Premierul Ciolacu a spart puşculiţa Armatei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 17 ianuarie 2024

Sursa foto: facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania. (Foto credit: Cosmin Marinescu, Stelian Dună)

Sursa foto: facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania. (Foto credit: Cosmin Marinescu, Stelian Dună)

English Version

Guvernul a tăiat anul trecut 7,2 miliarde lei din banii alocaţi pentru înzestrarea Armatei şi a virat suma respectivă în fondul de rezervă pentru a-şi fideliza clientela de partid, afirmă deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în guvernul Cîţu, pe baza unui răspuns primit de la Ministerul Finanţelor.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Claudiu Năsui susţine: "Anul trecut guvernul Ciolacu a făcut cheltuieli record din fondul de rezervă al guvernului. Dar totuşi de unde s-a alimentat acest fond? Din tăieri din alte părţi. Dar totuşi care alte părţi? Asta nu apare transparent. Aşa că am întrebat Ministerul Finanţelor. Şi iată răspunsul. Ca să alimenteze faimosul fond de rezervă, guvernul Ciolacu a tăiat masiv de la înzestrarea armatei. Din 10,7 miliarde lei - cheltuieli tăiate pentru a alimenta fondul de rezervă -, Guvernul Ciolacu a tăiat 7,2 miliarde lei de la înzestrare! Adică în timp ce avem un război la graniţă şi alte ţări NATO se pregătesc serios de scenariul unui război, domnul Ciolacu a tăiat fix de la armament nou, rachete, avioane şi ce ar mai fi nevoie să ne apărăm în caz de război".

Fostul ministru al Economiei îl acuză pe şeful Guvernului că în acest timp nu a redus nicio pensie specială, ba chiar le-a plătit din fondul de rezervă pentru ca "nu cumva să piardă casta specialilor vreun privilegiu".

Potrivit Economedia.ro, guvernul Ciolacu a făcut în 2023 alocări suplimentare de 31,9 miliarde lei către ministere şi instituţii de stat, inclusiv pentru plata de salarii, alocările respective fiind făcute deoarece anul trecut Executivul nu a operat nicio rectificare bugetară.

Sursa citată precizează că un raport recent al Consiliului Fiscal arată că Fondul de Rezervă a devenit un instrument discreţionar al Guvernului. Raportul Consiliului Fiscal menţionează: "În acest context, Guvernul a adoptat şi OUG nr. 90/2023, care urmăreşte limitarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi a celor cu investiţiile, din ultimele două luni ale anului, la nivelul mediei ianuarie-septembrie 2023. Totodată, actul normativ a transformat Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului (FRG) într-un instrument discreţionar prin care autorităţile pot ajusta bugetul general consolidat, redistribuind resursele necheltuite ale ordonatorilor principali de credite către alte domenii. Modificările privind funcţionarea FRG au venit după ce, în septembrie 2023, Guvernul adoptase OUG nr. 73/2023, prin care a hotărât ca, din FRG, să se poată aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ordonatorilor principali de credite. Astfel, FRG a devenit instrumentul prin care a fost evitată adoptarea unei rectificări bugetare".

Consiliul Fiscal susţine că, de la începutul anului trecut şi până în data de 14 septembrie 2023, când s-a modificat cadrul legislativ privind funcţionarea FRG, au fost date 12 hotărâri de guvern, în valoare de doar 600 milioane lei. Ulterior, în baza noului cadru legislativ de funcţionare a FRG, au fost adoptate 91 de hotărâri de guvern, prin care s-au alocat discreţionar 29,5 miliarde lei.

Comparativ cu perioada 2007-2022, când alocările din fondul de rezervă au variat între 530 milioane lei (în anul 2015)şi 7,96 miliarde lei (în anul 2020), alocările pentru 2023 până la data de 15 decembrie sunt de aproape patru ori mai mari decât maximul anterior, înregistrat în primul an de pandemie, şi de peste opt ori mai mari decât în anul 2022, când din fondul de rezervă s-au alocat 3,6 miliarde lei.

De aceea, Consiliul Fiscal asusţine că utilizarea fondului de rezervă a guvernului pentru înlocuirea de facto a rectificării bugetare creează un precedent ce implică riscuri majore, de la lipsa de transparenţă în execuţia bugetară, până la utilizarea discreţionară şi accentuarea recurgerii la derogări de la regulile fiscale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Foarte slăbuț, Ciolacu cu "spartul pusculitei" cu doar 7,2 miliarde RON,

    trupa JOHANNIS-PNL au îndatorat România cu 100 miliarde EURO 

    Foarte bine a procedat.Neinarmati fiind ,nu von nazui la victorii rasuntoare pe campul de lupta.Nu avem cu cine ne lupta ,la nivelul nostru de inzestraresi instruire a trupelor.

    Eu cred ca a fost o miscare buna cea cu fondul de rezerva ,ca sa faca fata revendicarilor simultane pe toate fronturile . Nu s au taiat pensiile speciale pentru ca CCR ,prin convolutii de limbaj si citarea de drepturi care nici nu sunt direct in constitutie ,deci CCR a impiedicat si impiedica reducerile de compensatii si beneficii sau interzicerea cumulului ,a reangajarilor pe acelasi post dupa pensionare ( la urgenta). De asta ,prin statuari (care nu sunt drepturi directe din constitutie) ,prin citarea drepturilor si independentelor speciale ,CCR impiedica modificari in legislatia pentru compensatiile din magistratura sau sisteme de forta .De ce sa atacati coalitia actuala pentru ca in ultimii 10 15 ani apropiatii de putere din sistemele de forta au trecut legislatie foarte generoasa cu beneficiile lor ?! Chiar din decembrie ,magistrati la care abia s a uscat cerneala pe decizia de pensionare (semnate de Klaus Iohanis) au fost numiti in posturi prin decret ,tot semnat de presedinte ! Deci e vorba de cumul pensie si salariu ,nici vorba de reduceri , d Nasui .Si in constituie e un artcol cum ca romanii sunt egali in drepturi ,nu?!

    Foarte bine că Ciolacu a tăiat 7 miliarde de lei de la înarmare, măi Năsui, odraslă de securist!

    Trebuia să taie 15, nu 7!. Oricum cheltuielile alea nu fac 2 parale. Suntem pe nicăieri în caz de război cu Rusia. 

    Dacă Năsui e așa entuziasmat de război să meargă în Ucraina și să lupte acolo. Eu și majoritatea românilor nu vrem război, nu ne interesează nici de Rusia și nici de Ucraina! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb