Preţurile produselor din industria extractivă au înregistrat cea mai mare creştere faţă de 2005

C.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 ianuarie 2007

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat în luna noiembrie 2006 o creştere cu 0,9% comparativ cu luna precedentă şi 10,9% faţă de luna cores­punzătoare din anul 2005.

Pe sectoare de activitate, în luna noiembrie 2006 faţă de luna octombrie 2006, preţurile din industria extractivă au înregistrat o creştere cu 2,1% datorită majorării cu 6,1% a preţurilor produselor din ramura extracţia şi prepararea minereurilor metalifere şi cu 2,7% a preţurilor produselor din ramura extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe. Preţurile din indus­tria prelucrătoare au înregistrat o creştere cu 0,9%, iar cele din energia electrică şi termică, gaze şi apă cu 0,2%.

În industria prelucrătoare creşteri semnificative de preţuri au avut loc la produsele din ramurile: articole de îmbrăcăminte (+2,4%); substanţe şi produse chimice (+2,1%); metalurgie (+2,0%); alimentară şi băuturi (+1,4%); pielărie şi încălţăminte (+1,2%); materiale de construcţii şi alte produse din minerale nemetalice(+1,2%). Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele din ramurile: construcţii metalice şi produse din metal (-0,5%); prelucrarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari (-0,3%); celuloză, hârtie şi produse din hârtie (-0,3%); maşini şi aparate electrice (-0,2%).

La energie electrică şi temică, gaze şi apă creşteri de preţ se constată la producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă (+0,3%).

Comparativ cu luna noiembrie 2005 creşterea cea mai mare a preţurilor s-a înregistrat la produsele din ramura industriei extractive (+15,9%), urmată de produsele din ramura industriei prelucrătoare (+11,3%), respectiv la energie electrică şi termică, gaze şi apă (+5,5%).

Pe marile grupe industriale creşteri semnificative de preţuri oscilând între 11,4% şi 12,4% se remarcă la produsele industriei bunurilor intermediare, respectiv industriei energetice. Creşteri sub nivelul înregistrat pe total, situate aproape la jumătate faţă de cele menţionate, s-au înregis­trat la bunurile de capital şi bunurile de folosinţă îndelungată (+6,1%).

În cursul anului, în cadrul unei tendinţe de creştere lineară, atât pe total, cât şi la produsele industriei prelucrătoare şi energie electrică, termică, gaze şi apă, preţurile produselor industriei extractive au marcat succesiv oscilaţii de la o lună la alta sau la fiecare două luni. Această fluctuaţie a fost determinată, în principal, de evoluţia preţurilor la ţiţei şi gaze naturale, în funcţie de conjunctura internaţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb