Presa străină: Criză de securitate în Ecuador, unde a fost declarată stare de "conflict armat intern"

T.B.
Internaţional / 10 ianuarie

Presa străină: Criză de securitate în Ecuador, unde a fost declarată stare de "conflict armat intern"

Ecuador s-a confruntat marţi cu o serie de incidente violente, inclusiv invazia în direct a unui post de televiziune de către oameni înarmaţi, deoarece preşedintele Daniel Noboa a numit 22 de bande drept organizaţii teroriste şi ţinte militare, potrivit reuters.

Poliţia a arestat 13 bărbaţi înarmaţi care au preluat postul de televiziune TC în timpul unei transmisiuni în direct, în timp ce în altă parte cel puţin şapte ofiţeri de poliţie au fost răpiţi şi au avut loc mai multe explozii în toată ţara, conform sursei menţionate.

Noboa, care a preluat mandatul în noiembrie , promiţând că va opri violenţa legată de traficul de droguri, a declarat luni stare de urgenţă de 60 de zile ca răspuns la violenţa din închisoare - inclusiv luarea de ostatici a gardienilor de către deţinuţi - şi aparenta evadare a liderului bandei din Los Choneros, Adolfo Macias în weekend, relatează sursa indicată.

Într-un decret revizuit de marţi, Noboa a recunoscut un "conflict armat intern" şi a identificat aproape două duzini de bande drept grupuri teroriste, inclusiv Los Choneros, precizează sursa.

Guvernul a spus că violenţa este o reacţie la planul lui Noboa de a construi o nouă închisoare de înaltă securitate şi de a transfera lideri de bande întemniţaţi, conform reuters.

Potrivit sursei citate, "Evenimentele de astăzi arată că acţiunile şi deciziile luate de guvernul naţional afectează grav structurile criminale şi, ca răspuns, au creat un val de violenţă care să sperie populaţia", a spus amiralul Jaime Vela, şeful comandamentului comun al forţelor armate, după o întâlnire de securitate cu Noboa şi alţi oficiali.

Toate grupurile menţionate în decretul lui Noboa sunt acum ţinte militare, a adăugat Vela, relatează sursa indicată.

Transferurile în închisoare ale liderilor majori au dus istoric la violenţă, precizează sursa. Sute de deţinuţi au fost ucişi în ultimii ani, menţionează sursa.

Tulburările din Ecuador au determinat guvernul Peru să declare stare de urgenţă de-a lungul graniţei sale cu Ecuador, în timp ce Brazilia, Columbia şi Chile şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul ecuadorean, informează reuters.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb