Preţul uleiului încinge buzunarele

Cristina Vaida
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 12 mai 2008

Preţul uleiului încinge buzunarele

Seceta de anul trecut a dat peste cap producţia de floarea soarelui şi în final produsul finit, uleiul, al cărui preţ a cres­cut în ultimul an cu 80%.

"Cauzele creşterii preţului la ulei sunt în mare parte datorate secetei de anul trecut, de aici rezultând diminuarea producţiei de floarea-soarelui", a declarat recent pentru Bursa, Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar.

Ştefan Nicolae a explicat că impactul asupra preţului, poa­te fi explicat şi prin nivelul de procesare scăzut al fabricilor din România, precum şi a creşterii preţului la combustibili şi gaze.

Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susţine că majorarea preţului la ulei, se explică prin creşterea preţului la materia primă, acest lucru, nefiind datorat agricultorilor.

"Producătorii fac preţul", a mai spus, preşedintele LAPAR, precizând că: "În mod normal preţurile la materia primă trebuie să urmeze preţurile mondiale".

Şi Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din România, consideră că preţul ridicat al uleiului este datorat producţiei de floarea-soarelui care a fost de trei ori mai mică decât anul precedent, coroborată cu importurile masive în proporţie de 70% din producţie.

"Preţul uleiului nu are cum să crească dacă e o recoltă normală, însă pe viitor va fi o criză a uleiului, pentru că acesta nu va mai fi rentabil", a completat Viorel Matei.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, sustine "Fluxul de la cel care cultivă floarea soarelui, până la cel care are produsul finit, nu este bine definit, astfel procesatorul are un câştig mai mic, în timp ce societăţile comerciale agricole şi magazinele, au cele mai mari profituri".

Dragoş Frumosu, completează "Nu avem un sistem bine reglat, am cerut ajutorul şi Ministerului Agriculturii, dar lucrurile se miscă foarte încet".

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), anul trecut s-a cultivat cu floarea soarelui o suprafaţă de 885.341 hectare. Seceta a diminuat producţia, astfel încât s-au obţinut doar 539.376 tone, cu o producţie medie de 676 kilograme la hectar.

Pentru anul 2008, MADR estimează o producţie de 1,6 milioane tone de floarea soarelui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb