Prevederile Codului Bursei intră astăzi în vigoare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2006

Bursa de Valori Bucureşti pune în aplicare începînd de astăzi prevederile Codului Bursei de Valori Bucureşti - operator de piaţă pentru piaţa reglementată la vedere administrată de BVB.

Un element de noutate referitor la tranzacţionare inclus în Codul BVB este introducerea blocului de tranzacţionare de 100 acţiuni (faţă de 500 acţiuni, în prezent), cu menţinerea excepţiilor existente (MJM, PEI, TEL şi BRD): în pieţele Regular (REGS) şi Deal (DEALS), blocul de tranzacţionare este de 100 acţiuni, iar în piaţa Odd Lot (ODDS), blocul de tranzacţionare este de acţiune, iar volumul maxim este de 99 acţiuni.

De asemenea, în noul Cod Bursier va fi introdusă valoa-rea minimă a unei tranzacţii deal pentru acţiuni de 700.000 RON şi pentru obligaţiuni va fi aceeaşi variaţie de preţ şi aceeaşi valoare minimă a unei tranzacţii deal ca şi pentru acţiuni (+/- 15%, respectiv 700.000 RON).

Noul Cod Bursier mai prevede modificarea intervalului minim de timp pentru efectuarea unei tranzacţii cross, şi anume 3 minute (faţă de 5 minute, prevăzut în reglementările BVB anterioare) şi reducerea perioadelor de suspendare de la tranzacţionare şi introducerea obligativităţii emitenţilor de a transmite informaţiile în afara orarului şedinţelor de tranzacţionare, şi numai în cazuri excepţionale în timpul şedinţelor de tranzacţionare.

În cazul diseminării informaţiilor "price-sensitive" în timpul sau înaintea şedinţei de tranzacţionare, se reduce perioada de suspendare de la o şedinţă de tranzacţionare la 60 de minute. În cazul desfăşurării şedinţelor AGA/CA, se modifică regula privind diseminarea hotărâ-rilor AGA/CA, în sensul extinderii intervalului de timp de la 14.30 la 17.30, astfel încât reluarea tranzacţionării să se producă: în prima şedinţă de tranzacţionare ce urmează datei diseminării - în cazul diseminării până cel târziu ora 17.30; în cea de-a doua şedinţă de tranzacţionare ce urmează datei diseminării - în cazul diseminării după ora 17.30.

Reluarea tranzacţionării unui instrument financiar de tip acţiune se efectuează printr-o sesiune de Pre-deschidere în piaţa principală a simbolului având o durată de 15 minute, urmată de succesiunea obişnuită a stărilor pieţelor în care se tranzacţionează instrumentul financiar respectiv.

În noul Cod Bursier se menţine regula cu privire la reluarea tranzacţionării unui instrument financiar de alt tip decât acţiune prin trecerea în starea Deschisă, urmată de succesiunea obişnuită a stărilor pieţelor în care se tranzacţionează instrumentul financiar res-pectiv. În cazurile de reluare menţionate anterior, dacă durata rămasă disponibilă pentru starea Deschisă a componentei simbol-piaţă în respectiva şedinţă de tranzacţionare este mai mică de 15 minute, reluarea tranzacţionării instrumentului financiar se va efectua în şedinţa următoare de tranzacţionare.

Noul Cod Bursier mai prevede adaptarea prevederilor referitoare la supravegherea pieţei conform noii legis-laţii şi corelarea faptelor ilicite la regimul juridic bursier cu noile prevederi privind supravegherea pieţei (conform Deciziei CNVM nr. 2602/14.09.2006).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb