Preşedintele Macron solicită o invitaţie la întâlnirea la nivel înalt a organizaţiei BRICS

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2023

Sursa foto: facebook / Emmanuel Macron

Sursa foto: facebook / Emmanuel Macron

"Solicitarea lu Macron de a participa la întâlnirea BRICS nu înseamnă că va fi un cal troian şi nici nu are legătură cu acte de spionaj, ci se reduce la o negociere privind perspectivele capitalurilor administrate de Rothschild". (Andrei Martyanov)

Călin Rechea

Publicaţia franceză L'Opinion a scris recent că preşedintele Emmanuel Macron doreşte să participe la întâlnirea la nivel înalt a grupului BRICS, care se va desfăşura la Pretoria în luna august.

Cum Franţa nu este membră a grupului, din care doresc să facă parte tot mai multe ţări din aşa-numitul Sud Global, preşedintele Macron are nevoie de o invitaţie din partea organizatorilor, care a fost solicitată preşedintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Conform unor surse diplomatice anonime citate de L'Opinion, preşedintele francez a justificat cererea prin dorinţa de "a schimba opinii cu liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud".

După cum scrie agenţia de ştiri BNN Network, interesul lui Macron de a participa la summit-ul BRICS vine pe fondul unor presiuni tot mai mari din partea aliaţilor din NATO pentru adoptarea unei poziţii mai dure faţă de Rusia, iar "preşedintele francez ar putea spera să găsească un teren comun cu unele dintre cele mai mari economii din lume şi cu cea mai rapidă creştere economică, care împărtăşesc o dorinţă similară de a reforma sistemul financiar şi geopolitic global".

Solicitarea preşedintelui Macron a fost primită cu reticenţă de preşedintele Ramaphosa. "Pe de o parte, preşedintele sud-african ar putea saluta gestul lui Macron, ca un semn al recunoaşterii rolului ţării sale la nivel global, dar pe de altă parte ar putea exista presiuni din partea propriilor alegători, cât şi din partea omologilor săi din Africa", conform ştirii de la BNN Network.

Un aspect important îl reprezintă şi "precauţia lui Ramaphosa de a nu-i supăra pe partenerii din BRICS, în special Rusia şi China, care ar putea considera cererea lui Macron drept o intruziune sau o provocare". Analişti citaţi de BNN Network susţin că "invitarea lu Macron la întâlnirea BRICS ar putea submina identitatea şi coeziunea grupului".

Deşi nici autorităţile sud-africane şi nici cele franceze nu au confirmat ştirea din L'Opinion, reacţia Moscovei reprezintă o confirmare cât se poate de clară.

După cum scrie Russia Today, "Moscova a cerut Palatului Elysee să explice scopul prezenţei lui Macron, în condiţiile în care Franţa nu este membră a grupului BRICS".

"Ar fi frumos dacă ne-ar spune de ce doresc să participe la summit. Vor să stabilească din nou un contact pentru a arăta activitatea Parisului sau este un fel de cal troian?", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe.

Russia Today mai aminteşte că Emmanuel Macron a semnat recentul comunicat al grupului G7, unde China este prezentată drept "cea mai mare provocare pentru securitatea şi prosperitatea globală din zilele noastre", o poziţie similară cu aceea a Statelor Unite.

Dacă reacţia "rece" a Moscovei era de aşteptat, atitudinea autorităţilor de la Beijing arată că acestea sunt gata să lărgească frontul deschis odată cu vizita recentă a preşedintelui francez în China.

"BRICS ar trebui să-l primească pe Macron la summit", a scris cotidianul de limbă engleză China Daily, publicat de Departamentul Central de Propaganda al Partidului Comunist Chinez.

"Ţările BRICS ar trebui să rămână unite şi să aibă în vedere imaginea de ansamblu", subliniază publicaţia chineză, în condiţiile în care "este clar că se confruntă acum cu o mare provocare, deoarece Washingtonul nu numai că încearcă să creeze o prăpastie între China şi India, India şi Rusia şi China şi Brazilia, dar şi să prezinte grupul ca pe un potenţial contestatar al ordinii internaţionale bazate pe reguli".

Tocmai din acest motiv "interesul lui Macron de a participa la summit ar trebui privit dintr-o perspectivă pozitivă, deoarece arată importanţa rolului BRICS pe scena mondială".

"Autonomia strategică a Franţei ar trebui să fie apreciată şi încurajată, iar potenţialul Parisului de a-şi aduce contribuţia cuvenită pentru a pune capăt conflictului din Ucraina nu ar trebui subestimat", mai subliniază China Daily.

În pledoaria pentru participarea preşedintelui francez la summit-ul BRICS, publicaţia Departamentul Central de Propaganda al Partidului Comunist Chinez mai accentuează faptul că "Macron nu este în niciun caz un reprezentant al Washingtonului şi ar trebui să fie binevenit la reuniune".

Dar dacă preşedintele Franţei nu doreşte să reprezinte nici interesele ţării sale şi nici ale Statelor Unite, ci are o altă misiune?

"Emmanuel Macron este un mesager al familiei Rothschild", scrie analistul militar Andrei Martyanov pe blogul său.

Conform biografiei de la Wikipedia, Macron a absolvit Şcoala Naţională de Administraţie (ENA) în 2004, a fost o perioadă înalt funcţionar public, iar apoi a fost angajat la banca de investiţii Rothschild & Co înainte de a fi numit în funcţii guvernamentale.

După ce aminteşte că în 2003 a avut loc o fuziune completă a afacerilor familiei Rothschild din Franţa şi Marea Britanie, autorul cărţilor "Losing Military Supremacy: The Myopia of American Strategic Planning" şi "The (Real) Revolution in Military Affairs" subliniază că "solicitarea lu Macron de a participa la întâlnirea BRICS nu înseamnă că va fi un cal troian şi nici nu are legătură cu acte de spionaj, ci se reduce la o negociere privind perspectivele capitalurilor adminstrate de Rothschild", deoarece "capitalurilor le place stabilitatea şi calmul".

Martyanov accentuează faptul că "şi un observator nesofisticat poate să realizeze scara schimbărilor geopolitice, fără precedent în istoria modernă", iar "banii, oricât de mulţi ar fi, nu înseamnă nimic dacă nu se bazează pe o putere militară şi economică reală".

În opinia sa, "asistăm nu doar sfârşitul hegemoniei Occidentului, ci la o schimbare mult mai profundă, moartea capitalismului financiar şi expunerea banilor ca fiind doar un instrument, nu adevărata substanţă".

Participarea preşedintelui francez la summit-ul BRICS rămâne sub un mare semn de întrebare, iar decizia finală va aparţine preşedintelui sud-african Ramaphosa, care "se va consulta înainte cu partenerii din BRICS", după cum arată BNN Network.

Oare va reuşi "mesagerul" Emmanuel Macron să obţină această favoare din partea Chinei şi Rusiei?

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...

    ...

    BRICS reprezinta peste 40 % din populatia lumii si 31.5% din PIB-ul mondial.

    Conform analizei Bloomberg tarile din G7 in 2028 vor da 27,5% a economiei 

    mondiale,iar BRICS va da 35%. 

    Cauza principala fiind cresterea economica mai slaba/mica la G7. 

    1. Ca vorbesti...SUA singura e 30% din PIB-ul mondial:-)

      In 2022 clasament oficial PIB-ul a fost:

      USA 26 185 mds $ 

      China21 643 mds $,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb