Preţurile din energie, pe agenda Consiliului Naţional Tripartit

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 14 ianuarie 2022

Preţurile din energie, pe agenda Consiliului Naţional Tripartit

Impactul majorărilor preţurilor din energie pentru populaţie şi întreprinderile mici şi mijlocii şi măsurile care ar trebui luat de către guvern au fost temele principale ale şedinţei de ieri a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale au solicitat înfiinţarea unui grup de lucru care să găsească o soluţie viabilă pentru rezolvarea actualei situaţii din energie.

"În baza propunerilor făcute prim-ministrului de către grupul de lucru să se stabilească o serie de măsuri, deoarece măsurile luate pe sistemul heirupist, imediat, de multe ori au ca şi consecinţă că trebuie fpcută corecţie la corecţie şi nu se mai termină nimic legat de acest lucru. Domnul prim-ministru a zis că va lua în considerare propunerea. (...) Noi am propus să se stabilească astfel încât toate preţurile, şi pentru operatori economici şi pentru casnici, să fie cele din decembrie 2020, atât la energie electrică cât şi la gaz. (...) Bulversarea a plecat de la liberalizare, de la lipsa unor reglementări clare legate de acest lucru, de la neaplicarea chiar a unor legislaţii în funcţie astăzi, de la lipsa de control şi monitorizarea sistemului. Mai mult, acest lucru rezolvă şi problema ca să nu trimitem cetăţenii afectaţi de această creştere după cai verzi pe pereţi. (...) Conform articolului 4 din Legea Consiliului Concurenţei, se poate plafona preţul la un anumit nivel. Noi am cerut plafonarea temporară, care rezolvă inclusiv stoparea alergării cetăţeanului după diferite reclamaţii (...) Temporar înseamnă cel puţin 6 luni, dar după mine cel mai bine ar fi un an de zile, până la 1 ianuarie anul viitor, timp în care se poate lucra să existe şi actele normative în Parlament", a spus Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

De altfel, înfiinţarea grupului de lucru pentru detensionarea crizei energetice a fost anunţată, iniţial, după şedinţa CNT de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse (MFTES), Gabriela Firea, care ulterior a restricţionat vizibilitatea postării respective.

"Facturile pe care au început să le primească toate familiile din România, dar şi companiile sau instituţiile, sunt uriaşe şi foarte greu de suportat. Dacă lucrurile nu s-au petrecut conform legii, ele trebuie sancţionate. Soluţiile pentru rezolvarea actualei crize din energie poate fi luată doar împreună cu sindicatele şi patronatele din România", a scris Gabriela Firea pe contul său de Facebook, care afirma că din grupul de lucru vor face parte toate ministerele cu atribuţii în domeniu, dar şi sindicatele şi patronatele, pentru a găsi împreună o rezolvare rapidă.

Cu probleme mari privind costurile de achiziţie şi de producţie se confruntă şi sutele de mii de antreprenori din ţara noastră, care susţin că fără un sprijin din partea statului firmele din agricultură, zootehnie, turism, industrie sau distribuţia de bunuri îşi vor pierde competitivitatea, iar unele din ele riscă să îşi suspende activitatea sau să îşi închidă definitiv afacerile.

"În primul rând, noi nu vedem o altă soluţie decât îngheţarea şi plafonarea preţurilor. În al doilea rând, trebuie să dăm posibilitatea IMM-urilor să îşi creeze propriile capacităţi de producţie, pentru uz propriu, pentru autoconsum. În al treilea rând, este necesar să rezolvăm situaţia privind alocările din fondurile europene şi fondurile din PNRR. Vreau să vă spun faptul că spre exemplu programul Electric Up este la Ministerul Energiei de anul trecut din februarie. Deci noi avem o criză pe zona de energie, iar la minister zace acel program Electric Up care ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să îşi monteze panouri solare, îi ajuta pe antreprenori să scadă costurile privind energia consumată", a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Nivelul de compensare a preţului gazelor ar putea fi crescut de la 33% la 50% sau mai mult, dar se aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor cu privire la cât poate suporta bugetul de stat, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

"Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos", a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei susţine că sumele necesare compensării există în buget, din dividendele companiilor de stat din energie.

O altă temă discutată de membrii Consiliului Naţional Tripartit a fost aplicarea legii salarizării unice în sistemul bugetar, legea 153/2017. Potrivit lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, părţile au convenit ca săptămâna viitoare, la nivelul Guvernului, să se constituie un grup de lucru care se va ocupa de problemele care au apărut în urma aplicării acestui act normativ. Liderul sindical afirmă că în fiecare sector bugetar există probleme în aplicarea legii salarizarării unice şi a precizat că Guvernul poate aproba majorări salariale înainte de rectificarea bugetară din vară, dacă membrii Cabinetului Ciucă doresc acest lucru.

"Există premisele pentru a se rezolva acest lucru, dar asta înseamnă nişte decizii pe care Guvernul ar trebui să le ia rapid, adică în maximum două luni prin ordonanţe de urgenţă, care să rezolve problemele legate atât de stabilirea resurselor financiare, cât şi probleme legate de modul de utilizare a acestor resurse financiare", a arătat Bogdan Hossu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb