Preşedintele filipinez declară că nu va pune capăt patrulelor din Marea Chinei de Sud

G.U.
Internaţional / 29 aprilie 2021

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat că nu va pune capăt patrulelor din Marea Chinei de Sud, argumentând că suveranitatea ţării sale în zonă nu se negociază, informează astăzi AFP, conform Agerpres.

Tensiunile au escaladat luna trecută, când sute de nave chineze au fost detectate lângă reciful contestat Whitsun, situat în zona insulelor Spratleys, revendicate de mai multe ţări, printre care China şi Filipine.

China, care revendică aproape toată această Mare a Chinei de Sud, bogată în resurse naturale, refuză de mai multe săptămâni să-şi retragă navele, despre care Manila afirmă că au pătruns ilegal în zona sa economică exclusivă.

Preşedintele filipinez, supus unei presiuni crescânde pe plan intern în favoarea unei linii mai dure, pare puţin înclinat să înfrunte Beijingul în această problemă, notează sursa citată.

Duterte a declarat miercuri seara că ţara este este îndatorată "Chinei prietene" în numeroase domenii, inclusiv în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19, dar că revendicările ţării sale pe plan maritim "nu sunt negociabile".

"Îi voi spune Chinei că nu vrem probleme, nu vrem război. Însă dacă ne veţi spune să plecăm, (răspunsul) va fi 'nu'", a avertizat el, subliniind că aceasta nu poate face obiectul niciunui compromis.

Aceste declaraţii intervin după ce Ministerul Apărării filipinez a declarat că "nu este treaba Chinei să spună Filipinelor ce putem sau nu putem face în apele noastre teritoriale".

Paza de coastă a Filipinelor efectuează în prezent manevre lângă insula Thitu şi reciful Scarborough, precum şi în insulele Batanes, situate în largul Luzon, cea mai mare insulă din Filipine, în sudul şi în estul ţării.

Ca răspuns la aceste manevre, Ministerul Afacerilor chinez a cerut luni Manilei "să înceteze aceste acţiuni care complică situaţia şi agravează disputele".

În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) a dat dreptate Manilei, declarând că Beijingul nu are "niciun drept istoric" asupra acestei mări strategice.

Relaţiile dintre Beijing şi Manila s-au ameliorat în timpul preşedinţiei lui Duterte, care încearcă să-şi scoată ţara de sub tutela SUA, fostă putere colonială, şi să consolideze cooperarea în domeniul economic cu Beijingul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb