Preţurile alimentelor şi-au continuat creşterea şi în ultima lună a anului trecut

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 ianuarie 2021

Preţurile alimentelor şi-au continuat creşterea şi în ultima lună a anului trecut

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a şaptea creştere consecutivă în decembrie 2020, conform raportului lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), şi a atins un nou maxim al ultimilor 6 ani (vezi graficul).

Creşterea lunară a fost de 2,2%, după un avans de 4% în luna precedentă, cel mai mare din iulie 2012, iar creşterea anuală a indicelui agregat s-a temperat uşor, până la 6,5%, de la 6,8% în luna anterioară.

Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de 25,7%, după o creştere de 30,8% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 4,7%, după un avans de 14,5% în noiembrie 2020.

Cel mai ridicat nivel al preţului uleiului din septembrie 2012 a fost determinat, în principal, de scăderea semnificativă a stocurilor de ulei de palmier, pe fondul unei creşteri a cererii globale şi a scăderii exporturilor din Indonezia, în condiţiile majorării puternice a taxelor de export.

Preţul uleiului de soia a atins un maxim al ultimilor şapte ani, pe fondul scăderii exporturilor din Argentina, ca urmare a prelungirii grevei lucrătorilor din porturi.

Şi preţul cerealelor şi-a temperat creşterea anuală, până la 19%, de la 20% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un avans de 2,5% în luna anterioară.

A şasea creştere lunară consecutivă a preţului cerealelor a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de reducerea ofertei globale. O nouă creştere a preţului grâului a fost determinată, în principal, de condiţiile meteo nefavorabile din Statele Unite şi de impunerea unor taxe şi introducerea unor cote asupra exporturilor din Rusia.

O nouă creştere substanţială a înregistrat şi preţul porumbului, pe fondul deteriorării perspectivelor privind recolta din America de Sud, iar preţul orezului a crescut în condiţiile unei creşteri a cererii din India şi Pakistan, pe fondul scăderii ofertei din Vietnam şi Thailanda.

Preţurile medii ale grâului şi porumbului au crescut în 2020 cu 5,6%, respectiv 7,6%, faţă de 2019, iar preţurile medii ale cerealelor cu 6,6%, până la cel mai ridicat nivel al ultimilor şase ani.

Preţul zahărului şi-a temperat creşterea anuală până la 4,8%, de la 10,5% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%. Dinamica preţului a fost determinată de îmbunătăţirea semnificativă a perspectivelor producţiei din Brazilia şi India în sezonul 2020/21, care au compensat creşterea masivă a cererii din China, cu o rată anuală de 37% în primele 11 luni ale anului trecut. Aşteptările de pe piaţă arată că producţia de zahăr a Indiei va creşte cu 17%, pe fondul introducerii subvenţiilor pentru export.

Preţul mediu al produselor lactate a înregistrat în decembrie a şaptea creştere consecutivă, cu o rată lunară de 3,2%, după un avans de 1% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 5%, de la 2,8%, până la cel mai ridicat nivel din iulie 2018.

Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 11,6%, de la 13% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%, înregistrată în condiţiile unei scăderi uşoare a preţului cărnii de porc. A fost menţinută suspendarea exporturilor de carne de porc din Europa, în special Germania, către principalele pieţe din Asia în condiţiile menţinerii la un nivel ridicat a focarelor de pestă porcină.

Preţul cărnii de pasăre şi-a reluat creşterea, pe fondul creşterii cererii din Orientul Mijlociu şi a impactului negativ asupra producţiei din Europa, determinat de creşterea focarelor de gripă aviară.

Valoarea medie a indicelui preţurilor alimentelor la nivel global a crescut cu 3,1% în 2020 faţă de anul precedent, până la 97,9 puncte, un nivel situat cu 25,7% sub maximul ultimilor 31 de ani, înregistrat în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb