Preţul gazelor va fi majorat

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2010

Preţul gazelor va fi majorat

Preţul reglementat al gazelor naturale urmează să fie majorat de către ANRE (reglementatorul pieţei), dar, deocamdată, nu a fost stabilit cu cât şi din ce dată. Dan Plaveti, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Avem mai multe strategii pe care lucrăm în prezent şi strângem datele de la operatorii din piaţa gazelor. În calculul de ajus-tare a preţului vom lua în considerare ponderea importurilor în coşul de consum, preţul importurilor, dar şi rata de schimb leu-dolar. În plus, vom vedea ce estimări sunt pentru consumul din iarnă şi ce pondere au importurile pentru gazul înmagazinat, necesar pentru acoperirea vârfurilor de consum din iarnă. Desigur, vom ţine cont de gradul de suportabilitate a populaţiei şi a agenţilor economici alimentaţi în regim reglementat".

În prezent, preţul reglementat este diferenţiat pe şase categorii de consum. Diferenţa de preţ între aceste categorii nu este mare, ceea ce înseamnă că agenţii economici alimentaţi în regim reglementat nu plătesc un preţ cu mult mai mare faţă de populaţie. Una din strategiile pe care ANRE le analizează este aplicarea unui procent de creştere mai mare pentru firme, faţă de majorarea de tarif pentru populaţie.

Dan Plaveti ne-a explicat: "Procentul de creştere va depinde foarte mult de ponderea importurilor în coşul de consum. De aceea ANRE consideră că nu este oportun ca Guvernul să prelungească derogarea pentru marii consumatori industriali care au avut dreptul, timp de un an şi jumătate, să cumpere numai gaz ieftin din producţia internă. Această măsură a condus la creşterea ponderii gazului importat în coşul de consum. ANRE analizează şi posibilitatea stabilirii unor coşuri de consum diferite pentru populaţie şi agenţii economici. Astfel, cred că exis-tă şansa să nu modificăm preţul pentru populaţie".

Preşedintele ANRE consideră că nu este necesar, la această dată, ca autoritatea să liberalizeze piaţa gazelor şi să nu mai reglementeze preţul pentru unii agenţi economici.

Stabilirea unor tarife mai mari, eventual a unui grafic de creştere a preţurilor pe 3-5 ani, pentru firmele alimentate în regim reglementat va încuraja trecerea lor în piaţa liberă, în căutarea unui preţ mai bun. "Nu avem cum să forţăm consumatorii industriali să treacă acum în piaţa liberă având în vedere contextul economic actual. Vom găsi o cale de mijloc între necesităţile operatorilor din piaţa gazelor şi cele ale agenţilor economici", ne-a mai spus Dan Plaveti.

Factori care influenţează preţul gazelor:

Media ponderii importurilor în consumul din acest an este de 30% faţă de 18% în 2009 (când au fost operate diminuări de tarif);

Preţul gazului importat în 2010 a avut, în medie, un preţ de 360-370 dolari/1.000 mc faţă de 280-290 dolari/1.000 mc în 2009;

Cursul mediu al dolarului în raport cu moneda naţională este, pentru 2010, de 3,2-3,3 lei pentru un dolar faţă de 2,9 lei în 2009;

Ponderea gazelor importate în volumul înmagazinat în 2010 a urcat la 65% pentru că nu a mai fost disponibil suficient gaz intern pentru un coş echilibrat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb