Preşedintele Braziliei: BRICS nu este menit să sfideze G7

T.B.
Internaţional / 22 august 2023

Preşedintele Braziliei: BRICS nu este menit să sfideze G7

Grupul statelor emergente BRICS nu este menit să sfideze alte coaliţii internaţionale, cum ar fi G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume), sau Statele Unite, ci să "organizeze" aşa numitul "Sud Global", a afirmat marţi preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, transmite Reuters, relatează agerpres.ro.

"Nu vrem să fim o contrapondere la G7, G20 sau Statele Unite. Vrem doar să ne organizăm", a declarat oficialul brazilian, care participă la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) de la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

La discuţii se va analiza extinderea grupului şi creşterea comerţului în monedă locală. Peste 40 de state şi-au exprimat dorinţa de a deveni membre ale grupului, susţin oficialii din ţara gazdă, Africa de Sud.

De asemenea, Luiz Inacio Lula da Silva a apărat o monedă comercială comună a statelor membre BRICS, spunând că decizia nu este menită "să respingă" dolarul SUA, ci să faciliteze comerţul între statele emergente, în propriile lor monede.

Preşedintele Braziliei şi-a exprimat sprijinul ca şi alte ţări să se alăture BRICS, dar cu anumite condiţii "pentru a nu deveni un fel de Turnul Babel".

"Vrem ca BRICS să fie o instituţie multilaterală, nu un club exclusive", a explicat Lula, adăugând că sprijină în special aderarea Argentinei la grup.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Așa e! BRICS nu este menit să sfideze nici G7 și nici FEM, așa cum Noua Bancă de Dezvoltare a BRICS nu este menită să sfideze Banca Mondială sau FMI, iar noua monedă BRICS pentru tranzacțiile internaționale nu este menită să înlocuiască dolarul american, etc. Tot acest nou sistem de relații internaționale nu este menit să sfideze nimic și pe nimeni. Este menit să înlocuiască actuala infrastructura a ordinii mondiale existe cu una nouă, ca bază pentru o nouă ordine politică și economică mondială. În care Brazil, care se află în prezent cam la cel de al treilea nivel de influență în actuala ordine globală va urca, datorită BRICS, la primul nivel. Nu cel dominant - Brazilia nu are ambiția de a conduce lumea - cum își închipuie de exemplu UK, Franța sau Italia că o fac pentru că participă la dineul festiv al reuniunilor G7 - căci nu va mai exists unui dominant. Dar pe o poziție net superioară celei actuale. De aceea da Silva se afă acum Africa de Sud.

    1. La ritmul in care defriseaza astia padurea amazoniana o sa vada ei influenta...acum lumea ii baga in seama ca au resurse de exploatat altfel nu conteaza. Toti au impresia ca resursele naturale sunt un sac fara fund. Taiati, defrisati si apoi mirati-va de inundatii, temperaturi record, tornade, furtuni, ursi flamanzi prin orase, etc

    Bolsevic nenorocit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb