Aplicarea măsurilor de creştere a salariilor personalului bugetar este necesar să fie realizată după un an de la adoptarea noului Cod Fiscal, după producerea efectelor măsurilor de stimulare a investiţiilor şi înfiinţarea de noi locuri de muncă, care să asigure generarea resurselor bugetare aferente unei creşteri sustenabile a salariilor, sunt de părere reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Oficialii CNIPMMR au sesizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, problemele existente în ce priveşte salarizarea personalului din fonduri publice. Potrivit declaraţiei preşedintelui CNIPMMR, Florin Jianu, Guvernul nu ar trebui să ofere întâietate opiniei sindicatelor, ci să asculte şi patronatele, membrii organizaţiilor patronale, deoarece sunt cei care plătesc taxele în ţara noastră.
Printre problemele la capitolul salarizarea personalului din fonduri publice, unele provocate de creşterea salariului minim în mod repetat, Florin Jianu a amintit de suprapunerea salariilor, în prezent 24 de clase de salarizare fiind suprapuse, dar şi existenţa unor niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie.
Domnia sa afirmă că trebuie să avem limite clare de salarizare, minime şi maxime, pentru a evita debalansările. "De exemplu, pentru aceeaşi funcţie găseşti un nivel al salariului de plată total diferit de la un minister la altul", a adăugat Jianu.
Tototdată, preşedintele CNIPMMR a evidenţiat necesitatea impunerii indicatorilor de performanţă: "De prea mult timp în mediul public nu răspunde cineva pentru performanţă sau pentru lipsa acesteia. Într-o lege a salarizării sănătoase trebuie să avem criterii de performanţă pentru fiecare om care lucrează în mediul public".
Potrivit CNIPMMR, dacă autorităţile vor continua creşterea unitară, vom asista în continuare la o inechitate socială - salariile mari vor creşte în continuare, iar cei cu salarii mici nu vor simţi mari modificări. De asemenea, membrii CNIPMMR îşi manifestă îngrijorarea cu privire la aceste măriri de salarii ale bugetarilor că ar putea periclita măsurile de relaxare fiscală, adoptate la 1 ianuarie 2016, prin creşterea costurilor în zona publică.
Oficialii adaugă că este pusă în pericol şi introducerea de la 1 ianuarie 2017 a altor măsuri de relaxare fiscală - făcând referire la taxa pe stâlp - care, o dată implementate, vor avea, potrivit CNIPMMR, impact direct în preţurile care ajung la populaţie.
Domnul Florin Jianu îşi doreşte crearea unei corelări a salariilor din zona publică cu zona privată, astfel încât să nu devină pentru tineri, sau categorie profesională, mai interesant să lucreze la stat decât în mediul privat. În acest sens, domnia sa a dat exemplul Norvegiei, care, în zona industrială, negociază mai întâi salariile şi după aceea impune o grilă de salarizare asemănătoare în sfera publică.
CNIPMMR a desemnat doi reprezentanţi în grupul de lucru tehnic pentru elaborarea proiectului noii legi a salarizării din fonduri publice. Prima întâlnire a acestui grup a avut loc vinerea trecută şi a avut înscrisă pe ordinea de zi dezbateri privind corecţii aduse la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Încă de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că Executivul va lucra la un nou act normativ legat de salarizarea bugetarilor, în condiţiile în care Ana Costea, ministrul Muncii, atunci aflată în funcţie, a decis retragerea proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar, în urma căreia şi-a depus mandatul.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat: "Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitele fiscal - bugetare pe care ni le permitem. (...) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea că niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (...)Vom avea o nouă abordare a acestui subiect".
Totodată, Dragoş Pîslaru, noul ministrul al Muncii, a declarat, la o zi de la învestitură, că a avut deja întâlniri cu cele cinci confederaţii sindicale pentru a rezolva problema inechităţilor salariale din sistemul bugetar.
• CNIPMMR va organiza, din acest an, o serie de evenimente intitulate "Invest in Romania"
Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine necesitatea înfiinţării în regim de urgenţă a Agenţiei pentru atragerea investiţiilor străine şi promovarea exportului, potrivit declaraţiilor de ieri ale preşedintelui Consiliului Naţional, Florin Jianu.
Domnia sa a spus: "Aceste agenţii de atragerea investiţiilor străine, respectiv de sprijinire a exportului sunt realizate în parteneriat public-privat, dacă ne uităm la Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie, Irlanda. Acelaşi lucru îl cerem şi noi în România, ca acea Agenţie Invest România să fie implementată la nivel teritorial în parteneriat public-privat". Oficialul nu consideră suficientă existenţa un birou specializat în Ministerul Economiei sau acelor ataşaţi economici ai ministerului în diverse ţări, dacă nu există un sprijin puternic al mediului de afaceri.
În acest sens, CNIPMMR a anunţat că va organiza, din acest an, o serie de evenimente intitulate "Invest in Romania".
Membrii CNIPMMR planifică să meargă în fiecare regiune de dezvoltare a ţării pentru realizarea unui eveniment la care să fie invitate Primăriile şi consiliile judeţene cu scopul prezentării programelor de investiţii locale. Tot la aceste evenimente este esenţială şi participarea unor oameni de afaceri români, dar şi străini dispuşi să investească şi să realizeze parteneriate de afaceri.
Această propunere vine în contextul în care Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat din cadrul Guvernului s-a reorganizat prin divizare totală, prin preluarea activităţilor privind investiţiile străine de către Ministerul Economiei şi a activităţilor privind parteneriatul public-privat de către Ministerul Finanţelor Publice.