Preţul mediu al porumbului în portul Constanţa (FOB) a scăzut la 150 de euro tona, iar la nivelul ţării noastre acesta a ajuns la 145 de euro, dar se va stabiliza la 170 de euro în luna august, ne-a declarat Bogdan Constantin Iliescu, directorul Diviziei Agricultură din cadrul Bursei Române de Mărfuri (BRM). Scăderea este semnificativă comparativ cu prima săptămână din luna iulie, când, potrivit datelor Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR), porumbul se vindea cu 159,22 de euro/tona în Banat, cu 159,74 de euro/tona în Muntenia şi cu 171,89 euro/tona în Oltenia.
Bogdan Iliescu ne-a explicat că una dintre cauzele acestei scăderi este cererea pentru de grâu furajer, proaspăt recoltat, în competiţie cu porumbul. Domnia sa ne-a precizat: "Odată ce se va încheia recoltatul grâului şi va începe secerişul porumbului, acestă cereală va intra din nou în atenţia cumpărătorilor. Preţul futures pentru porumb cu livrare în august, pe Bursa de la Paris (Matif), este în prezent de circa 170 de euro, nivel la care cred că se va stabiliza şi preţul de la noi în acea perioadă". Bogdan Iliescu estimează că producţia medie la hectar va fi de 5-5,5 tone de porumb, iar cantitatea totală recoltată va fi de circa 11 milioane de tone, similară cu cea de anul trecut.
Dimitre Muscă, unul dintre cei mai prolifici fermieri din vestul ţării, proprietarul CAI Curtici, ne-a spus că recolta de porumb are toate şansele să fie semnificativă şi similiară cu cea de anul trecut, însă preţurile vor fi destul de mici, tocmai datorită cantităţii mari care va fi disponibilă atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională. "Chiar şi-aşa fermierii îşi vor acoperi costurile de producţie", a spus încrezător domnia sa.
Preţul porumbului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, coborând ieri, pentru a zecea zi consecutiv, după ce Departamentul Agriculturii din SUA a anunţat că livrările la nivel mondial vor creşte, potrivit Reuters. Astfel, preţul porumbului cu livrare în decembrie a pierdut 0,8%, ajungând la 3,8175 dolari pe buşel la Chicago Board of Trade, cel mai mic preţ din 28 iulie 2010 până în prezent. Departamentul de Agricultură din SUA a informat la sfârşitul săptămânii trecute că rezervele americane de porumb vor totaliza, la 31 august 2015, 1,801 miliarde buşeli, comparativ cu 1,725 miliarde buşeli prognoza din iunie.
Evoluţia recoltelor de porumb în SUA influenţează direct preţurile de pe burse, deoarece Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial. În acest sens Bloomberg a relatat că producătorii americani se aşteaptă să recolteze o cantitate-record de porumb, total care ar putea ridica nivelul stocurilor mondiale la 184,47 milioane de tone metrice, cel mai mult din 2000 încoace, cifră mai mare decât cea înaintată de Guvernul american. În acest context, analiştii estimează că preţurile vor continua să scadă. Goldman Sachs Group Inc. a prognozat că acestea vor varia în jurul a 4 dolari pe buşel, în următoarele şase luni, la începutul acestei luni. Scăderea de 24% a preţului porumbului din acest an a ajutat la reducerea preţurilor alimentelor urmărită de ONU la nivel mondial, informează Reuters dar se traduce prin diminuarea masivă a veniturilor fermierilor.
Potrivit celui mai recent raport al FAO, preţurile cerealelor cu boabe mari precum porumbul vor scădea în acest an şi vor rămâne stabile în restul deceniului. "Recentele scăderi de preţuri la principalele produse sunt aşteptate să continue în următorii doi ani după care se vor stabiliza la niveluri de dinaintea lui 2008", se arată într-un raportul elaborat de OED şi FAO, citat de Bloomberg. FAO a precizat că indicele preţurilor la cereale a atins în luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai puţin decât valoarea revizuită de 207 puncte înregistrată în luna mai, în principal din cauza unei scăderi de aproape 7% la grâu şi porumb.
La nivelul Uniunii Europene, suprafaţa cultivată cu porumb în acest an a crescut cu 1% , iar recolta din sezonul 2013-2014 va fi de 65 de milioane de tone (9,6% peste medie) arată un raport al CE, pe baza datelor Mars-JRC Agri4cast.
În ţara noastră, suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2013 a reprezentat 47,1% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39%, potrivit datelor Institutului Naşional de Statistică (INS). Totodată, anul trecut, producţia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% faţă de anul precedent, datorită creşterii producţiei medii la hectar. Anul trecut ne-am situat pe primul loc în Europa la suprafaţa cultivată cu porumb - 2,58 milioane de hectare, iar la producţie - 11,37 milioane de tone, ne-am clasat pe locul doi, după Franţa, din cauza unui randament net inferior. Datele INS şi MADR arată că, în primul trimestru din acest an, exporturile au crescut cu 137,7 milioane de euro, faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, din cele 720.000 tone de porumb exportate pe pieţele terţe fiind încasate 259,2 milioane de euro.