Ecuaţia prezidenţialelor a fost simplificată drastic, bătălia finală se dă între un candidat care vrea să unească şi un altul care insistă ca lucrurile să fie bine făcute. Generoase proiecte, dar fix ziua primului tur al prezidenţialelor a demonstrat că unirea este "un ţărm" mult prea îndepărtat şi că multe lucruri sunt făcute...rău.
Reţelele de socializare au fost luate cu asalt de oameni care au călcat în picioare Legea electorală. Exit poll-uri au fost livrate pe bloguri, site-uri sau pagini personale, din oră în oră, de jurnalişti sau politicieni, chiar dacă procesul de vot nu se încheiase. Încercări de manipulare au existat din plin, la un moment dat apărând mesaje disperate că un candidat aflat atunci pe locul trei, cu puţin ajutor, poate răsturna toate calculele. Rezultatele oficiale au demonstrat că lucrurile nu au stat nicio clipă aşa, iar respectivul candidat s-a aflat în permanenţă la distanţă mare de locul doi. Oamenii şi-au făcut selfie-uri în cabinele de vot, sau au fotografiat buletinul imediat după ce l-au ştampilat chiar dacă este evident că acest lucru nu este permis de lege. Dispreţul multor votanţi pentru reguli, pentru lucrul bine făcut, este evident.
Nu au lipsit nici păruielile, din fericire de mai mică anvergură decât în alţi ani. Oficiali locali sau simpli cetăţeni au încercat să-şi impună opţiunile cu vorbe colţuroase, cu pumnul sau cu palma, fiind destul de greu de crezut că agresorul şi victima vor fi dispuşi prea curând să-şi dea mâna, acceptând că interesele ţării impun o prietenie generală. Cu greu mai poate fi vorba despre unire între diaspora autohtonă şi actuala conducere a statului, după ce, din cauza proastei organizări, multora dintre cei care sunt cetăţenii acestei ţări deşi trăiesc în afara hotarelor ei, birocraţia şi reaua voinţă le-au refuzat dreptul la vot. În plus nici explicaţiile, unele bâlbâite, altele ironice, nu au aruncat nicio punte de dialog, care să permită unirea.
Nici măcar turismul electoral nu a fost unul care să ne ducă cu gândul la lucrul bine făcut, înseilările de campanie fiind vizibile de la mare distanţă. Nu trebuie să fii un mare anchetator să îţi dai seama că e ceva în neregulă când într-un sat din sudul Munteniei, cu aproximativ 1000 de locuitori, în ziua votului, pe listele speciale, au apărut aproximativ 200 de turişti. Ziua de 2 noiembrie a arătat că în materie de alegeri încă suferim de amatorism, chiar dacă toţi cei implicaţi se pretind a fi nişte profesionişti de primă mână.
Pentru turul doi sloganurile de campanie ar trebui împletite şi folosite la comun, un lucru nu poate fi bine făcut fără unire şi nicio unire nu este trainică dacă nu este bine făcută.
1. fără titlu
(mesaj trimis de robocop în data de 04.11.2014, 07:23)
Din cei doi nu faci unu! Halal alegere!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Karl Ilici în data de 04.11.2014, 07:35)
In ciuda tuturor teoriilor Ponta va castiga pe votul intelectualilor. Fibra nationala e atinsa de boala rosie comunista, egalitarismul bantuie toate mediile.Doar PSD e capabil sa imparta egal saracia!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2014, 08:34)
Interesant. Emigratia salveaza natia.
2.2. Dimpotriva (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 04.11.2014, 09:39)
De fapt, emigratia distruge natia. Salveaza "doar" individul - ceea ce, fireste, nu-i deloc putin.
In opinia mea, Romania se indreapta ferm catre dezagregare ca natiune, pe fondul dat de doua elemente inrudite. O clasa politica abominabila si un nivel mediu de educatie tot mai precar, reteta perfecta pentru un stat esuat.
Nu cred ca o sa mai dureze o generatie si Romania-as-we-know-it va fi o amintire.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Engels în data de 04.11.2014, 11:51)
Intre intelectualitate (absenta aproape total, din pacate) si Karliliescienii nu poate fi vorba de vreo compatibilitate. intre a imparti saracia sau a indemna/obliga la performanta prefer "biciul" dreptei.
2.4. Guvernarea nu ne doreste votarea (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Un exilat în data de 04.11.2014, 11:54)
Da, pentru ca noua, aici, ni s-au deschis ochii; in momentul in care ai trecut granite, chiar lovit de toate/ din toate partile, poti sa distingi drumul de urmat.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Un mai putin bine priceput în data de 04.11.2014, 11:46)
Intre o "unire" necredibila aruncata in ochii multimii de catre Ponta si lucrul chiar mai putin bine facut promis de catre Iohannis, este de preferat al doilea.