Preţurile medicamentelor compensate şi gratuite vor creşte cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, ca urmare a recalculării la cursul de 4 lei pentru un euro, susţin producătorii şi importatorii de medicamente.
Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu, a declarat:
"De la 1 februarie, singura modificare în calcularea preţurilor este ajustarea cursului de la 3,6 lei pentru un euro, la 4 lei. Astfel, este logică o creştere a preţurilor în primă fază".
Potrivit lui Popescu, peste aproximativ două luni, când va intra în vigoare ordinul privind recalcularea în funcţie de cel mai mic preţ CIP (de intrare în ţară) din 12 ţări europene, medicamentele se vor putea ieftini.
"Importatorii vor fi obligaţi să se raporteze la cel mai mic preţ CIP din cele 12 ţări, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi prin faptul că nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate", a precizat, pe 22 ianuarie, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, după o întâlnire cu importatorii şi distribuitorii, potrivit Newsin.
Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Viorel Vasile, a precizat, la rândul său, că preţurile medicamentelor ar putea să scadă, după intrarea în vigoarea a ordinului de ministru al cărui proiect se află în dezbatere publică.
Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sănătăţii privind Normele de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, aflat în dezbatere publică, " Preţul de producător este propus de deţinătorul APP (n.r. autorizaţia de punere pe piaţă, ) sau reprezentant în lei.
Preţul trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din lista ţărilor cu care se efectuează comparaţia".
Ţările UE cuprinse în listă sunt Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.