Integrarea pe o piaţă unică, cel mai important bloc economic mondial, asigură economiei româneşti coerenţa şi transparenţa necesare pentru ca investitorii străini să-şi desfăşoare activitatea corect, într-un mediu concurenţial similar celui din Uniunea Europeană, a declarat, citat de Rompres, Mihai Berinde, preşedintele Consiliului Concurenţei. "O aplicare corectă a regulilor concurenţei este esenţială pentru funcţionarea unei economii de piaţă, deoarece favorizează creşterea calităţii produselor şi existenţa unei game vaste de opţiuni pentru consumatori. Pentru aceasta este nevoie de o atitudine corectă din partea agenţilor economici, cît şi a autorităţilor publice. În prezent, politica concurenţei este o prioritate pentru toate statele cu o economie de piaţă, fie că sunt sau nu membre ale UE", a spus Mihai Berinde.
De altfel, la nivel internaţional, toate ţările sunt obligate să respecte prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind acordarea subvenţiilor. În acest context, nici o ţară membră a OMC nu va accepta ca produsele româneşti să beneficieze de subvenţii suplimentare, astfel încît să se ajungă la o stare de concurenţă neloială. Ţările în care ajung produse subvenţionate in afara cadrului legislativ al OMC pot aplica taxe de compensaţie. Acest fapt nu este în interesul niciunui producător, chiar dacă este un investitor care şi-a externalizat activitatea de producţie într-o altă ţară. Din acest motiv, Mihai Berinde consideră că, în viitor, investitorii străini vor fi din ce în ce mai atraşi de România, ca ţară care poate asigura o competiţie loială între societăţile economice, indiferent de domeniu de activitate.
"Prioritară rămîne continuarea acţiunilor de inventariere, monitorizare şi control preventiv al ajutoarelor de stat de către Consiliul Concurenţei şi promovarea măsurilor necesare în acest sens, în conformitate cu legislaţia în vigoare, astfel încît să se evite acordarea de ajutoare incompatibile", a precizat Mihai Berinde.
În acest sens, toate autorităţile furnizoare de ajutor de stat trebuie să conştientizeze implicaţiile nerespectării regulilor privind acordarea de ajutoare de stat şi să fie mai exigente în notificarea, acordarea şi monitorizarea ajutoarelor şi pentru evitarea acordării de ajutoare ilegale.