Presă: Producătorii ruşi de carne de porc vizează cota deţinută de UE pe piaţa cărnii de porc din China

A.F.
Internaţional / 20 august

Presă: Producătorii ruşi de carne de porc vizează cota deţinută de UE pe piaţa cărnii de porc din China

Producătorii ruşi de carne de porc urmăresc să capteze 10% din piaţa de import de carne de porc din China în următorii ani, din start, încercând să profite de tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, transmite Reuters.

Rusia nu a exportat carne de porc în China până în februarie, când Beijingul a autorizat trei producători ruşi să vândă carne de porc pe piaţa de import chineză de 3,5 miliarde de dolari, care este dominată de producătorii din UE, cu o cotă de 51%.

Comerţul cu carne de porc se adaugă la legăturile economice tot mai mari dintre Rusia şi China, în faţa sancţiunilor în creştere împotriva ambelor ţări de către Occident.

UE a stabilit recent taxe provizorii de până la 37,6% pentru maşinile electrice importate din China pentru a contracara ceea ce spune că sunt subvenţii neloiale.

Ca răspuns, China a numit firmele de carne de porc daneze, olandeze şi spaniole drept ţinte într-o anchetă antidumping.

"Pentru noi, aceste tensiuni comerciale reprezintă o şansă de a ne prezenta competitivitatea pe piaţa chineză", a declarat Iuri Kovaliov, şeful Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Porci din Rusia, pentru Reuters, adăugând că producătorii nu au încercat să exploateze tensiunile în mod intenţionat. Kovaliov a spus că obiectivul Rusiei este de a furniza 10% din importurile de carne de porc ale Chinei în termen de trei până la patru ani.

Rusia se va confrunta cu o concurenţă acerbă din partea altor mari exportatori de carne de porc, cum ar fi Brazilia, plus producţia în creştere din China.

Cererea de carne de porc scade şi în China, deşi încă mai consumă aproximativ jumătate din carnea de porc din lume, sau 53-54 milioane de tone pe an.

PREŢURI PREMIUM

Producţia de carne de porc din Rusia este aşteptată să atingă 5,2 milioane de tone în 2024, în creştere de la 4,9 milioane în 2023 şi un minim post-sovietic de 1,5 milioane în 1999, a spus Kovaliov.

Recordul Uniunii Sovietice a fost de 3,5 milioane de tone, atins în 1989.

Producţia actuală face din Rusia al patrulea mare producător de carne de porc din lume, după China, UE şi Statele Unite, şi o plasează la egalitate cu Brazilia.

Importurile Chinei de carne de porc şi organe comestibile au scăzut cu 27,3% în termeni anuali, la 1,11 milioane de tone, în prima jumătate a anului 2024, arată datele sale vamale.

Kovaliov anticipează că aproximativ 50.000-60.000 de tone de carne de porc rusească se va îndreapta către China în acest an, aproximativ 3% din totalul importurilor Chinei, conform prognozelor Departamentului pentru Agricultură al SUA.

O mare parte din importurile Chinei din UE sunt organe, cum ar fi urechile şi picioarele, mai degrabă decât carnea musculară.

Cererea internă de organe din Rusia este scăzută, aşa cum este şi în UE.

Kovaliov a spus că exporturile ruseşti de carne de porc sunt în prezent 60% carne şi 40% organe - similar cu amestecul din importurile Chinei.

Producătorii privaţi ruşi autorizaţi să vândă carne de porc în China - Miratorg, Velikoluksky Pig Breeding Complex şi Rusagro - sunt printre primii cinci mari producători de carne de porc din Rusia.

"Estimăm cu prudenţă că vom exporta 10.000 de tone în China în acest an. Preţurile sunt la o primă de 30-40% faţă de preţurile interne", a declarat directorul general adjunct al Rusagro, Alexander Tarasov.

AJUTOR DIN SANCŢIUNI

Industria cărnii de porc din Rusia s-a prăbuşit după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Industria a început să crească din nou în 2005, ajutată de sprijinul statului şi măsurile protecţioniste.

Kovaliov estimează că până la 25 de miliarde de dolari au fost investite în sector din 2005.

Producătorii de carne au suferit un eşec major în 2008, din cauza unui focar de pestă porcină africană, care a provocat pierderi mari producătorilor şi a închis efectiv piaţa chineză pentru Rusia timp de 15 ani.

Cu toate acestea, producţia de carne de porc şi-a revenit rapid şi a primit un impuls major din cauza interzicerii importurilor de carne de porc din UE în Rusia în 2014.

Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, estimează că exporturile ruseşti de carne de porc către toate ţările vor creşte la 310.000 de tone în 2024, inclusiv porcii vii.

Producătorii ruşi au luat deja o cotă de 50% din importurile de carne de porc din Vietnam şi exportă pe alte 20 de pieţe.

"Ca noi veniţi, avem unul dintre cele mai moderne sectoare de producţie de carne de porc din lume", a spus Kovaliov.

Miratorg a declarat că a efectuat primele livrări de la centrul său logistic din regiunea Belgorod din Rusia către portul Nansha, din sudul Chinei, atât pe calea ferată, cât şi pe mare.

Compania a declarat că exporturile sale totale de carne de porc au crescut cu 70% anul trecut şi intenţionează să crească producţia de carne de porc cu 5% pentru a se potrivi cu creşterea cererii.

"Rusia are cu siguranţă resursele naturale, baza de hrană şi rezerve de apă dulce pentru a creşte producţia de carne de mai multe ori", a declarat Marina Demidova, şefa de exporturi la Miratorg.

Planurile de expansiune ar putea fi împiedicate de întârzierile plăţilor dintre Rusia şi China, deoarece băncile chineze, sub presiunea autorităţilor occidentale de reglementare pentru a impune sancţiuni împotriva Rusiei, au devenit mai prudente în procesarea plăţilor.

Surse bancare au declarat pentru Reuters că exporturile de alimente ar putea fi un domeniu în care cele două ţări pot experimenta scheme de comerţ barter.

Kovaliov a spus că nu este la curent cu vreo tranzacţie de troc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb