Preşedintele CCR, audiat de procurori în dosarul "erata"

Marius Constantin
Anticorupţie / 17 iunie 2015

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), a fost audit, astăzi, la Parchet, în calitate de martor în dosarul "erata" privind Hotărârea în cazul referendumului din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.

Preşedintele CCR a declarat că decizia judecătorilor constituţionali, la acel moment, a fost una corectă. De asemenea, Augustin Zegrean a menţionat că, din punctul său de vedere, anchetatorii n-ar trebui să verifice soluţiile judecătorilor, deoarece statutul magistraţilor este "inamovibil".

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, hotărârea CCR a fost luată pe baza procesului verbal de la Biroul Electoral Central, în care scria că au fost la vot opt milioane, ceea ce reprezenta 46,24% din numărul cetăţenilor înscrişi în liste.

În dosarul "erata" au fost audiaţi, până în prezent, Tudorel Toader, Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru, Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Toni Neacşu, fost membru CSM.

Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă au constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.

După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menţiona faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, şi anume, peste 18 milioane de români.

Prin această erată a fost blocată iniţiativa Guvernului de a efectua un minirecensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecaţi din ţară de mai mult timp.

Erata respectivă a fost întocmită şi semnată de judecătorul Ştefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern şi Monitorul Oficial.

Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Ulterior, trei dintre judecătorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader, au declarat că nu au fost consultaţi cu privire la întocmirea acelei erate, ei susţinând că referendumul trebuia validat, întrucât cele 18.292.464 persoane înscrise în listele electorale permanente, număr luat în considerare la adoptarea hotărârii de validare, nu reflectă structura şi dimensiunea corpului electoral actual.

În opinia anchetatorilor, din listele electorale permanente trebuiau scăzute persoanele de cetăţenie română cu domiciliul în străinătate, precum şi cele cu actele de identitate expirate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar suspiciunile că erata a fost scrisă în sediul CSM și nu la voi, în CCR, indică subordonare a statutului vostru de "independență judecătorească". Dacă erata a fost scrisă în alt fel decât ați gândit voi soluția problemei, atunci nu mai sunteți judecători.

    Modul in care canaliile plasate in institutii ale statului au reusit sa blocheze votul popular a fost un din cele mai mari nemernicii pe care le stiu eu din istoria recenta a Romaniei, si au fost multe.... Cineva trebuie sa raspunda pentru asta, chiar si cativa acari Paun pentru ca a fost o lovitura data democratiei. Pentru ce sa ma mai duc la vot daca rezultatul votului se stabileste de la comisa europeana de Baroso la plangerea lui Macovei eventual cu banii de la Blaga?. Cineva trebuie sa raspunda, Basescu a ramas binemersi cu zilele de mandat dar cine a facut magaria impunand la referendumul de demitere al presedintelui qvorului mult mai mare stabilit pentru alegerile parlamentare trebuie sa nu se mai gandeasca sa o faca inca o data. Cativa indivizi plasati in posturi cheie nu trebuie sa mai gandaesca sa blocheze poporul inca o data! Pedepse exemplare !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb