Previziunile lui Alvin Toffler revin în actualitate

O.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2011

Un număr considerabil de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele.

Un număr considerabil de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele.

Situaţia politico - economică actuală pare să confirme în mare parte previziunile celebrului scriitor american Alvin Toffler. Multe dintre previziunile sale, referitoare la rapiditatea transmiterii de informaţii, acceptarea mariajelor homosexuale şi accelerarea ritmului de producere a catastrofelor ecologice, s-au adeverit, iar altele legate de soarta unor întregi regiuni sunt pe cale să se împlineas-că. Privite cu scepticism în anii 70, 80, multe din predicţiile lui Toffler sunt reconsiderate în acest moment, când multe lucruri sunt puse în cu totul altă lumină.

Pentru viitorul nu foarte îndepărtat, Alvin Toffler afirmă că un număr considerabil de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori din industria alimentară. În acest moment, aceas-ta pare o soluţie viabilă pentru o eventuală prăbuşire economică. Internetul de mare viteză va fi un lucru obişnuit, iar videoconferinţele, devenite deja o practică curentă în zilele noastre, le vor permite angajaţilor din viitor să nu mai meargă la birou şi să lucreze pentru firme aflate la mii de kilometri de locuinţa lor. Doar câteva ţări vor mai fi considerate în viitor "state poliţieneşti" - în principal Coreea de Nord şi Iran. China îşi va consolida statutul de putere economică majoră, se va alia cu Brazilia şi India pentru a influenţa ratele de schimb ale monedelor, dar şi cu Venezuela şi cu câteva state africane pentru a-şi asigura necesarul energetic. Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar şi a unor dispozitive şi produse specifice, precum radarele, armamentul, instalaţiile eoliene şi automobilele hibrid.

Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea "perdanţi într-o lume post-hidrocarburi", precum Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic, dar şi Rusia şi Venezuela. Creştinis-mul se va extinde în ţările din emis-fera sudică, iar musulmanii vor emigra în număr mare către ţările din Occident. Schimbările climatice vor genera o serie de conflicte, iar topirea gheţarilor va conduce la descoperirea unor noi zăcăminte minerale şi petroliere. Creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor va duce la schimbarea geografiei zonelor de coastă şi implicit va provoca mari migraţii ale populaţiilor. Îmbătrânirea populaţiei va conduce la creşterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă, iar sistemul american al asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală. Toate aceste previziuni au fost grupate într-un studiu realizat de Toffler Associates, un cabinet de consultanţă înfiinţat de scriitorul american.

Alvin Toffler, născut în 1928, este una dintre cele mai influente voci ale lumii. Odată cu publicarea primei sale lucrări, "Şocul viitorului", în 1970, Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, bazată pe studiul schimbării şi pe impactul pe care aceasta îl are asupra afacerilor şi culturii. Alte volume publicate de Alvin Toffler, care au avut mare succes, sunt: Al Treilea Val (1980); Megatendinţe, Puterea în Mişcare (1990); Război şi Anti-război - supravieţuirea în zorii secolului XXI (1995); Crearea unei noi civilizaţii (1995).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb