• Nicuşor Constantinescu susţine că ambasadorul UE a fost dezinformat de Stelian Duţu
În cadrul discuţiilor purtate cu ambasadorul UE, Jonathan Scheele, aflat marţi la Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, şi-au exprimat disponibilitatea de a continua proiectele începute cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi au solicitat susţinere pentru realizarea unor noi obiective. Este vorba de reabilitarea Băilor Reci de la Techirghiol, şoseaua de coastă, care ar urma să lege zona peninsulară a Constanţei de staţiunea Mamaia, reabilitarea unor obiective turistice religioase din judeţ etc.
După ce a mulţumit Consiliului Judeţean pentru modul în care gestionează programul ISPA, Jonathan Scheele a declanşat o adevărată furtună anunţînd că lucrările la obiectivul de investiţii "Pavilion expoziţional Constanţa" (efectuate pînă în prezent în proporţie de aproximativ 22%) au fost sus-pendate. El a spus că, în data de 7 aprilie a.c., Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti a informat Guvernul Român că fondurile Phare cheltuite pînă acum (circa 1,24 milioane euro), vor trebui rambursate Comisiei, întrucît proiectul nu a fost finalizat, iar contractul de lucrări a expirat în data de 13 martie. Jonathan Scheele a mai declarat că acest proiect este singurul care practic s-a autosuspendat, reprezentînd din acest punct de vedere o premieră pentru România. Şeful Delegaţiei Comisiei Europene a precizat însă că, dacă proiectul va fi finalizat pînă în septembrie 2006 cu alte fonduri (publice sau private), este posibil să nu mai fie necesară rambursarea banilor proveniţi din fondurile europene.
Oficialul european a indicat CJ Constanţa drept principal vinovat pentru eşec: "Este o situaţie neplăcută cu acest pro-iect. Comisia Europeană este dezamăgită de modul în care el a fost tratat, deşi este foarte important pentru judeţul Constanţa. Proiectul nu a putut fi finalizat din cauza beneficiarului local (Consiliul Judeţean - n.r.), care nu a ştiut să gestioneze şi să finalizeze lucrarea. Nu a ştiut nici măcar să solicite o prelungire a contractului de execuţie. De aceea, Comisia Europeană este obligată să recupereze suma cheltuită aici din banii contribuabililor europeni". Jonathan Scheele a inclus şi Primăria Constanţa printre vinovaţii eşecului, motivînd că aceasta nu ar fi eliberat autorizaţii pentru transportul greu în zona unde se construieşte pavilionul expoziţional, la intrarea în staţiunea Mamaia, ceea ce ar fi întîrziat cu 10 luni demararea lucrărilor de construcţie.
În replică, Nicuşor Constantinescu a declarat enervat: "Cunoaştem cu toţii relaţia de prietenie dintre Jonathan Scheele şi Stelian Duţu, fostul preşedinte al CJ Constanţa. Acest pro-iect a început cu doi ani înainte de a ajunge eu preşedinte al Consiliului Judeţean. Am găsit o întîrziere de 10 luni cînd am venit aici, generată în exclusivitate de fostul preşedinte Stelian Duţu".
Ulterior, Nicuşor Constantinescu a adus informaţii suplimentare în susţinerea celor declarate înainte: "Aţi văzut maniera în care pune problema domnul Scheele în judeţul Constanţa. Întotdeauna românii au fost cei certaţi, cei traşi de ureche, iar unii reprezentanţi ai Uniunii Europene sînt sfinţii. Totul este o regie ieftină şi proastă pentru denigrarea activităţii Consiliului Judeţean, a mea personal şi a Primăriei Municipiului Constanţa. Totul este o dezinformare şi un fals grosolan. Domnul Scheele este dezinformat de prietenul, fost şi actual, Stelian Duţu. Voi solicita Comisiei Europene să facă o anchetă la Constanţa, deoarece domnul Scheele are ceva cu conducerea Consiliului Judeţean pentru că este în relaţii de prietenie, în toate sensurile, cu Stelian Duţu şi reacţionează la toate sugestiile acestuia".
Referitor la cererea de eliberare a unei autorizaţii pentru efectuarea de transporturi cu camioane grele în zona şantierului pavilionului expoziţional, ceea ce ar fi provocat, în opinia ambasadorului Jonathan Scheele, întîrzierea cu 10 luni a proiectului "Pavilion expoziţional", Nicuşor Constantinescu a declarat că, după ce a verificat atît la registratura Consiliului Judeţean, cît şi la cea a Primăriei municipiului Constanţa, a constatat că nu a exis-tat o astfel de solicitare din partea fostului preşedinte al Consiliului judeţean, Stelian Duţu, deoarece Primăria Constanţa nu a eliberat niciodată şi nu eliberează astfel de autorizaţii de transport!
Acesta a mai adăugat: "Prima autorizaţie de construcţie a fost emisă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în data de 28 martie 2002, ea avînd o valabilitate de 12 luni, respectiv pînă pe data de 28 martie 2003. Din cauza faptului că timp de peste un an constructorul nu a demarat lucrările efective, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 şi a normelor metodologice de aplicare, Stelian Duţu a prelungit valabilitatea Autorizaţiei nr. 33 cu încă 12 luni, res-pectiv pînă pe data de 28 martie 2004. Acest lucru demonstrează foarte clar că eu, Nicuşor Daniel Constantinescu, nu aveam cum să împiedic demararea acestui proiect şi nici nu am vreo responsabilitate pentru începerea cu o întîrziere de peste un an a lucrărilor. Vina aparţine exclusiv ex-preşedintelui Stelian Duţu, constructorului şi Ministerului Integrării".