PREVIZIUNI ÎMBUNĂTĂŢITE ALE COMISIEI EUROPENE Economia României va creşte cu 3,5% în 2015

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 noiembrie 2015

Economia României va creşte cu 3,5% în 2015

Creşterea economiei ţării noastre va fi de 3,5% anul acesta, potrivit estimărilor îmbunătăţite lansate ieri, de Comisia Europeană, care anticipa anterior un avans de 2,8% al PIB-ului României.

Expansiunea preconizată pentru anul curent, respectiv cea de 4,1% prevăzută pentru anul viitor, sunt susţinute, conform autorităţilor de la Bruxelles, de măsurile de relaxare fiscală, care stimulează cererea internă.

Pentru 2017, Comisia Europeană anticipează că ritmul de creştere economică va continua să fie solid în ţara noastră: +3,6%.

Comisia a îmbunătăţit şi estimările privind deficitul bugetar: 1,2% din PIB în acest an şi 2,8% în 2016, comparativ cu prognoza din primăvară, când anticipa un deficit bugetar de 1,6% în 2015 şi de 3,5% în 2016.

Inflaţia va rămâne în teritoriu negativ până la jumătatea anului 2016, dar îşi va reveni rapid în 2017, anticipează Comisia, care aşteaptă un declin al preţurilor de 0,4% anul acesta, urmat de o scădere de 0,3% în 2016 şi un avans de 2,3% în 2017.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a declarat: "Previziunile economice publicate astăzi ( ieri - n.r.) indică îmbunătăţirea performanţelor economice ale României. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără acţiunile decisive întreprinse în favoarea reformei finanţelor publice. Cu toate acestea, însă, continuarea reformelor structurale rămâne extrem de importantă, precum şi asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice şi a creşterii economice pe termen scurt şi mediu prin politici bugetare responsabile".

Raportul Comisie Europene menţionează că nivelul scăzut al şomajului şi deflaţia, respectiv reducerea TVA vor creşte consumul privat la un maxim post-criză în 2016, alimentând avansul PIB. Consumul privat se va modera în 2017, odată cu atenuarea impactului reducerii TVA şi cu accelerarea inflaţiei, potrivit Comisiei, care mai anticipează că şomajul din ţara noastră va fi de 6,7% în 2015 şi de 6,6% anul viitor.

Comisia Europeană a îmbunătăţit şi estimările referitoare la creşterea economică a zonei euro şi UE în 2015, ca urmare a declinului preţului petrolului şi a politicii monetare relaxate. Potrivit estimărilor Comisiei, PIB-ul zonei euro va creşte cu 1,6% în 2015, cu 1,8% în 2016 şi cu 1,9% în 2017. Pentru UE în ansamblul său, Comisia aşteaptă o creştere a PIB-ului cu 1,9% în acest an, cu 2% în 2016 şi cu 2,1 % în 2017.

Totuşi, oficialii europeni avertizează că efectele crizei financiare, respectiv nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale şi ale companiilor, precum şi slăbiciunea economiei mondiale, vor afecta creşterea în următorii ani.

Valdis Dombrovskis a afirmat: "Previziunile economice arată că economia zonei euro îşi continuă redresarea moderată. Creşterea este susţinută în mare parte de factori temporari, cum ar fi scăderea preţului petrolului, cursul de schimb mai slab al euro şi politica monetară flexibilă a BCE. Zona euro şi-a dovedit rezistenţa în faţa evoluţiilor externe, precum încetinirea comerţului mondial, ceea ce este încurajator. Pentru susţinerea şi consolidarea redresării trebuie să profităm de această conjunctură favorabilă şi să constituim finanţe publice responsabile, să stimulăm investiţiile şi să aplicăm reforme structurale pentru creşterea competitivităţii".

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a declarat că economia europeană îşi continuă tendinţa de redresare, dar îmbunătăţirile sunt distribuite "neomogen", în special în zona euro, unde convergenţa nu se realizează suficient de repede. "Rămân provocări majore: investiţii insuficiente, structuri economice care frânează ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică, şi niveluri în mod persistent ridicate ale datoriei private şi ale celei publice", a subliniat oficialul european.

Datoria guvernamentală a României va scădea la 39,4% din PIB anul acesta, dar va creşte la 40,9% în 2016 şi la 42,8% în 2017, potrivit Comisiei Europene.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a estimat, ieri, că România va înregistra o creştere economică de 3,5% în acest an, urmată de un avans de 3,7% în 2016.

BERD: Criza migranţilor pune presiuni economice asupra ţărilor de tranzit din Sud-Estul Europei

Criza migranţilor pune presiuni economice asupra ţărilor de tranzit din Sud-Estul Europei precum şi pe economiile ţărilor vecine cu Siria şi Irakul, a avertizat joi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite AFP.

"Ţările plasate în prima linie, adică ţările vecine cu Siria şi Irakul, au înregistrat un aflux masiv de refugiaţi. Turcia a primit 2,5 milioane de refugiaţi iar Iordania aproximativ 1,5 milioane. Acest aflux masiv pune presiuni pe serviciile publice, finanţele guvernamentale şi pieţele muncii", subliniază BERD. De asemenea, venirea refugiaţilor, care în marea lor majoritate nu au un permis de muncă, a împins în economia informală muncitorii turci slab calificaţi, în special femeile din sectorul agricol, a explicat BERD într-un raport cu privire la perspectivele economice din regiunea pe care o acoperă.

În Iordania, unde refugiaţii sirieni reprezintă peste 15% din populaţia totală, BERD şi-a redus cu 0,8 puncte procentuale, până la 2,8%, prognozele de creştere pentru 2015, din cauza efectelor negative ale crizei migranţilor.

De asemenea, BERD subliniază că ţările din Sud-Estul Europei resimt un impact care nu este neglijabil în calitate de teritorii de trecere pentru un număr mare de migranţi care vor să ajungă în Europa Occidentală. "Peste 145.000 de migranţi, în principal de origine siriană, au tranzitat prin Serbia începând din ianuarie, adică de zece ori mai mult decât pe ansamblul anului 2014. Aceasta a antrenat provocări pentru guvernele din acestei ţări, care au furnizat asistenţă medicală şi socială, hrană, apă şi adăposturi pentru aceste persoane în deplasare", adaugă instituţia financiară internaţională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unde sunt postacii de ieri care se plangeau de cresterea economica falsa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb