Buzăul ar putea avea, în premieră, zece bazine de înot pentru elevi. Este vorba despre un proiect care aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău şi care are ca scop încurajarea copiilor să facă mişcare prin crearea de spaţii adecvate desfăşurării orelor de educaţie fizică şi sport. În total, ar fi vorba despre o investiţie de 300.000 de euro, iar beneficiarii ar fi copiii din mediul rural, în condiţiile în care în municipiul Buzău, o astfel de investiţie a fost anunţată şi urmează să fie realizată de primarul Constantin Toma şi Primăria municipiului Buzău.
"Am un proiect personal, pot să spun, pe care mă gândesc să îl implementăm de anul viitor. Este vorba despre construirea în judeţ a 10 bazine de înot, nu pentru agrement, ci pentru copiii care învaţă în şcolile din judeţ, ca aceştia să poată merge în aceste locuri să îşi desfăşoare orele de sport în tot timpul anului. Nu inventez eu apa caldă, am văzut ceva asemănător în ţări mult mai dezvoltate şi am discutat acest proiect cu cei din aparatul tehnic al Consiliului Judeţean şi chiar cineva ne-a făcut un proiect pentru un astfel de bazin", a declarat Petre Emanoil Neagu.
Construirea celor 10 bazine de înot ar costa circa 300.000 de euro, iar pentru realizarea proiectului este nevoie de parafarea unor parteneriate între Consiliul Judeţean şi câte 3-4 primării din judeţ care să fie arondate fiecăruia din cele 10 obiective.
"Ne-a făcut cineva un proiect pentru un astfel de bazin. Ar costa undeva la 300.000 de euro construcţia propriu-zisă, fără utilităţile la care ar trebui racordat. Nu ar fi o sumă foarte mare. Prin parteneriate între primării şi Consiliul Judeţean ar putea fi făcute. Trebuie însă văzut foarte clar. Să le amplasăm acolo unde sunt copii în şcoli şi ar avea cine să beneficieze de ele. M-am gândit ca astfel de zone ar fi oraşele mai mici din judeţ: Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele. Nu am identificat încă sursa de finanţare, dar nu spun că nu ar putea fi făcute cu resurse proprii, însă trebuie foarte bine gândită treaba. Întâmplarea face că anul viitor este unul preelectoral, or pe mine nu mă interesează să fac acest lucru pentru capital electoral. Este un proiect personal şi dacă o să reuşesc să îl pun în practică trebuie să fac în aşa fel încât el să fie fezabil, adică să mă asigur că odată construit un astfel de obiectiv acele comunităţi au cum să îl întreţină, pentru că nu vreau să mai le arunc în spate o cheltuială în plus", a spus Neagu.
Respectivele bazine de înot vor fi destinate elevilor şi nu pentru agrement. Ele vor avea o capacitate de circa 30 de persoane, astfel încât, elevii dintr-o clasă să poată ţine ora de educaţie fizică şi sport. Preşedintele Consiliului Judeţean intenţionează să implice şi Inspectoratul Şcolar Judeţean astfel încât profesorii de sport să poată ţine lecţiile de înot.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2022, 18:50)
Când doar într-un județ se vrea construirea a 10 bazine de înot, e clar ca e vorba de șpagă. De unde atâția buzoieni dornici de înot de performanță? Nu știu dacă în București, la 2 milioane locuitori, sunt 10 bazine. Dar în județul Constanța sunt 10 bazine? Am construit centre de afaceri abandonate (Călimănești) cu fonduri europene, facem la fel cu bazinele de înot? Câte parcuri au fost construite în mediul rural cu fonduri europene și acum nici măcar vacile nu merg în ele (la păscut), că sunt abandonate? În plus, primarii și președinții de consilii vor salarii mai mai și pensii speciale. Dacă erau buni administratori rămâneau în mediul privat, nu intrau în politică, la "muls vaca"!