Preţul grâului continuă să crească

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Agricultură / 23 martie 2022

Preţul grâului continuă să crească

UE vrea să îi ajute pe agricultorii ucraineni să îşi pregătească viitoarele recolte, în ciuda războiului S&P retrage ratingurile pentru toate firmele ruseşti

Cotaţiile futures ale grâului au crescut săptămâna aceasta, pe fondul conflictului Rusia-Ucraina, în condiţiile în care cele două ţări sunt exportatori majori de profil.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 0,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 09.50, atingând 11,27 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era însă, în declin cu 1,4%, la 7,46 dolari/ buşel.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat luni, potrivit AFP, că Uniunea Europeană vrea să îi sprijine pe agricultorii ucraineni să îşi pregătească viitoarele recolte în ciuda războiului, în special furnizându-le carburant şi îngrăşământ, oferind în acelaşi timp şi un ajutor alimentar Ucrainei.

Domnia sa a afirmat: "Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-şi lucra la minimum terenurile şi pentru a-şi menţine producţia la niveluri minime de supravieţuire. Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este soluţia cea mai eficientă din punct de vedere logistic, iar Varşovia este pregătită să participle".

Reuniţi la Bruxelles, cei 27 de miniştri ai agriculturii din UE au discutat prin videoconferinţă cu omologul lor ucrainean Roman Leşcenko.

Ucraina vrea să îşi continue exporturile agricole, aducând în atenţie stocurile "din apropiere de Marea Neagră". Bruxellesul vrea să ajute şi pe acest plan, dar nu a oferit soluţii concrete. Janusz Wojciechowski spune, conform Agerpres: "Agresorul rus vrea să distrugă toate posibilităţile de producţie ale Ucrainei, iar starea stocurilor este greu de evaluat (...) Este foarte clar că scopul său este să înfometeze populaţia. Trebuie să fim conştienţi că înfometarea este folosită ca armă. Am putea ajunge la o situaţie dramatică dacă agricultorii ucraineni ar înceta să mai producă".

Ucraina este un important producător de grâu şi de porumb, fiind primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia rusă începută la 24 februarie.

S&P retrage până în 15 aprilie ratingurile acordate firmelor ruseşti

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a decis să retragă toate ratingurile acordate firmelor ruseşti, după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană le-a interzis marilor agenţii de rating să acorde calificative pentru datoria suverană a Rusiei şi a firmelor ruseşti, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Retragerea va intra în vigoare înainte de termenul limită de 15 aprilie impus de UE, au anunţat analiştii S&P, Michelle James şi Arnaud Humblot. Retragerea ratingurilor pentru toate firmele ruseşti vine după ce S&P şi-a suspendat operaţiunile din Rusia după invadarea Ucrainei.

Ratingul suveran al Rusiei a fost coborât în repetat rânduri în ultimele săptămâni, S&P aducându-l până la "CC", cu numai două trepte peste "default" (incapacitate de plată). Săptămâna trecută, S&P a avertizat că datoria suverană a Rusiei este "extrem de vulnerabilă la neplată", un avertisment care se adaugă celor similare venite de la Fitch Ratings şi Moody's Investors Service.

La jumătatea acestei luni, Comisia Europeană a avertizat că principalele trei agenţii de rating din lume, S&P Global, Moody's şi Fitch, riscă să îşi piardă autorizaţia de funcţionare în UE dacă nu vor respecta interdicţia de a acorda calificative pentru datoria suverană a Rusiei şi a firmelor ruseşti.

BCE avertizează firmele cripto să nu încalce sancţiunile impuse unor persoane din Rusia

Criptomonedele sunt folosite pentru evitarea sancţiunilor impuse unor persoane din Rusia, iar BCE a avertizat firmele din această industrie să nu devină "complici" la această infracţiune, a declarat ieri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Am luat măsuri pentru a transmite un semnal clar tuturor celor care schimbă, tranzacţionează, oferă servicii legate de active cripto că sunt complici la eludarea sancţiunilor", a afirmat şeful BCE la un eveniment online.

Comisarul Paolo Gentiloni: "UE, posibil să analizeze mai multe opţiuni de împrumut, în câteva săptămâni"

UE va analiza, în câteva săptămâni, dacă este nevoie să împrumute în comun mai mulţi bani, ca răspuns la dificultăţile create de invadarea Ucrainei de către Rusia, a afirmat ieri comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters, conform Agerpres.

Franţa şi Italia fac presiuni pentru ca UE să împrumute în comun mai mulţi bani, pe lângă fondul de 800 de miliarde de euro pentru finanţarea redresării blocului comunitar în urma pandemiei de coronavirus, pentru a face faţă creşterii semnificative a cheltuielilor în domeniul apărării şi pentru a reduce dependenţa Europei de energia din Rusia.

"Propunerile de acest tip au fost prezentate de unii lideri europeni în ultimele săptămâni", a declarat online Gentiloni, la un seminar organizat de Universitatea Oxford.

Germania, Ţările de Jos, Austria şi alte naţiuni se opun de mult timp emiterii de datorie comună cu alte naţiuni europene, argumentând că astfel statele individuale nu ar mai implementa reforme structurale şi nu şi-ar echilibra bugetele. Ele argumentează că impactul războiului încă este neclar, iar din fondul de redresare de 800 de miliarde de euro doar 74 de miliarde de euro au fost până acum alocaţi.

Oficialii din Franţa susţin că războiul, ca pandemia, reprezintă un şoc exogen care va afecta în mod diferit statele membre UE, şi poate exacerba divergenţele economice.

Comisarul european pentru Economie a mai spus: "Vor aduce temerile privind sporirea diferenţelor între statele membre, în special în zona euro, o decizie privind un instrument comun? Este prea curând ca să fim siguri. Cred că adevărata discuţie va avea loc în câteva săptămâni, când vom şti mai clar impactul economic al crizei, dar cred că nu putem exclude aşa ceva".

În luna mai, Comisia Europeană ar urma să prezinte previziunile economice de primăvară, care vor constitui o bază de discuţii. Dar Gentiloni a explicat că nivelul noilor investiţii necesare în urma conflictului vor avea probabil un impact asupra regulilor bugetare ale UE - acum sub revizuire - precum şi asupra potenţialului emiterii de datorie comună.

"Majorarea bugetului alocat apărării va necesita investiţii semnificative în industrie şi tehnologie. Finanţarea lor va necesita reglementări fiscale mai flexibile şi potenţial noi instrumente la nivel european", a concluzionat Gentiloni.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a coborât cu 0,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 115,15 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a scăzut cu 0,8%, la 111,22 dolari barilul la ora locală 09.53.

--------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,3%, la 1.928,90 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.58, cea spot - cu 1,1%, la 1.915,63 dolari/ uncie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb