• Unii proprietari au redus preţurile şi cu 80%
Criza financiară internaţională a adus, la finele anului trecut, un blocaj aproape generalizat al pieţei imobiliare din ţara noastră. Lipsa de lichidităţi a investitorilor şi a băncilor a "îngheţat", la finele anului trecut, nu numai tranzacţiile cu locuinţe, ci şi pe cele cu terenuri. Reprezentanţii agenţiei imobiliare "Euroest", care are unul dintre cele mai mari portofolii de oferte de terenuri în Bucureşti şi împrejurimi, susţin că tranzacţiile au fost aprope inexistente în ultimele luni.
Titel Folea, director de marketing în cadrul "Euroest", ne-a declarat: "Pe piaţa terenurilor, numărul tranzacţiilor importante efectuate în 2009 în Bucureşti şi împrejurimi tinde spre zero. În lipsa unor repere comparative, este aproape imposibil de definit un trend al preţurilor de tranzacţionare. Dacă se pun în discuţie preţurile propuse pentru vânzare, 2009 aduce o scădere majoră, cuprinsă între 20% şi 50%. Sunt şi situaţii speciale, în zonele limitrofe Capitalei, în care proprietarii sunt gata să ofere şi reduceri de 80%".
Domnia sa estimează că puţinii investitori care dispun de lichidităţi se orientează, în acest an, spre loturi centrale şi ultracentrale ale oraşului, unde riscul devalorizării rapide şi continue a fost şi rămâne mai mic. Vor fi căutate, în continuare, locaţii pentru birouri, investitorii preferând acest segment datorită riscurilor mai mici de a obţine randamente. Potrivit domnului Folea, terenurile existente în zonele limitrofe Capitalei vor fi atractive doar dacă se vor afla în apropierea nodurilor rutiere importante, făcând profitabile dezvoltări logistice şi industriale.
Ionuţ Ciocan, reprezentantul companiei imobiliare "DTZ Echinox", ne-a declarat că piaţa terenurilor a îngheţat în ultimele luni.
Domnia sa ne-a precizat: "Diferenţa foarte mare dintre aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor, lipsa de lichidităţi şi riscul ridicat de blocare a lichidităţilor în terenuri pe o perioadă incertă sunt factori care au condus la blocarea tranzacţiilor. Astfel, în toate zonele Capitalei s-au înregistrat scăderi cu 10-30% ale preţurilor cerute de proprietari, mai puţin însemnate pentru terenurile ultracentrale".
Şi Adrian Ghimpău, director în cadrul companiei imobiliare "Coldwell&Banker", afirmă că piaţa terenurilor este blocată de câteva luni. S-au înregistrat doar tranzacţii punctuale, nesemnificative. Domnia sa ne-a spus că, pentru moment, nu mai există investitori în zona de terenuri din cauza lipsei de lichidităţi, dar şi din cauza incertitudinii evoluţiei preţurilor.
Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare "EuroMetropola", în ultimele luni, s-au tranzacţionat, sporadic, loturi mici, între 500 şi 1.000 mp, pentru dezvoltarea de locuinţe individuale în apropierea Bucureştiului. Şi cei de la "EuroMetropola" au semnalat corecţii de preţuri, în ultimele trei luni, de 20-30%, ajungând, în cazuri excepţionale, şi la reduceri de 50%.
Conducerea "EuroMetropola" susţine că 2009 va aduce şi vânătorii de oportunităţi care, cu resursele financiare de care dispun, vor fi interesaţi să achiziţioneze la preţuri mici amplasamente cu adevărat unice, care, în urmă cu un an-doi, ar fi fost scoase la vânzare contra unor sume uriaşe.