Preşedintele institutului Ifo: Germania este "bolnavul Europei" şi provoacă o migrare a electoratului spre dreapta

E.M.
Internaţional / 5 septembrie 2023

Preşedintele institutului Ifo: Germania este "bolnavul Europei" şi provoacă o migrare a electoratului spre dreapta

Germania este iar "bolnavul Europei", potrivit lui Hans-Werner Sinn, preşedintele emerit la Institutul Ifo, iar provocările pe care le ridică, în special în ceea ce priveşte strategia energetică a ţării, ar putea fi în avantajul dreptei, din ce în ce mai populare, transmite News.ro.

Denumirea de "bolnavul Europei" a reapărut în ultimele săptămâni, deoarece producţia manufacturieră continuă să se bâlbâie în cea mai mare economie a regiunii, iar ţara se confruntă cu preţurile ridicate ale energiei.

Eticheta a fost folosită iniţial pentru a descrie economia germană în 1998, deoarece a abordat provocările costisitoare ale unei economii post-reunificare.

Hans-Werner Sinn a spus vineri, la Forumul Ambrosetti din Italia: "Nu este un fenomen pe termen scurt. Are legătură cu industria auto, care este inima industriei germane şi multe lucruri depind de asta".

Principalul produs de export al Germaniei anul trecut au fost maşinile, care au reprezentat 15,6% din valoarea mărfurilor vândute în străinătate, arată datele biroului federal de statistică.

Germania a raportat în mai 2022 un deficit de comerţ exterior pentru prima dată în ultimele decenii, în valoare totală de 1 miliard de euro (1,03 miliarde de dolari). Ţara a trecut atunci, de la un excedent comercial la importuri mai mari decât exporturile, pentru o perioadă scurtă de timp.

Germania a revenit după aceea la un excedent comercial, care a ajuns la 18,7 miliarde de euro în iunie 2023, arată biroul federal de statistică, însă exporturile rămân lente.

Sinn a precizat că îndoielile investitorilor cu privire la fezabilitatea obiectivelor de sustenabilitate ale Germaniei joacă, de asemenea un rol în descrierea ţării ca "bolnavul Europei".

Guvernul german are în vizor să devină neutră în carbon până în 2045.Aceste planuri au intrat în atenţie pe măsură ce Europa căuta să se detaşeze de aprovizionarea cu gaze ruseşti în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, iar preţurile au crescut.

Unii au descris ambiţiile Germaniei de a se îndepărta de gazele ruseşti ca fiind "extrem de optimiste", în special în lumina obiectivelor climatice ale ţării.

Vorbind la Forumul Ambrosetti, Sinn a spus că dependenţa de tehnologii din surse regenerabile, cum ar fi eoliana şi solara, ar provoca "o problemă de volatilitate", care ar putea pune probleme întreprinderilor.

"Trebuie să umplem [aceste goluri] cu energie convenţională, aşa că este foarte dificil să avem această structură dublă pe care va trebui să o susţinem în viitor. Pe de o parte, energia verde volatilă şi, pe de altă parte, energia convenţională pentru a umple golurile",declarat acesta, adăugând că "Acesta este un cost dublu. Acesta este un cost ridicat al energiei şi nu este bun pentru industrie. Este un curs dificil."

Germania ar putea pierde între 2% şi 3% din capacitatea sa industrială actuală, pe măsură ce companiile îşi mută operaţiunile în ţări în care gazele şi electricitatea sunt mai ieftine, spre exemplu SUA sau Arabia Saudită, potrivit unei note de cercetare publicate în august de Berenberg.

Incertitudinea cu privire la preţurile energiei a contribuit probabil la "o cădere" a încrederii oamenilor de afaceri, a scris în notă Holger Schmieding, economist şef la Berenberg. El a adăugat că "incertitudinea politică actuală şi consternarea cu privire la planurile guvernamentale pe jumătate coapte nu sunt factori structurali care să oprească economia germană pentru mult timp".

"Există o reacţie în mod clar... Populaţia se orientează acum spre dreapta", a spus preşedintele emerit la Institutul Ifo, referindu-se la popularitatea partidului de dreapta Alternativa pentru Germania, care a câştigat alegerile pentru un consiliu districtual pentru prima dată în iunie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia

    unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

    "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

    dar oricum vin 5 ani foarte grele ptr. economia Germaniei"

    Germaniei daca nu-i dai peste maini din cand in cand si-o ia in cap , cum se spune , sau i se umfla capul cum spun ardelenii .asta facuse in timpul lui merkel mai ales , pusese ghiar iarasi pe Europa .

    vezi cat de importanta e conducerea unei tari/companii, chiar si la nivel de familie e acelasi lucru.

    cu merkel a fost no 1 necontestat in EU, germania, acum bolnbavul europei cu actualii alesi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb