PREŞEDINTELE COMISIEI EUROPENE, JOSE MANUEL BARROSO: "Rivalitatea politică nu justifică încălcarea principiilor democratice"

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Politică / 19 iulie 2012

"Rivalitatea politică nu justifică încălcarea principiilor democratice"

România a înregistrat o serie de progrese în domeniul justiţiei, dar evenimentele excepţionale din ultimele trei săptămâni au zdruncinat încrederea Uniunii Europene (UE), a declarat ieri preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, la prezentarea rapoartelor pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria.

Domnia sa a adăugat: "Rivalitatea politică nu justifică încălcarea principiilor democratice, iar competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte".

Angajamentele luate recent, în scris, de premierul Victor Ponta sunt salutate de către Jose Manuel Barroso, dar domnia sa subliniază că implementarea lor va fi monitorizată îndeaproape şi un nou raport va fi prezentat la sfârşitul acestui an.

"Punerea în aplicare rapidă şi riguroasă a recomandărilor formulate în cadrul MCV va contribui la garantarea unui mediu economic stabil, credibil şi propice investiţiilor, precum şi la reasigurarea pieţelor financiare", a notat liderul european.

Comisia Europeană: "Un alt rezultat ar fi fost posibil fără evenimentele recente"

Raportul MCV reprezintă, potrivit CE, atât o evaluare a ultimilor cinci ani, recunoscându-se progresele înregistrate în această perioadă, dar şi o sinteză a recentelor atingeri aduse statului de drept, cu recomandări pentru acţiuni pe care ţara noas-tră trebuie să le adopte urgent.

Reînnoirea bazei legislative, func-ţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi ANI (Agenţia Naţională de Integritate) şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cu privire la cazuri de corupţie la nivel înalt, au reprezentat paşi importanţi în procesul de modernizare a sistemului judiciar, dar evenimentele din ultimele trei săptămâni au pus semne de întrebare asupra progresului, a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei, şi a subliniat că acest proces nu mai este considerat durabil şi ireversibil.

"Un alt rezultat ar fi fost posibil fără evenimentele recente, dar suntem unde suntem, în acest moment", a răspuns oficialul UE, la întrebarea dacă un alt rezultat ar fi fost posibil în absenţa evenimentelor anterior amintite.

În contextul recentelor atingeri aduse statului de drept şi independenţei sistemului judiciar, un nou raport în cadrul MCV va fi adoptat, înainte de sfârşitul acestui an, pentru a evalua dacă s-a răspuns preocupărilor Comisiei Europene şi dacă a fost restabilit echilibrul democratic, au mai precizat oficialii Comisiei.

Paşii următori vor fi stabiliţi în funcţie de evoluţia din ţara noastră, astfel că nu este clară revenirea, după acest raport, la programul anterior.

Legătura raportului MCV cu aderarea la Spaţiul Schengen nu este una directă, dar în situaţia actuală statele membre se vor uita şi la ceea ce spune el, este de părere acelaşi oficial european.

Din punct de vedere tehnic, Româ-nia a încheiat evaluările pentru aderarea la spaţiul Schengen. Din punct de vedere politic, decizia îi revine Consiliului care, prin exercitarea votului politic, este singura instanţă cu putere de decizie pentru aprobarea sau amânarea unui calendar de aderare.

Obiecţiile pe care unele state membre le pot avea contra României sau Bulgariei pot fi de orice natură, dar sunt cu atât mai greu de contestat când îşi au originea în rapoarte oficiale ale Comisiei Europene.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi verificare pentru a evalua angajamentele asumate de Ro-mâ-nia în domeniul reformei sistemului judiciar şi al combaterii corupţiei.

Comisiei i s-a solicitat să prezinte periodic un raport privind progresele înregistrate în aceste domenii. Comisia a prezentat primul său raport la 27 iunie 2007 şi de atunci întocmeşte rapoarte semes-triale.

Analiza Comisiei se bazează pe o evaluare a progreselor realizate de autorităţile române, precum şi pe informaţiile prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi pe informaţii din diverse alte surse.

Comisia a întreprins mai multe misiuni în România, rapoartele luând, de asemenea, în considerare răspunsurile date de România la chestionare detaliate pregătite de Comisie.

Bulgaria, raport la finele lui 2013

În ciuda progreselor în anumite privinţe, nici Bulgaria nu a reuşit să îndeplinească toate criteriile prevăzute de mecanism. Pentru a-i da mai mult timp să implementeze reforme pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate, CE a decis ca următorul raport pentru Bulgaria să fie prezentat la sfârşitul anului 2013, urmând ca în această perioadă să continue misiunile naţionale şi dialogul.

EUROBAROMETRU

76% dintre români şi bulgari cred că UE trebuie să se implice în combaterea corupţiei şi în rezolvarea problemelor din justiţie din ţara noastră, potrivit unui eurobarometru realizat în mai 2012, în România şi Bulgaria. Acţiunile UE de până acum în aceste domenii sunt văzute ca fiind pozitive de aproximativ 60% dintre români, în timp ce 70% dintre bulgari le apreciază drept pozitive.

Majoritatea cetăţenilor consideră corupţia o problemă importantă în ţara noastră (93%), în timp ce 77% o consideră foarte importantă. Procentul este apropiat şi pentru problemele din sistemul judiciar (91%), în timp ce bulgarii percep în mod similar importanţa crimei organizate în ţara lor.

În opinia respondenţilor români, numai 13% cred că situaţia privind corupţia s-a îmbunătăţit în ultimii cinci ani şi 20% văd schimbări pozitive în sistemul judiciar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb