia lor chiar şi elefanţi.

Iei mata" elefantul şi-l bagi într-o casă de om, la 29,9 kilometri de frontieră; de la o sută de metri, vameşul vede elefantul, dar nu are voie să se apropie - pentru vameşi, ţara e mai mică.

Dacă vameşu-i vreun prost care nu-şi ţine gura (dar asta nu se poate - vameşii sunt deştepţi), atunci deplasarea echipei de control este anulată, reprogramată sau anunţată, fie de la centru, fie de la Siret.

Chestiile astea se spune că le-ar face conducerea.

Unii şefi ai vămii cică primesc un al doilea salariu lunar, fix (circa 20 de milioane de lei vechi, neimpozabili) de la magazinele duty-free şi desigur, comisioane la afaceri.

Tipologia corupţiei în vamă este mai largă (se adaptează la timp, spaţiu şi zodia vameşilor), dar dacă este adevărat fie şi numai ceea ce am descris mai sus, atunci justifică ridicarea Vămii Siret, cu căţel şi cu purcel, şi aducerea ei la congresul de la Bucureşti.

Rămân, doar, două nedumeriri - timpul şi spaţiul: de ce acum, de ce acolo?

Pentru că tipologia de aia e tipologie, că e tipică pentru întreaga noastră vamă, de mult şi peste tot...(Citiţi mai jos articolul "Capturi record în Vama Siret")

Pedeleaua

Când examinezi care sunt stăpânii politici ai vămilor, constaţi că estul pare să ţină de fostul ministru de interne Blaga, iar vestul de actualul ministru de interne Igaş.

Amândoi, pedelişti.

Adică, cum, pedelist la pedelist îşi scoate ochii?!

Desigur.

Ei nu sunt corbi, ci membri de partid.

Vasile Blaga se pare că vrea şefia partidului.

Traian Igaş vrea ce vrea Traian.

Băsescu.

El (cu E mare) nu-l vrea pe Blaga.

Blaga şi-a dat demisia de la Interne, dar Băsescu i-a vrut-o.

Aşa că, - Doamne, ce frumos e! - astăzi ridicăm Vama Siret, iar nu Vama Arad!

Coordonare de sus, ori coincidenţă fericită? (Citiţi mai jos articolul Marian (PSD) despre scandalul reţinerilor: "Este o luptă între Igaş şi Blaga")

Le merveilleux Schengen

Europenii ştiu că salariul unui vameş este de 400 de euro.

"Cum să nu fie corupţi vameşii români, dacă le daţi doar 400 de euro?!", spun europenii.

La rândul nostru, spunem: "Cum, un vameş ia 400 de euro şi un profesor ia 200?!"

Păi nu ne mai interesează corupţia din vamă, ci proasta educaţie a copiilor noştri!

Care Schengen?!

Ce să căutam acolo cu mahalagiii noştri?

Capturi record în Vama Siret

Vameşii din Vama Siret au confiscat, de la începutul anului şi până în prezent, zeci de mii de ţigarete şi au aplicat amenzi în valoare totală de zeci de mii de lei

Reţinerea de ieri a poliţiştilor şi a vameşilor din Vama Siret pentru trafic de ţigări şi dare de mită vine în contextul în care, de la începutul anului şi până în prezent, Biroul Vamal de Frontieră Siret a confiscat zeci de mii de ţigarete de contrabandă şi a aplicat amenzi în valoare de zeci de mii de lei.

Cea mai recentă captură a Biroului Vamal de Frontieră Siret a avut loc miercuri, zi în care inspectorii vamali au confiscat un autovehicul al unui cetăţean ucrainean, în care au fost descoperite 310 pachete de ţigări de contrabandă. Biroul vamal a sesizat Poliţia de frontieră pentru începerea cercetării penale în acest sens, cetăţeanul ucrainean fiind la a doua abatere.

O captură de record a avut loc la data de 27 ianuarie 2011. Inspectorii vamali au reţinut în acea zi, în vederea confiscării, două autoturisme ale unor cetăţeni ucrainieni în care erau ascunse 4.690 de pachete de ţigări (93.800 de ţigarete). Inspectorii vamali au aplicat amenzi în valoare de 10.000 lei.

O altă captură de amploare în Vama Siret a avut loc la data de 24 ianuarie 2011. Inspectorii au confiscat 22.200 de ţigarete (1.100 pachete de ţigări) şi au aplicat cinci amenzi în valoare totală de aproximativ 25.000 lei pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat cu ţigări peste limita legală. Cinci persoane au fost sancţionate (trei români şi doi ucrainieni), ţigările fiind ascunse pe corp, în bagaje, sub scaune şi în butelia de gaz a autoturismului.

Temă de visare: dacă astea sunt capturile, atunci la cât se ridicau traficul ilegal? (C.D.)

Valer Marian (PSD), despre scandalul reţinerilor: "Este o luptă între Igaş şi Blaga"

Senatorul PSD de Satu Mare,Valer Marian, consideră că scandalul reţinerilor din Vama Siret ar avea la bază luptele pentru putere din interiorul PDL în contextul apropierii congresului extraordinar al partidului din luna mai în care democrat-liberalii urmează să îşi aleagă o nouă conducere.

Senatorul PSD l-a acuzat recent pe ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş (senator PDL de Arad şi vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Arad a PDL) de contrabandă cu ţigări în zona de sud-vest a ţării şi consideră că evenimentele petrecute ieri, tot în zona contrabandei cu ţigări, nu sunt deloc întâmplătoare. Valer Marian susţine că Train Igaş ar fi vrut să-i strice ploile fostului ministru al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga care, conform spuselor sale, ar deţine o mare influenţă în punctele vamale din nordul ţării, inclusiv la Siret şi Satu Mare. De asemenea, Valer Marian mai consideră că prin acţiunea de ieri Traian Igaş ar urmări să construiască ministerului o imagine cât mai bună în contextul aderării la Schengen.

Senatorul PSD consideră că lovitura aplicată lui Blaga vine în contextul în care "buldogul" este cotat cu şanse reale să câştige preşedinţia PDL într-o competiţie directă cu Emil Boc.

Blaga este respectat şi de opoziţie dar problema sa este că se află în dizgraţia lui Traian Băsescu, îndeosebi în urma episodului din toamnă, în care mii de poliţişti l-au calomniat pe şeful statului la Palatul Cotroceni.

De altfel, în urma acelui eveniment Blaga şi-a pierdut scaunul de ministru, în locul său fiind "uns" Traian Igaş, "omul lui Falcă", cum este văzut în PDL. Valer Marian susţine că actualul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al ANAF, ar fi de asemenea omul de casă a lui Blaga.

Senatorul PSD mai susţine că nici evenimentele petrecute ieri la Biroul Vamal Halmeu din Satu Mare nu sunt deloc întâmplătoare. Aici mai multe persoane, printre care doi oameni de afaceri locali şi o angajată a biroului vamal cu funcţia de inspector au fost reţinute de procurorii anti-corupţie sub acuzaţia că ar fi vrut să-i ofere mită şefului ANV pentru ca aces-tea să o numească în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. (C.D.)

Oficialii europeni: Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ameninţă securitatea Europei

Tutilescu: Acţiunea de la Vama Siret n-a fost un exemplu pentru partenerii europeni

În luna ianuarie, oficialii Franţei şi Germaniei au declarat că aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul european fără frontiere care reuneşte 25 de ţări este prematură şi ameninţă securitatea restului Europei. "Dacă baza de date a Spaţiului Schengen cade în mâinile criminalităţii organizate internaţionale, întreaga securitate internă europeană se şterge", a declarat Laurent Wauquiez, ministrul francez pentru Afaceri Europene, evocând baza utilizată de poliţiile de frontieră.

Domnia sa a sugerat că frontierele sunt insuficient securizate, iar vameşii români sunt vulnerabili la corupţie, întrucât câştigă numai 400 de euro pe lună. "Trebuie să-şi rezolve problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună", a spus Laurent Wauquiez, citat de cotidianul La Croix.

La rîndul său, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a spus că Germania se opune în continuare, pentru moment, aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Minis-trul afacerilor europene şi imigraţiei din Finlanda, Astrid Thors, a precizat că Bulgaria şi România au progresat, însă a adăugat că trebuie în continuare să "ia măsuri concrete pentru a întări lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei".

Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, a declarat ieri că acţiunea de la Vama Siret "n-a fost un exemplu, nu e o campanie" pentru a le demonstra partenerilor europeni că justiţia română funcţionează, ci este parte din Strategia anticorupţie a MAI.

Tutilescu a menţionat că este conştient, de asemenea, că unii parteneri europeni ai României şi-au exprimat neîncrederea în capacitatea autorităţilor de a securiza frontierele, însă a asigurat că acţiunea de ieri "n-a fost un exemplu, nu e o campanie", ci este o operaţiune care va avea continuitate. Potrivit secretarului de stat, într-adevăr, acţiunea de la Siret poate să capete şi astfel de interpretări şi este bine ca partenerii României să ştie că "sistemul funcţionează".

"Să fim serioşi totuşi, contrabanda cu ţigări nu îi afectează atât de mult pe partenerii noştri, mai mult îi afectează migraţia clandestină", a subliniat Tutilescu, amintind că o bună activitate de combatere a contrabandei cu ţigări este în interesul României şi al bugetului de stat.

Întrebat la ce interpretări se aşteaptă în Europa referitor la acţiunea de la Siret, Tutilescu a răspus că se aşteaptă şi la interpretări corecte, în majoritate, însă nu exclude "interpretările de genul < Iată, în România există corupţie! >".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articol (si metoda ) de MAKE-up; daca nu s-ar face nimic ar avea motivul sa loveasca; acum ca s-a facut ceva, a gasit "metoda" cum sa loveasca.

    Arta de MAKE-up !. 

    Venea o moara pe Siret.... 

    Avea cumva si-un pachet ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb