Piaţa telecomunicaţiilor va creşte în acest an doar cu o singură cifră, a estimat, într-o conferinţă de presă, Dorin-Liviu Nistoran, numit recent preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI). "Vrem să ajungem la o creştere de 10-15% a pieţei comunicaţiilor", afirmă Dorin-Liviu Nistoran. Domnia sa consideră că această creştere poate fi realizată prin promovarea tehnologiilor avansate cum ar fi cele de acces şi de conţinut.
Noul preşedinte al ANRCTI a mai completat: "Una dintre priorităţile care nu mai trebuie amânate este portabilitatea numerelor. Sperăm ca în luna octombrie să dăm drumul la proiect". Pe lângă portabilitate, domnia sa a mai declarat că a demarat procesul prin care să putem folosi bandă de frecvenţă 3,6- 3,8 Ghz. Acest proces va fi gata până la sfârşitul anului, astfel încât să fie îmbunătăţit accesul la internet în bandă largă.
Autoritatea intenţionează să promoveze tehnologiile precum: televiziunea digitală, voice over IP şi transmisia radio digitală.
În privinţa televiziunii digitale, Dorin-Liviu Nistoran a declarat că autoritatea urmează să aibă o discuţie cu furnizorii pentru a stabili interesul pentru aceste tehnologii şi modul lor de promovare.
ANRCTI intră în restructurări
În momentul numirii noului preşedinte s-a demarat un audit intern. În privinţa acestui proces, domnul Nistoran a declarat : "Eu provin din sectorul privat. Am avut un cvasi-şoc când am analizat procesele şi cheltuielile făcute de autoritate. Deplasările au fost la un nivel de neimaginat: peste 300 deplasări, între care 170 externe. Valoarae totală a acestora este de aproximativ 1 milion de euro. Avem 209 maşini. Cu toate că avea una a sa, fostul preşedinte şi-a luat încă două, dintre care una valorează 2 miliarde de lei". În acest sens, domnul Nistoran a declarat că deplasările vor fi făcute doar la strictul necesar.
"Vom restructura personalul, îl vom reduce cu 10-15%, eliminând redundanţele.
Vom dezvolta departamentele de baza cum ar fi cel de IT", a adăugat domnia sa.
Dorin-Liviu Nistoran a mai spus că problemele cele mai mari sunt în departamentul de resurse umane şi în cel de relaţii internaţionale. "Vom crea un laborator de măsură a indicelui SAR - de compatibilitate electromagnetică, radiaţia emisă de mobil", afirmă preşedintele ANRCTI.
La rândul său, fostul preşedinte ANRCTI, Dan Georgescu: "Schimbarea preşedinţiei autorităţii a mai fost încercată încă din vara anului trecut printr-un proiect de lege care prevede trecerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii în subordinea comisiei IT&C a Camerei Deputaţilor. Acest proiect a căzut. În acel moment vicepreşedintele comisiei era domnul Nistoran".
În privinţa celor două maşini achiziţionate de autoritate, domnul Georgescu ne-a declarat că maşina de teren era folosită numai în interes de serviciu pentru a se putea ajunge la telecentre. Acestea se aflau amplasate în zone fără infrastuctură şi era imposibil de ajuns cu un autoturism de oraş. În privinţa deplasărilor, fostul preşedinte ne-a mai spus că acestea au fost în valoare de 400.000 de euro ,şi nu un milion de euro. Domnul Georgescu a mai completat: "Domnul Nistoran a declarat că va reduce cheltuielile autorităţii. Sunt foarte curios să ştiu în ce direcţie se vor îndrepta aceşti bani? De când a sosit, domnul Nistoran a făcut numai poliţie. Ar fi trebuit să se informeze de activitatea autorităţii şi ceea ce ar trebui făcut în continuare". Dan Georgescu a declarat: "Banii ANRCTI nu sunt o problemă de discutat, pentru că nu sunt bani publici, ci provin din contribuţiile operatorilor de telefonie mobilă".