PREMIERĂ PENTRU ULTIMELE PATRU LUNI: A scăzut încrederea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2005

Rezultatul alegerilor umbreşte perspectivele de creştere a economiei germane

Încrederea investitorilor în economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut în septembrie pentru prima oară în ultimele patru luni, ca urmare a faptului că preţul petrolului s-a menţinut, în această perioadă, aproape de nivelul record istoric. În plus, întreprinzătorii se tem că alegerile din Germania umbresc perspectivele economiei acestui stat.

Indicele ZEW, măsurat de Centrul pentru Cercetarea Economiei Europene, care ia în calcul atît părerile investitorilor, cît şi ale analiştilor, a scăzut la 38,6 puncte în septembrie, de la 50 în august. Economiştii ches-tionaţi de agenţia Bloomberg aşteptau un indice ZEW de 45 de puncte. Specialiştii ZEW spun că răspunsurile consemnate după alegerile de duminică, desfăşurate în Germania, au afectat încrederea intervievaţilor.

Încrederea investitorilor germani în perspectivele de creştere a economiei naţionale ar putea să scadă în următoarele luni, pe fondul rezultatelor alegerilor din 18 septembrie. Incertitudinile privind crearea noului guvern ar putea să amîne introducerea politicilor menite să reducă nivelul şomajului, care se apropie de nivelul record istoric. Oricum, optimismul specialiştilor a fost deja afectat de creşterea cu 43% a preţului petrolului, în ultimul an.

"Creşterea economică va fi afectată în continuare, iar aceas-tă situaţie va dura pînă la mijlocul anului 2006", consideră Silvia Pepino, economist la "JP Morgan Chase & Co.", sucursala din Londra. Aceasta subliniază că situaţia este cauzată de perspectivele politice.

De menţionat că şi institutul economic HWWA din Hamburg, unul din primele şase din Germania, şi-a moificat în scădere previziunile legate de creşterea economică. Specialiştii de la HWWA şi-au redus cu 0,1% estimările, astfel că anticipează o creştere de 0,6% pentru cea mai mare economie a Europei, în 2005. În ceea ce priveşte anul 2006, aceştia estimează o creştere de 1%, faţă de 1,3%, cît preconizau anterior. Analiştii sînt de părere că Germania nu are capacitatea să realizeze reforme în mod real, iar în aceste condiţii, în anii care urmează, expansiunea celei mai mari economii europene abia va atinge un procent.

Amintim că, în scrutinul de duminica trecută, liderul opoziţiei din Germania (Uniunea Creştin Democrată - CDU), Angela Merkel, a obţinut 35,2% din voturile exprimate, iar social-democraţii lui Gerhard Schröder - 34,3%. În schimb, ambii candidaţi şi-au proclamat victoria în alegeri, respectiv dreptul de a conduce cea mai mare economie a Europei. În aceste condiţii, CDU ar putea fi obligată să se alieze cu Partidul Social Democrat condus de Schröder, ca să formeze coaliţia de guvernare. Totuşi, CDU va încerca să poarte dis-cuţii şi cu ecologiştii în vederea formării unei alianţe care să cuprină trei partide. Însă verzii lui Ioschka Fischer spun că Merkel, "nu va fi cancelar", aşa că şanşele liderului opoziţiei, care a promis reducerea fiscalităţii, sînt din ce în ce mai mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb