Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a şaptea creştere consecutivă în decembrie 2020, conform raportului lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), şi a atins un nou maxim al ultimilor 6 ani (vezi graficul).
Creşterea lunară a fost de 2,2%, după un avans de 4% în luna precedentă, cel mai mare din iulie 2012, iar creşterea anuală a indicelui agregat s-a temperat uşor, până la 6,5%, de la 6,8% în luna anterioară.
Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de 25,7%, după o creştere de 30,8% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 4,7%, după un avans de 14,5% în noiembrie 2020.
Cel mai ridicat nivel al preţului uleiului din septembrie 2012 a fost determinat, în principal, de scăderea semnificativă a stocurilor de ulei de palmier, pe fondul unei creşteri a cererii globale şi a scăderii exporturilor din Indonezia, în condiţiile majorării puternice a taxelor de export.
Preţul uleiului de soia a atins un maxim al ultimilor şapte ani, pe fondul scăderii exporturilor din Argentina, ca urmare a prelungirii grevei lucrătorilor din porturi.
Şi preţul cerealelor şi-a temperat creşterea anuală, până la 19%, de la 20% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un avans de 2,5% în luna anterioară.
A şasea creştere lunară consecutivă a preţului cerealelor a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de reducerea ofertei globale. O nouă creştere a preţului grâului a fost determinată, în principal, de condiţiile meteo nefavorabile din Statele Unite şi de impunerea unor taxe şi introducerea unor cote asupra exporturilor din Rusia.
O nouă creştere substanţială a înregistrat şi preţul porumbului, pe fondul deteriorării perspectivelor privind recolta din America de Sud, iar preţul orezului a crescut în condiţiile unei creşteri a cererii din India şi Pakistan, pe fondul scăderii ofertei din Vietnam şi Thailanda.
Preţurile medii ale grâului şi porumbului au crescut în 2020 cu 5,6%, respectiv 7,6%, faţă de 2019, iar preţurile medii ale cerealelor cu 6,6%, până la cel mai ridicat nivel al ultimilor şase ani.
Preţul zahărului şi-a temperat creşterea anuală până la 4,8%, de la 10,5% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%. Dinamica preţului a fost determinată de îmbunătăţirea semnificativă a perspectivelor producţiei din Brazilia şi India în sezonul 2020/21, care au compensat creşterea masivă a cererii din China, cu o rată anuală de 37% în primele 11 luni ale anului trecut. Aşteptările de pe piaţă arată că producţia de zahăr a Indiei va creşte cu 17%, pe fondul introducerii subvenţiilor pentru export.
Preţul mediu al produselor lactate a înregistrat în decembrie a şaptea creştere consecutivă, cu o rată lunară de 3,2%, după un avans de 1% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 5%, de la 2,8%, până la cel mai ridicat nivel din iulie 2018.
Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 11,6%, de la 13% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%, înregistrată în condiţiile unei scăderi uşoare a preţului cărnii de porc. A fost menţinută suspendarea exporturilor de carne de porc din Europa, în special Germania, către principalele pieţe din Asia în condiţiile menţinerii la un nivel ridicat a focarelor de pestă porcină.
Preţul cărnii de pasăre şi-a reluat creşterea, pe fondul creşterii cererii din Orientul Mijlociu şi a impactului negativ asupra producţiei din Europa, determinat de creşterea focarelor de gripă aviară.
Valoarea medie a indicelui preţurilor alimentelor la nivel global a crescut cu 3,1% în 2020 faţă de anul precedent, până la 97,9 puncte, un nivel situat cu 25,7% sub maximul ultimilor 31 de ani, înregistrat în 2011.