România a fost acuzată pe nedrept în scandalul cărnii de cal, care a reprezentat o fraudă organizată de speculanţi, dar guvernele din statele membre UE trebuie în continuare să stabilească o strategie comună de securitate alimentară, a declarat premierul francez Jean-Marc Ayrault.
"Am abordat şi o problemă de actualitate, legată de carnea folosită în industria agro-alimentară. Am spus că am apreciat cooperarea eficientă a României, ţară care fusese acuzată pe nedrept, de altfel. Avem de-a face cu ceva grav, o fraudă organizată de speculanţi, iar justiţia va face lumină", a spus Ayrault, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.
El a arătat că integrarea foarte puternică a industriei impunea statelor europene şi autorităţilor Uniunii Europene să colaboreze mai activ şi strâns în acest domeniu şi a precizat că guvernele UE trebuie să stabilească o strategie comună de securitate alimentară.
Scandalul cărnii de cal etichetată fals drept carne de vită a afectat aproximativ 15 ţări europene. Guvernul francez a dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru. Cazul implică 750 de tone de carne folosită pentru prepararea a peste 4,5 milioane de produse vândute în 13 ţări europene.
O anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză Spanghero, care acuzase furnizorul român, se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal.