Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acuză Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) că exercită presiuni asupra membrilor săi şi anunţă că va reclama această situaţie Comisiei Europene.
Procurorii din CSM arată într-un comunicat de presă: "Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai săi, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituţională".
CSM arată că, în 13 februarie, procurorul Nicolae Solomon a fost citat, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la SIIJ, având ca obiect infracţiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către procurorul Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat magistratul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de aceeaşi Adina Florea.
Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs informaţii în mass- media în dimineaţa zilei de 17 februarie, înaintea desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal, susţin membrii Secţiei pentru Procurori.
Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secţia pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiilor de vârf la nivelul Ministerului Public, dintre care două au fost negative.
În comunicat se mai arată că Secţia pentru procurori a CSM va sesiza Comisia Europeană cu privire la aspectele de mai sus.
Acest nou scandal privind SIIJ a izbucnit în condiţiile în care Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de act normativ privind desfiinţarea secţiei speciale, pe care ar urma să îl trimită la Parlament.
Amintim că în raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru anul trecut şi în cel al GRECO se solicită autorităţilor de la Bucureşti desfiinţarea SIIJ, deoarece această secţie reprezintă o presiune cu privire la independenţa magistraţilor şi la înfăptuirea actului de justiţie.