Preşedintele Academiei: fără intelectuali şi elite, o naţiune nu poate exista

Ziarul BURSA #Cultură / 24 septembrie 2018

O naţiune nu poate exista fără intelectuali şi fără elite, a afirmat preşedintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop, în des­chiderea celei de-a XVII-a ediţii a Seminarului internaţional "Penser l'Europe", având ca temă "România - Europa, 1918 - 2018".

Preşedintele Academiei a reamintit că toate datele de care se dispune în prezent arată că majoritatea românilor din provinciile istorice au dorit unirea, iar elitele au avut o contribuţie fundamentală: "Se spune că intelectualii au făcut unirea. E foarte adevărat. Fără intelectuali şi fără elite, o naţiune nu poate exista. Toate datele de care dispunem în prezent arată că majoritatea românilor din acele provincii au dorit unirea cu România şi că au exprimat ferm acest lucru, la nivelul exigenţelor democratice de atunci. Mai mult, comunitatea internaţională a apreciat actul de voinţă naţională a românilor, formulat în anul 1918, şi a recunoscut realităţile decise de români. Atunci când a fost posibil, mai ales în Bucovina, dar şi în Basarabia şi Transilvania, minorităţile au fost întrebate, iar unii membri ai lor au şi sus­ţinut apartenenţa la România".

Alături de Ioan-Aurel Pop, în prima sesiune a seminarului au conferenţiat prof. Thierry de Montbrial - preşedinte fondator al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa şi membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, monseniorul Ioan Robu. Bela Dan Krizbai, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, şi ambasadorul Franţei la Bucureşti Michele Ramis au transmis cuvinte de bun venit participanţilor la eveniment. Ramis a evidenţiat importanţa relaţiilor franco-româ­ne în anul marcării Centenarului României Moderne, eveniment care prilejuieşte punerea în valoare a bogăţiilor raporturilor dintre cele două ţări, prin pregătirea viitorului acestor relaţii. Michele Ramis a amintit astfel des­făşurarea, în Franţa, a unor evenimente dedicate marcării sfârşitului Primului Război Mondial, dar şi a Sezonului Franco-Român, la care, alături de alţi oficiali, a confirmat participarea preşedintele Klaus Iohannis.

Seminarul a fost organizat de Academia Română şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Morale şi Politice din cadrul Institutului Franţei. Prima ediţie a seminarului internaţional "Penser l'Europe" s-a desfăşurat în anul 2002.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb