PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI:  Aplicarea legislaţiei europene în materie de concurenţă va stimula investiţiile străine

Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 1 august 2005

Integrarea pe o piaţă unică, cel mai important bloc economic mondial, asigură economiei româneşti coerenţa şi transparenţa necesare pentru ca investitorii străini să-şi desfăşoare activitatea corect, într-un mediu concurenţial similar celui din Uniunea Europeană, a declarat, citat de Rompres, Mihai Berinde, preşedintele Consiliului Concurenţei. "O aplicare corectă a regulilor concurenţei este esenţială pentru funcţionarea unei economii de piaţă, deoarece favorizează creşterea calităţii produselor şi existenţa unei game vaste de opţiuni pentru consumatori. Pentru aceasta este nevoie de o atitudine corectă din partea agenţilor economici, cît şi a autorităţilor publice. În prezent, politica concurenţei este o prioritate pentru toate statele cu o economie de piaţă, fie că sunt sau nu membre ale UE", a spus Mihai Berinde.

De altfel, la nivel internaţional, toate ţările sunt obligate să respecte prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind acordarea subvenţiilor. În acest context, nici o ţară membră a OMC nu va accepta ca produsele româneşti să beneficieze de subvenţii suplimentare, astfel încît să se ajungă la o stare de concurenţă neloială. Ţările în care ajung produse subvenţionate in afara cadrului legislativ al OMC pot aplica taxe de compensaţie. Acest fapt nu este în interesul niciunui producător, chiar dacă este un investitor care şi-a externalizat activitatea de producţie într-o altă ţară. Din acest motiv, Mihai Berinde consideră că, în viitor, investitorii străini vor fi din ce în ce mai atraşi de România, ca ţară care poate asigura o competiţie loială între societăţile economice, indiferent de domeniu de activitate.

"Prioritară rămîne continuarea acţiunilor de inventariere, monitorizare şi control preventiv al ajutoarelor de stat de către Consiliul Concurenţei şi promovarea măsurilor necesare în acest sens, în conformitate cu legislaţia în vigoare, astfel încît să se evite acordarea de ajutoare incompatibile", a precizat Mihai Berinde.

În acest sens, toate autorităţile furnizoare de ajutor de stat trebuie să conştientizeze implicaţiile nerespectării regulilor privind acordarea de ajutoare de stat şi să fie mai exigente în notificarea, acordarea şi monitorizarea ajutoarelor şi pentru evitarea acordării de ajutoare ilegale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb