PREŢUL ENERGIEI PE BURSA OPCOM, DUBLU FAŢĂ DE LUNEA TRECUTĂ ŞI CEL MAI MARE DIN REGIUNE Cutişteanu, Petprod: "Creşterea preţului energiei a fost provocată"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 7 noiembrie 2017

Cutişteanu, Petprod: "Creşterea preţului energiei a fost provocată"

Creşterea preţului energiei pe piaţa OPCOM nu s-a întâmplat de la sine, ci a fost provocată, ne-a declarat, ieri, Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a OPCOM a avut, ieri, o medie de 326 de lei pe MWh, mai mult decât dublu faţă de acum o săptămână, când preţul mediu era de 145 de lei pe MWh, potrivit datelor operatorului pieţei. Consumul naţional luni la ora 10:30 era de 8.092 MW, mai mare decât producţia, care a ajuns la 7.903 MW. Diferenţa de 190 de MW reprezintă importuri de energie. Faptul că România aduce energie din afară arată că, fără aceste importuri, preţul ar fi fost şi mai mare pe piaţa internă, potrivit Agerpres.

Jack Cutişteanu susţine că, în spatele acestei majorări a preţului energiei, stau aceleaşi cauze care au provocat şi criza de energie din luna ianuarie, şi pe cea din august.

Domnul Cutişteanu ne-a spus: "Acum energie este, consumul nu este foarte mare. Apă este ceva mai multă, n-ar avea motive, dar e adevărat că nu prea bate vântul. Totuşi, pe cărbune se produc 2.300-2.400 de MW, pe apă se produc 2.300, nucleara face 1.400, adică ar cam fi de unde, dar mai este şi oferta de vânzare trasă înapoi, ca să crească preţurile, şi aşa se întâmplă. E piaţă, nu ai ce îi face. Ei vor să termine anul cu pierderi şi o să reuşească să se ţină preţurile sus. Este doar o părere, dar nu cred că sunt singurul care are această părere".

Aparent, nu există niciun motiv care să justifice această dublare a preţului energiei, ne-a mai explicat domnia sa, întrucât condiţiile meteo şi temperaturile de afară sunt, încă, comode, suportabile, bazinele de la Hidroelectrica sunt la o capacitate de circa 65%, iar consumul nu este foarte mare.

"Nu prea văd de ce ar trebui să vină chestia asta, dar există motive, care nu sunt atât de greu de înţeles", ne-a mai spus directorul general al Petprod.

Curbele agregate de la PZU arată că oferta se opreşte undeva la 2400-2500 de MW, iar dacă în punctul unde se întâlnesc acestea oferta de vânzare este mai mică, preţul creşte, a conchis domnia sa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. isi da si cu parerea. normal, cand preturile sunt mai mari, castiga producatorii, majoritatea de stat, nu speculantii.

    Petprod parca era in insolventa 

    1. E corect totusi, dar nu inteleg de ce nenea Jack nu plateste datoriile la Transelectrica. Vad ca le dospeste acolo...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb