Actualizare - Dezbaterea dintre Donald Trump şi Kamala Harris s-a încheiat.
---
Actualizare - Trump o numeşte pe Harris drept "cel mai prost vicepreşedinte din istoria SUA"
Fostul preşedinte a pus sub semnul întrebării de ce Harris nu şi-a pus în aplicare planurile de campanie în timpul mandatului său la Casa Albă.
"Ea va face toate aceste lucruri minunate" a spus Trump. "De ce nu le-a făcut? A fost acolo timp de trei ani şi jumătate. Au avut trei ani şi jumătate să repare graniţa. Au avut trei ani şi jumătate să creeze locuri de muncă şi să rezolve toate lucrurile despre care am vorbit".
El a încheiat dezbaterea numindu-i pe Biden şi Harris drept cei mai slabi reprezentanţi ai funcţiilor din istoria ţării.
---
Actualizare - Harris: "Trump nu are niciun plan pentru sistemul de sănătate"
Într-o altă evitare a subiectului, Harris nu a articulat un plan clar pentru sistemul de sănătate, dar a afirmat că va continua să consolideze Legea privind îngrijirea accesibilă (Affordable Care Act), o piesă de bază a legislaţiei fostului preşedinte democrat Barack Obama.
Trump a încercat să abroge această lege, care oferă asigurări de sănătate subvenţionate cetăţenilor americani. De atunci, el nu a fost clar în privinţa modului în care ar aborda această problemă.
"Nu ai niciun plan," a spus Harris.
---
Actualizare - Trump recunoaşte că nu are un plan alternativ pentru sistemul de sănătate
Fostul preşedinte a criticat Legea privind îngrijirea accesibilă (Affordable Care Act - ACA), o legislaţie în domeniul sănătăţii adoptată sub fostul preşedinte Barack Obama, care se bazează în mare parte pe asigurări private, împreună cu unele subvenţii şi reglementări.
Cu toate acestea, Trump a spus că ar abroga ACA doar dacă ar avea un plan pentru a face asistenţa medicală mai ieftină şi mai bună.
"Încă nu avem un plan. Am concepte pentru un plan. Nu sunt preşedinte acum," a spus el.
---
Actualizare - Kamala Harris: "Nu sunt Joe Biden şi, cu siguranţă, nu sunt Donald Trump"
Aceasta ar putea fi declaraţia de intenţie a serii pentru Harris, care a fost criticată pentru că nu şi-a articulat o identitate politică clară în acest sezon electoral.
"Nu sunt Joe Biden şi, cu siguranţă, nu sunt Donald Trump," a spus Harris.
"Ceea ce ofer este o nouă generaţie de leadership pentru ţara noastră, una care crede în ceea ce este posibil, una care aduce un sentiment de optimism despre ceea ce putem face, în loc să critice mereu poporul american," a spus ea.
---
Actualizare - Donald Trump: "Ea este Biden"
Fostul preşedinte încearcă să şteargă orice distincţie de politică între Harris şi Biden.
"Ea este Biden. Ea încearcă să se distanţeze de Biden. "Nu-l cunosc pe acest domn,' spune ea," a declarat Trump. "Cea mai mare inflaţie pe care am avut-o vreodată - o economie îngrozitoare."
---
Actualizare - Harris răspunde la afirmaţiile lui Trump despre rasa sa
Harris a evitat în mare parte să răspundă direct la acuzaţiile lui Trump conform cărora ar fi subliniat diferite părţi ale moştenirii sale rasiale în scopuri politice. Harris are origini afro-americane şi sud-asiatice.
"Este o tragedie că avem pe cineva care vrea să fie preşedinte, care a încercat constant de-a lungul carierei sale să folosească rasa pentru a diviza poporul american," a spus Harris.
Ea a menţionat un proces federal din 1973 împotriva lui Trump şi a companiei sale imobiliare pentru presupusa discriminare rasială. Cazul adus de Departamentul de Justiţie a fost ulterior soluţionat în afara instanţei.
De asemenea, Harris a subliniat campania lui Trump împotriva celor cinci din Central Park, un grup de tineri acuzaţi de viol în New York City, care au fost ulterior achitaţi.
---
Actualizare - Trump despre retragerea din Afganistan: "Au dat greş"
Fostul preşedinte a apărat acordul pe care administraţia sa l-a încheiat cu talibanii pentru retragerea trupelor americane din Afganistan.
El a susţinut că administraţia Biden a permis talibanilor să încalce acordul.
"Aceşti oameni au făcut cea mai proastă retragere şi, după părerea mea, cel mai jenant moment din istoria ţării noastre," a spus Trump. "Şi apropo, acesta este motivul pentru care Rusia a atacat Ucraina, pentru că au văzut cât de incompetenţi sunt ea şi şeful ei."
---
Actualizare - Harris, întrebată dacă poartă responsabilitatea pentru retragerea haotică din Afganistan
Întrebată despre retragerea militară a SUA din Afganistan în 2021, Harris a declarat simplu că a fost de acord cu decizia lui Biden de a scoate trupele din ţară.
Ea a adăugat că această decizie economiseşte contribuabililor americani 300 de milioane de dolari pe zi.
În schimb, l-a criticat pe Trump pentru că a încheiat "un acord slab şi teribil" cu talibanii, fără să sprijine guvernul afgan susţinut de SUA la acea vreme.
---
Actualizare - Trump spune că ar încerca să pună capăt războiului din Ucraina
Întrebat dacă SUA ar trebui să continue să sprijine Ucraina pentru a câştiga războiul împotriva Rusiei, Trump a declarat: "Cred că este în cel mai mare interes al SUA să terminăm acest război şi să-l încheiem, să negociem un acord, pentru că trebuie să oprim distrugerea atâtor vieţi omeneşti."
Fostul preşedinte a susţinut că lipsa de leadership din administraţia Biden a permis Rusiei să invadeze Ucraina.
---
Actualizare - Harris spune că Trump ar renunţa la Ucraina
Harris a profitat de faptul că Trump a evitat să răspundă la o întrebare despre dacă şi-ar dori ca Ucraina să câştige războiul împotriva invaziei Rusiei.
"Dacă Donald Trump ar fi fost preşedinte, Putin ar fi acum la Kiev. Şi înţelegeţi ce ar însemna asta, pentru că agenda lui Putin nu se opreşte doar la Ucraina," a spus ea.
"Să înţelegem că aliaţii noştri europeni - aliaţii NATO - sunt atât de recunoscători că nu mai eşti preşedinte şi că înţelegem importanţa celei mai mari forţe militare pe care lumea o cunoaşte, care este NATO," a continuat ea.
"Motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar încheia în 24 de ore este pentru că ar renunţa pur şi simplu la el."
---
Actualizare - Harris spune că autocraţii şi dictatorii "ţin cu Trump"
Harris a afirmat că este "absolut cunoscut faptul că aceşti dictatori şi autocraţi îşi doresc ca tu să fii din nou preşedinte".
Ea a adăugat că este "atât de evident că te pot manipula cu linguşiri şi favoruri, şi atât de mulţi lideri militari cu care ai lucrat mi-au spus că eşti o ruşine".
Harris a făcut referire în mod repetat la foşti oficiali ai administraţiei Trump - inclusiv lideri militari - care au devenit critici vocali ai fostului preşedinte.
---
Actualizare - Trump spune că Harris "urăşte Israelul"
Fostul preşedinte a declarat că Israelul va înceta să mai existe dacă Harris va fi aleasă preşedinte, fără a oferi nicio dovadă pentru această afirmaţie.
Trump a sugerat că războiul din Gaza nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost preşedinte, susţinând în mod fals că administraţia Biden a ridicat sancţiunile asupra Iranului.
"Ea urăşte Israelul. În acelaşi timp, într-un fel al ei, ea urăşte şi populaţia arabă, pentru că tot locul va fi distrus - arabi, evrei, Israel. Israelul va dispărea," a spus el.
---
Actualizare - Harris repetă că va "permite întotdeauna Israelului să se apere"
Candidatul democrat la preşedinţie a repetat aceeaşi linie pe care a oferit-o cu privire la politica SUA faţă de Israel, în contextul războiului din Gaza.
Ea s-a concentrat pe eforturile conduse de SUA de a ajunge la un acord de încetare a focului, care au fost blocate, dar a evitat să se angajeze să exercite presiuni asupra Israelului.
"Ceea ce ştim este că acest război trebuie să se încheie," a spus ea, condamnând victimele din 7 octombrie.
"Israelul are dreptul de a se apăra... şi felul în care o face contează, deoarece este, de asemenea, adevărat că prea mulţi palestinieni nevinovaţi au fost ucişi, copii, mame, ceea ce ştim este că acest război trebuie să se încheie," a spus ea.
"Întotdeauna voi permite Israelului să se apere, în special în ceea ce priveşte Iranul şi orice ameninţare pe care Iranul şi proxy-urile sale o reprezintă pentru Israel," a spus ea.
---
Actualizare - Trump neagă afirmaţiile Kamalei Harris şi îl dă exemplu pe Viktor Orban
Donald Trump: "Permite-mi să îţi spun despre liderii mondiali. Viktor Orban, unul dintre cei mai respectaţi oameni - îl numesc un om puternic. Este o persoană dură. Inteligent. Prim-ministrul Ungariei. Acesta a spus: de ce întreaga lume este în haos? Acum trei ani nu era. De ce este acum în haos? El a spus că «aveţi nevoie de Trump înapoi ca preşedinte. Le era frică de el. Chinei îi era frică». Nu îmi place să folosesc cuvântul frică, dar doar îl citez pe el. «Chinei îi era frică de el. Coreei de Nord îi era frică de el». Uită-te ce se întâmplă acum cu Coreea de Nord, apropo. A spus că «Rusiei îi era frică de el». Am oprit conducta Nord Stream 2, iar Biden a repus-o în funcţiune din prima zi, dar a închis conducta XL. Conducta XL din ţara noastră. El a închis-o. Dar i-a lăsat pe ruşi să construiască o conductă care traversează întreaga Europă şi ajunge în Germania. Cea mai mare conductă din lume. Uite, Viktor Orban a spus asta. A spus că «cea mai respectată şi cea mai temută persoană este Donald Trump. Nu am avut probleme când Trump era preşedinte». Dar când acest om slab şi jalnic, pe care l-ai văzut într-o dezbatere acum câteva luni, dacă nu ar fi fost în acea dezbatere, el ar candida în locul ei, ea nu a primit niciun vot, el a primit 14 milioane de voturi, şi ce au făcut, vorbeşti despre o ameninţare la adresa democraţiei. A primit 14 milioane de voturi şi l-au dat afară din funcţie. Şi ştii ceva? Îţi voi spune un mic secret. El o urăşte pe Kamala. Nu o suportă".
---
Actualizare - Harris spune că liderii mondiali râd de Donald Trump
Harris a condamnat în continuare eforturile lui Trump de a răsturna alegerile prezidenţiale din 2020.
"Nu putem avea un preşedinte care încearcă, aşa cum a făcut el în trecut, să răstoarne voinţa poporului american," a spus Harris.
"Când vorbeşti în acest fel într-o dezbatere prezidenţială şi negi iar şi iar" rezultatele din 2020, a continuat Harris, "asta te face să crezi că poate nu avem în candidatul din dreapta mea temperamentul sau capacitatea de a nu fi confuz în legătură cu faptele."
"Acest lucru este profund tulburător, iar poporul american merită mai mult."
Ea a adăugat că liderii mondiali "râd" de Trump.
---
Actualizare - Trump refuză să recunoască faptul că a pierdut în 2020
Fostul preşedinte continuă să promoveze ideea că nu a pierdut votul din 2020, susţinând acuzaţii nefondate de fraudă electorală.
"Problema pe care o avem acum este că avem o naţiune în declin, iar ei au adus-o în declin. Avem o naţiune care moare," a spus el.
---
Actualizare - Harris spune că atacul din 6 ianuarie nu a fost "un incident izolat"
Harris subliniază că se afla la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021, când susţinătorii lui Trump au luat cu asalt sediul legislativului SUA în încercarea de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020.
"Eram acolo, şi în acea zi, preşedintele Statelor Unite a incitat o mulţime violentă să atace capitala naţiunii noastre, să profaneze capitala noastră," a spus ea.
"Aceasta nu este o situaţie izolată," a continuat, făcând referire la răspunsul lui Trump la un miting al supremaţiştilor albi din Charlottesville, Virginia, şi apelul său către grupul Proud Boys de a "se retrage şi a aştepta."
"Aşadar, pentru toţi cei care urmăresc şi îşi amintesc ce a fost 6 ianuarie, spun că nu trebuie să ne întoarcem. Să nu ne întoarcem," a spus Harris.
---
Actualizare - Trump îşi apără comportamentul din 6 ianuarie 2021
Deşi Trump a recunoscut că susţinătorii săi au mărşăluit spre Capitoliu pe 6 ianuarie 2021, el a subliniat că le-a spus demonstranţilor să mărşăluiască "paşnic şi patriotic".
Protestatarii au continuat să pătrundă în Capitoliu şi au încercat să perturbe certificarea votului Colegiului Electoral pentru alegerile din 2020.
Trump a adăugat că revoltaţii care au fost urmăriţi penal şi condamnaţi la închisoare au fost "trataţi atât de rău" de către sistemul de justiţie.
Apoi a trecut din nou la discuţia despre imigraţie.
---
Actualizare - Trump îi învinovăţeşte pe democraţi pentru tentativa de asasinare
Fostul preşedinte sugerează că retorica democraţilor împotriva sa a condus la tentativa de asasinare din iulie, când a fost împuşcat în ureche la un miting din Butler, Pennsylvania.
"Probabil că am luat un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care le spun ei despre mine. Ei vorbesc despre democraţie. "Eu sunt o ameninţare pentru democraţie.' Ei sunt ameninţarea pentru democraţie," a declarat Trump.
---
Actualizare - Harris, întrebată despre schimbările de politică
Harris a fost întrebată despre schimbările sale de politică, inclusiv îndepărtarea de la interzicerea fracturării hidraulice, sprijinul pentru programele obligatorii de răscumpărare a armelor de asalt şi dezincriminarea trecerilor ilegale ale frontierei.
Harris s-a concentrat pe fracturarea hidraulică, o practică comună în industria combustibililor fosili din Pennsylvania.
"Am spus foarte clar în 2020 că nu voi interzice fracturarea hidraulică," a declarat ea. "Nu am interzis fracturarea hidraulică."
Ea a evitat în mare parte celelalte puncte de politică, concentrându-se mai degrabă pe originile sale modeste şi pe anii săi formatori.
---
Actualizare - Trump spune că urmărirea sa penală este politică
Fostul preşedinte a declarat că multiplele acuzaţii penale împotriva sa sunt motivate politic de către democraţi.
"Au folosit Departamentul de Justiţie ca armă... Ei sunt cei care i-au făcut să mă urmărească," a spus el.
---
Actualizare - Harris aduce în discuţie condamnarea penală a lui Trump şi problemele sale legale
Harris a încadrat în mod repetat această cursă ca fiind între un procuror şi un condamnat.
Ea a reacţionat acum la afirmaţia lui Trump că infracţiunile proliferează sub administraţia Biden, în ciuda faptelor federale care sugerează contrariul.
"Cred că este ironic să auzim asta de la cineva care a fost urmărit penal pentru infracţiuni de securitate naţională, infracţiuni economice, interferenţă electorală şi care a fost găsit răspunzător pentru agresiune sexuală. Iar următoarea sa mare înfăţişare în instanţă va fi în noiembrie, la propria sa sentinţă penală," a spus Harris.
Ea s-a referit la condamnarea lui Trump din New York, din mai, pentru 34 de acuzaţii de falsificare a documentelor de afaceri.
"Să fim clari unde se situează fiecare persoană în privinţa respectului pentru statul de drept şi pentru forţele de ordine," a adăugat Harris.
---
Actualizare - Trump critică administraţia Biden pentru că nu a concediat oficiali
Fostul preşedinte a fost presat să explice de ce mulţi dintre foştii săi oficiali s-au întors împotriva sa, iar el a răspuns spunând că aceştia sunt nerecunoscători pentru că i-a concediat.
"Au făcut o treabă atât de slabă şi nu au concediat pe nimeni," a spus Trump despre echipa Biden. "Uitaţi-vă la economie. Uitaţi-vă la inflaţie. Nu au concediat niciunul dintre economiştii lor."
---
Actualizare - Harris spune că afirmaţia lui Trump despre animalele de companie subliniază cât de "extrem" este el
Harris afirmă că acuzaţia nefondată a lui Trump, conform căreia migranţii din SUA mănâncă animale de companie, arată cât de "extremă" a devenit retorica sa.
Ea a subliniat numeroşii republicani şi foşti oficiali ai administraţiei care s-au distanţat de Trump, menţionând că 200 de republicani care au lucrat pentru fostul preşedinte şi-au exprimat susţinerea pentru ea.
"Când ascultăm acest tip de retorică, în timp ce problemele care afectează poporul american nu sunt abordate," a spus Harris, "cred că alegerea în aceste alegeri este clară."
---
Actualizare - Trump afirmă că migranţii au mâncat câinii în Ohio
Fostul preşedinte a promovat falsitatea că migranţii din Springfield, Ohio, mănâncă animalele de companie ale oamenilor.
"În Springfield, mănâncă câinii. Oamenii care au venit, mănâncă pisicile," a spus el.
Autorităţile oraşului au respins aceste afirmaţii ca fiind neadevărate.
---
Actualizare - Harris: "Trump ar prefera să candideze pe o problemă decât să o rezolve în privinţa imigraţiei"
Harris a răspuns la prima întrebare legată de imigraţie, deşi Trump a adus în repetate rânduri subiectul în discuţie în prima jumătate de oră a dezbaterii.
Ea s-a concentrat pe aliaţii lui Trump, care au împiedicat adoptarea unui proiect de lege bipartizan privind imigraţia, care ar fi implementat unele dintre cele mai stricte măsuri din ultimele decenii. Democraţii au acuzat republicanii că au blocat intenţionat proiectul de lege pentru a-l ajuta pe Trump din punct de vedere politic.
"El ar prefera să candideze pe baza unei probleme, în loc să o rezolve," a spus Harris
---
Actualizare - Trump spune că susţine fertilizarea in vitro (IVF)
Fostul preşedinte a respins afirmaţiile că ar susţine interzicerea fertilizării in vitro (IVF).
"Am fost un lider în ceea ce priveşte IVF," a declarat Trump, adăugând că a presat legislativul din Alabama să adopte un proiect de lege care susţine procedura, după ce instanţa supremă a statului a emis o hotărâre care punea sub semnul întrebării legalitatea acesteia.
---
Actualizare - Harris critică interdicţiile la nivel de stat privind avortul
Harris şi Trump au discutat aprins despre transferarea deciziei legate de avort către guvernele statelor.
Harris a subliniat statele în care procedura a fost interzisă de la anularea deciziei Roe v. Wade.
Potrivit Institutului Guttmacher, cel puţin 14 state au interdicţii totale privind avortul, iar 27 au restricţii legate de durata sarcinii.
"El preferă să candideze pe baza unei probleme, în loc să o rezolve," a spus ea.
---
Actualizare - Trump spune că nu va semna o interdicţie a avortului
Fostul preşedinte a declarat că decizia Curţii Supreme din 2022, care a anulat decizia Roe v. Wade şi a pus capăt dreptului federal la avort, permite în mod corect statelor să reglementeze drepturile reproductive.
"Nu voi semna o interdicţie," a spus el, adăugând că o interdicţie naţională a avortului nu este necesară.
El a argumentat în mod eronat că majoritatea experţilor juridici doresc ca avorturile să fie reglementate la nivel de stat.
---
Actualizare - Harris spune că Trump va semna o interdicţie naţională a avortului
Candidaţii discută acum despre avort, iar Harris a profitat rapid de anularea deciziei Roe v. Wade, care a eliminat protecţiile federale pentru avort.
Trump a lăudat decizia Curţii Supreme, care a fost luată de mai mulţi judecători conservatori numiţi de el.
"Vă promit că atunci când Congresul va adopta o lege pentru a restabili protecţiile oferite de Roe v. Wade, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, o voi semna cu mândrie," a spus Harris.
"Dar înţelegeţi, dacă Donald Trump va fi reales, el va semna o interdicţie naţională a avortului. În proiectul său 2025, va exista o interdicţie naţională a avortului."
Harris a subliniat apoi necesitatea de a proteja drepturile reproductive.
"Cred că poporul american consideră că anumite libertăţi, în special libertatea de a lua decizii cu privire la propriul corp, nu ar trebui să fie decise de guvern," a spus ea.
---
Actualizare - Trump revine constant la problema imigraţiei
La fiecare ocazie, Trump denunţă ceea ce el descrie drept un aflux de migranţi care intră în SUA. Prima parte a dezbaterii a fost despre economie, dar fostul preşedinte a continuat să aducă în discuţie imigraţia.
De asemenea, Trump a numit-o pe Harris "marxistă" fără dovezi, invocându-l pe tatăl decedat al vicepreşedintei, pe care l-a descris ca fiind un "profesor marxist de economie".
---
Actualizare - Harris îl atacă pe Trump în legătură cu China
Harris a trecut rapid peste afirmaţia lui Trump că administraţia Biden a păstrat multe dintre tarifele sale asupra Chinei.
În schimb, ea s-a concentrat pe politica sa mai largă faţă de China şi pe modul în care Trump a răspuns la COVID-19.
"Să fim clari: administraţia Trump a dus la un deficit comercial, unul dintre cele mai mari pe care le-am văzut vreodată în istoria Americii," a spus Harris.
"Vrei să vorbeşti despre acordul său cu China? Ce a ajuns să facă, sub preşedinţia lui Donald Trump, a fost să vândă cipuri americane către China pentru a-i ajuta să-şi îmbunătăţească şi să-şi modernizeze armata," a spus ea. "Practic, ne-a trădat, când o politică legată de China ar trebui să se asigure că Statele Unite câştigă competiţia pentru secolul 21."
---
Actualizare - Trump spune că nu are nicio legătură cu Proiectul 2025
Fostul preşedinte s-a distanţat de un plan promovat de fundaţia conservatoare Heritage Foundation.
Democraţii au încercat să îl asocieze pe Trump cu Proiectul 2025, o serie de propuneri politice pe care aceştia le descriu ca fiind radicale.
"Toată lumea ştie ce voi face - voi reduce taxele foarte substanţial şi voi crea o economie grozavă," a declarat Trump.
---
Actualizare - Harris: "Să vedem ce ne-a lăsat Trump"
Trump s-a îndepărtat rapid de prima întrebare despre economie, atacând-o pe Harris în legătură cu imigraţia.
Harris a extins şi ea discuţia.
"Să vorbim despre ce ne-a lăsat Donald Trump. Donald Trump ne-a lăsat cea mai mare rată a şomajului de la Marea Depresiune. Donald Trump ne-a lăsat cea mai gravă epidemie de sănătate publică din ultimul secol. Donald Trump ne-a lăsat cel mai grav atac asupra democraţiei noastre de la Războiul Civil," a spus Harris.
"Vă spun că, în această dezbatere din seara asta, veţi auzi aceleaşi lucruri vechi: un morman de minciuni, plângeri şi insulte."
---
Actualizare - Trump: "Am avut o economie teribilă"
Fostul preşedinte a început prin a respinge afirmaţia lui Harris că ar dori să impună o taxă naţională pe vânzări. El a spus, în schimb, că ar creşte tarifele pe importurile din ţări străine.
"Am avut o economie teribilă din cauza inflaţiei, care este cunoscută cu adevărat ca un distrugător de ţări. Rupe ţările în bucăţi," a spus el.
Trump a revenit apoi la retorica sa familiară anti-imigraţie, dând vina pe migranţi pentru ceea ce el a descris ca fiind problemele economice ale ţării.
---
Actualizare - Donald Trump a negat marţi că tarifele sale propuse asupra ţărilor străine ar afecta bugetele americanilor de rând
Donald Trump a negat marţi că tarifele sale propuse asupra ţărilor străine ar afecta bugetele americanilor de rând.
"Nu vor avea preţuri mai mari", a insistat Trump, afirmând că China va fi cea care va plăti mai mult.
El a promis să impună un tarif de cel puţin 10% pe bunurile importate şi a spus în august că ar putea creşte rata generală până la 20%. Trump a declarat că va impune un tarif de 60% pe China, cel mai mare competitor economic al Statelor Unite.
Harris a spus în repetate rânduri că planul lui Trump echivalează cu o taxă naţională pe vânzări pentru americanii de rând. În timpul dezbaterii, Trump a afirmat că, dacă Harris "nu le place" tarifele, atunci ar fi trebuit să le elimine, referindu-se la decizia administraţiei Biden de a păstra tarifele impuse de Trump asupra Chinei.
---
Actualizare - Harris spune că are planuri pentru a ajuta americanii preocupaţi de economie, în timp ce Trump pune accentul pe tarife
Kamala Harris a subliniat că are un plan pentru a ajuta familiile americane care spun că sunt îngrijorate de economie şi de costul vieţii.
"Cred în ambiţia, aspiraţiile şi visurile poporului american", a spus ea.
Ea a promovat planurile sale de a construi o "economie a oportunităţilor", inclusiv propunerile sale de a face locuinţele mai accesibile şi de a extinde creditul fiscal pentru copii.
Harris a atacat, de asemenea, propunerile fostului preşedinte Donald Trump, cum ar fi acordarea de reduceri fiscale pentru corporaţii, argumentând că acestea ar dăuna familiilor din clasa de mijloc din America.
Trump a promis să extindă reducerile fiscale din Legea privind Reducerea Impozitelor şi Crearea de Locuri de Muncă din 2017, în special reducerile de impozit pe venitul individual prevăzute de TCJA, şi să reducă rata impozitului pe profit.
---
Actualizare - Candidaţii discută despre problemele economice ale SUA
Argumentele lui Donald Trump:
- Extinderea reducerilor din Legea privind Reducerea Impozitelor şi Crearea de Locuri de Muncă din 2017, în special reducerile de impozit pe venitul individual prevăzute de TCJA. Fostul preşedinte a menţionat, de asemenea, reducerea ratei impozitului pe profit la 15%, de la 21% - dar numai pentru companiile care îşi produc bunurile în SUA.
- O comisie pentru eficientizarea guvernului ca o modalitate de a reduce cheltuielile guvernamentale, iar el a anunţat că Elon Musk, CEO-ul Tesla, a fost de acord să o conducă.
- Abrogarea creşterilor de taxe impuse de Biden, "abordarea imediată" a inflaţiei şi încheierea a ceea ce el a numit "războiul" lui Biden asupra producţiei de energie din America.
- În timpul unei opriri de campanie în Las Vegas, Trump a promis, de asemenea, eliminarea impozitelor pe bacşişuri, o măsură menită să atragă sute de mii de oameni care lucrează în oraş.
- Oprirea impozitării beneficiilor din asigurările sociale. El nu a prezentat încă o propunere pentru a înlocui veniturile pierdute, ceea ce ar putea afecta programul de asistenţă socială popular, precum şi Medicare şi bugetul federal.
- Într-un efort de a aborda accesibilitatea locuinţelor, Trump a propus o interdicţie asupra ipotecilor pentru imigranţii fără acte, susţinând că aceştia cresc costurile locuinţelor. CNN a raportat că, totuşi, imigranţii fără acte constituie o mică parte a pieţei ipotecare.
Argumentele Kamalei Harris:
- Prima interdicţie federală împotriva speculei preţurilor la alimente şi produse alimentare pentru a contracara creşterea costurilor alimentelor.
- Creşterea deducerii fiscale pentru noile întreprinderi mici la 50.000 de dolari, de la 5.000 de dolari.
- Stimularea investiţiilor în instituţiile financiare de dezvoltare comunitară (CDFI), care sunt dedicate sprijinirii persoanelor şi comunităţilor cu venituri mici care sunt omise de creditorii tradiţionali.
- Continuarea eforturilor administraţiei Biden de a elimina aşa-numitele taxe ascunse şi de a dezvălui complet toate tarifele, cum ar fi cele pentru evenimente, cazare şi închirieri de maşini.
- Un plan în trei secţiuni menit să abordeze deficitul de locuinţe din ţară. Unele părţi ale acestuia se bazează pe propunerile pe care Biden le-a prezentat deja.
- Restabilirea extinderii populare a creditului fiscal pentru copii din Planul de Salvare Americană, la o sumă de până la 3.600 de dolari, de la 2.000 de dolari, şi solicitarea ca acesta să devină permanent. Această extindere a fost în vigoare doar în 2021.
- Eliminarea impozitelor federale pe bacşişuri. Acest argument a atras furia lui Trump, care susţine că Harris îi copiază promisiunea de campanie.
---
Actualizare - Dezbaterea dintre Kamala Harris şi Donald Trump a început.
Dezbaterea, găzduită de ABC News şi moderată de David Muir şi Linsey Davis, are loc în contextul în care cele mai recente sondaje arată că scorurile pentru Casa Albă rămân strânse.
Regulile ABC reflectă în mare măsură formatul dezbaterii prezidenţiale organizate de CNN în iunie între Trump şi preşedintele Joe Biden, în timpul căreia microfoanele candidaţilor au fost închise când adversarul lor vorbea. Aceasta a fost o regulă pe care campania lui Biden a insistat, însă campania lui Harris a încercat să schimbe această regulă după ce ea a devenit candidată prezidenţială.
Regulile reţelei stipulează, de asemenea, că nu va exista public, candidaţii nu vor avea voie să aibă notiţe scrise, niciun membru al personalului nu îi poate vizita în timpul celor două pauze publicitare, iar candidaţii nu pot adresa întrebări unul altuia.
---
Prima dezbatere dintre candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, Donald Trump şi Kamala Harris, va avea loc în această noapte, la ora 4:00, ora României.
Donald Trump şi vicepreşedintele Kamala Harris se vor confrunta marţi seară în prima lor dezbatere pentru alegerile din 2024, moderată de ABC News, începând cu ora locală 21:00.
Regulile convenite penru dezbatere de stafful celor doi candidaţi includ:
- Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare.
- Cei doi moderatori aşezaţi vor fi singurii care vor pune întrebări.
- Marţi, 3 septembrie, a avut loc o tragere la sorţi virtuală pentru a stabili locul pe podium şi ordinea declaraţiilor finale; fostul preşedinte Donald Trump a câştigat tragerea la sorţi şi a ales să aleagă ordinea declaraţiilor. Fostul preşedinte va oferi declaraţia de încheiere, iar vicepreşedintele Harris a selectat poziţia podiumului pe ecran (stânga scenei).
- Candidaţii vor fi prezentaţi de moderatori.
- Candidaţii intră, în momentul prezentării, din părţi opuse ale scenei; partidul în exerciţiu va fi prezentat primul.
- Nu există declaraţii introductive; declaraţiile finale vor dura două minute pentru fiecare candidat.
- Candidaţii vor sta în spatele unui prezidiu pe durata dezbaterii.
- Recuzita sau notiţele scrise în prealabil nu sunt permise pe scenă.
- Niciun subiect sau întrebare nu va fi împărtăşit în prealabil cu campaniile sau candidaţii.
- Candidaţii vor primi un pix, un bloc de hârtie şi o sticlă cu apă.
- Candidaţii vor avea la dispoziţie două minute pentru răspunsuri la întrebări, două minute pentru replici şi un minut suplimentar pentru întrebări suplimentare, clarificări sau răspunsuri.
- Microfoanele candidaţilor vor fi active doar pentru candidatul căruia îi vine rândul să vorbească şi vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.
- Candidaţilor nu li se va permite să îşi pună întrebări unii altora.
- Personalul de campanie nu poate interacţiona cu candidaţii în timpul pauzelor publicitare.
- Moderatorii vor încerca să pună în aplicare acordurile de timp şi să asigure o discuţie civilizată.
- Nu va exista public în sală.
Democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump se vor confrunta marţi în prima lor dezbatere televizată, o confruntare cu mize mari care ar putea oferi câştigătorului un avantaj în sprintul final către ziua alegerilor, relatează Reuters.
Pentru Harris, confruntarea din Philadelphia este o oportunitate de a-şi expune priorităţile şi de a-şi arăta curajul în faţa unui rival care i-a subestimat inteligenţa şi a supus-o unor atacuri rasiste şi sexiste.
La rândul său, Trump va avea ocazia să încerce să atenueze o parte din avântul lui Harris într-o cursă care s-a strâns considerabil de când aceasta a devenit candidatul democraţilor, în iulie.
Majoritatea sondajelor de opinie arată că Harris are un uşor avans la nivel naţional şi în majoritatea statelor în care se dispută alegerile, însă Trump are o marjă considerabilă pentru a câştiga alegerile din 5 noiembrie.
Dezbaterile pot avea consecinţe enorme, iar aceasta ar putea fi singura lor dezbatere. Preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă după o prestaţie ezitantă în iunie împotriva aceluiaşi Donald Trump. În 2016, însă, Hillary Clinton a fost considerată învingătoare în toate cele trei dezbateri împotriva lui Trump şi totuşi acesta a câştigat alegerile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 14:28)
Trump e un bosorog libidinos, cu simpatizari fasciste si cu veleitati de dictator. Dar din pacate cred ca ar fi mai bun pt economie. Si poate chiar ar opri razboiul, intr-un fel sau altul, probabil ceva in favoarea lui putin. Ceea ce iar ar fi ok pt economie(pacea). Mai ales pt miliardarii ca trump si musk.
Si economia, dupa cum vedem e cam in pioneze. E cam pe cale sa intre in recesiune, si asta, la nivel mondial.
Harris e intr-adevar o persoana simpatica, dar Walz imi aduce aminte de Iliescu, si Iliescu, de Ceausescu. :)). Ei spun, "nu mergem inapoi" pt ca , intr-adevar n-au avut pana acum socialism-comunism.
Cel mai bun lider pt vremurile de azi, il consider pe Javier Milei, si se pare ca Trump il va numi pe Musk, sa faca o orgnizare/curatenie la bugetari tip Argentina. Deci inca un motiv ca sa ma tin de nas si sa sper ca, castiga Trump dezbaterea.
Fascismul e o porcarie imensa, dar economia pe baza de pomeni , printare de bani , taxe mari si inflatie, nu mai are viitor. Libertatea/democratia oricum va fi pierduta, pt ca sistemul economic nu mai functioneaza la liber. Decat pt mult prea putini.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 16:57)
"Fascism (/?fæ??z?m/ FASH-iz-?m) is a far-right, authoritarian, ultranationalist political ideology and movement, ch aracterized by a dictatorial leader, centralized autocracy, militarism, forcible suppression of opposition, belief in a natural social hierarchy, subordination of individual interests for the perceived good of the nationo rrace, and strong regimentation of society and the economy." Doar pentru ca e nationalist, nu inseamna ca e ultranationalist, si ala e cam singurul punct pe care il are Trump in comun cu fascismul. Biden si Kamala in afara de nationalism au toate punctele in comun cu fascismul, pentru ca la radacina, fascismul este socialismul dus la concluzia lui logica. Singurul motiv pentru care cineva poate sa creada ca Trump are tendinte fasciste este ca au luat de buna propaganda din mass media. Provoc pe oricine doreste sa ne spuna o actiune sau un citat a lui Trump care il face fascist. Nu o sa gasiti decat citate incomplete, care enuntate in contextul deplin il fac sa para cat se poate de rezonabil. Defecte are suficiente Trump (bosorog, libidinos, laudaros, adulter, etc), nu e nevoie sa adaugi defecte pe care nu le are.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 17:14)
Aşadar, cele 14 caracteristici ale fascismului sunt următoarele:
1. Cultul tradiţiei. „Trebuie să te uiţi peste silabusul fiecărei mişcări fasciste ca să îi găseşti pe cei mai mari gânditori tradiţionalişti. Gândirea nazistă a fost hrănită de elemente tradiţionaliste, sincretiste şi oculte“.
2. Respingerea modernismului. „Iluminismul, Epoca Raţiunii, e considerat începutul depravării moderne. De aceea, Fascismul Etern ar putea fi definit drept iraţionalism“.
3. Cultul acţiunii de dragul acţiunii. „Pentru că acţiunea este frumoasă, trebuie să aibă loc fără reflecţie. Gândirea este o formă de emasculare“.
4. Dezacordul înseamnă trădare. „Un spirit critic face distincţii, iar asta aparţine modernismului. În cultura modernă, comunitatea ştiinţifică laudă dezacordul, căci acesta determină îmbogăţirea cunoştinţelor“.
5. Frica de diferenţe. „Primul apel al unei mişcări fasciste este un apel împotriva intruşilor. De aceea, Fascismul etern este rasist prin definiţie“.
6. Apelul la frustrarea socială. „Una dintre trăsăturile specifice fascismului istoric a fost apelul la o clasă de mijloc frustrată, o clasă care suferea din pricina unei crize economice sau din cauză că s-a simţit umilită din punct de vedere politic. Sau speriată de o presiune venită din partea unor grupuri sociale inferioare“.
7. Obsesia pentru intrigă. „Urmăritorii trebuie să se simtă asediaţi. Cea mai simplă modalitate de a rezolva intriga este apelul la xenofobie“.
8. Inamicul este şi puternic, şi slab. „Prin schimbarea permanentă a atenţiei retorice, duşmanii sunt, în acelaşi timp, prea puternici şi prea slabi“.
9. Dacă eşti pacifist, înseamnă că eşti de partea duşmanului. „În cazul Fascismului Etern, nu există luptă pentru viaţă, ci viaţa este trăită pentru luptă“.
10. Dispreţul faţă de cei slabi. „Elitismul este un aspect tipic al oricărei ideologii reacţionare“.
11. Toţi oamenii sunt educaţi ca să devină eroi. „În Fascismul Etern, eroismul este norma. Acest cult al eroismului este strict legat de cultul morţii“.
12. Machism şi armament. „Machismul implică dispreţul faţă de femei, intoleranţa şi condamnarea obiceiurilor sexuale care se abat de la normă, de la castitate la homosexualitate“.
13. Populism sel ectiv. „Va exista un Televizor sau un Internet al populismului, iar răspunsul emoţional al unui anumit grup de cetăţeni va fi prezentat şi acceptat drept Vocea Oamenilor“.
14. Fascismul Etern vorbeşte nouvorba (n.r. – o limbă fictivă din romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru“ de George Orwell). „Toate textele naziştilor şi ale fasciştilor au un vocabular sărăcăcios şi o sintaxă elementară, cu scopul de a limita instrumentele care ar putea dezvolta o gândire complexă şi critică“.
la care puncte ale fascismului nu se incadreaza trump mai exact?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 17:16)
lista de la Umberto Eco.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:08)
Umberto Eco este un academician post-modernist (a se citii socialist), adesea folosit de socialisti in discutia despre fascism. Problema cu criteriile lui este ca sunt suficient de vagi ca sa includa tot ce nu e socialism in definitia fascismului, motiv pentru care criteriile listate nu sunt ale fascismului, conform scrierilor lui Umberto, sunt ale "Ur fascismului". Aceasta practica de a schimba definitiile din uz cu definitii cu pretext elitist sau intelectual si de a schimba subiectul cand este convenabil este o forma de sofism si o tactica dizonesta de dezbatere adesea folosita de marxisti pentru ca politicile lor sunt indefensibile intr-un mod onest. In plus apelul la autoritate este o greseala logica utilizata mult prea des, si de prosti, si de mincinosi, cand acestia nu isi pot sustine punctul de vedere cu propriile argumente.
Nu recunosc autoritatea lui Umberto Eco in a definii fascismul la fel cum nu recunosc autoritatea lui Ceausescu in a definii capitalismul, dar de dragul discutiei pot argumenta ca Trump nu se incadreaza la punctele 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:10)
nu ca ai fi in stare sa numeri mai departe de 13 dupa cite bag sama .
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:35)
Tipic Marxistilor, cand nu sunt in stare sa-si sutina punctul de vedere apeleaza la insulte. Multumesc pentru admiterea indirecta ca am dreptate
1.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 10.09.2024, 21:29)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 15:32)
„Iata ce ne spune verificabil The Guardian .Faptele sunt acestea: inflația s-a răcit substanțial și continuă să scadă. Economia este dezinflaționistă. Rezerva Federală va reduce dobânzile luna aceasta pe baza scăderii inflației. Creșterea locurilor de muncă sub administrația Biden a crescut în iulie la 15,8 milioane, în timp ce sub Trump s-au pierdut 2,7 milioane de locuri de muncă. Trump a afirmat în mod fals că „100%” din toate locurile de muncă noi create sub Biden „au ajuns la imigranți ilegali”. De fapt, numărul americanilor nativi din forța de muncă a crescut cu 6% sub Biden. Rata criminalității a scăzut brusc, criminalitatea violentă s-a redus cu 15,2% doar în ultimul an, potrivit FBI.
Intrarea migranților la granița de sud între decembrie 2023 și ianuarie 2024 a scăzut cu 50% ca urmare a acțiunilor guvernului mexican în cooperare cu administrația Biden, iar trecerile au scăzut și mai mult, cu 40%, la cel mai scăzut nivel din patru. ani, ca urmare a ordinului executiv al lui Biden privind politica de azil din iunie. Imigranții comit mai puține infracțiuni decât americanii nativi. Iar dintre imigranții sosiți între 2020 și 2022, aproape jumătate, 48%, au cel puțin o diplomă de licență, în timp ce 38% dintre americanii nativi au atins acel statut educațional”. Kamala va arata acest adevar indiferent cite minciuni ne va zice Trump .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 17:37)
Nu stiu cum numara 15,8 milioane, pentru ca raportul Bureau of Labor Statistics zicea ca sunt 114.000, cifra revizuita ulterior la 89.000 in iulie. De fapt a fost scandal destul de mare pentru ca reviziile la numerele de joburi au fost numai in jos si cu aproximativ 800.000 de joburi.
Nu l-am vazut pe Trump sa afirme că „100%” din toate locurile de muncă noi create sub Biden „au ajuns la imigranți ilegali”, ci ca 100% din joburile create de imigranti ajung la imigranti.
Rata somajului e in crestere de la inceputul lui 2024, desi inca in limite normale. Daca Biden se lauda ca au crescut nr de oameni angajati de la minimele din pandemie mi se pare un pic cam mica o crestere de 6%.
Nu sunt familiar cu statisticile de criminalitate, dar pana acum 3/3 "fapte" par a fi minciuni, deci nu are sens sa am incredere in ce baliverneaza ilustrul the guardian.
Intrarea migrantilor ilegali in SUA a atins nivele record sub Biden pentru ca acesta a anulat toate directivele implementate de Trump si acum le reimplementeaza pentru ca vin alegerile. Reducerea cu 50% de acum din maximele istorice ale lui Biden reprezinta un numar mai mare decat numarul maxim atins de Trump.
Statisticile despre imigranti se refera cel mai probabil la imigrantii legali, nu cei 10 milioane de imigranti ilegali intrati cu binecuvantarea administratiei Biden. Imigrantii ilegali comit cel putin crima de a intra in SUA ilegal, deci e dubios sa crezi ca sunt mai putin predispusi la incalcarea legii.
Nici nu mai e vina lui Biden/Kamala daca crezi tot bs pe care il zic. Din 3 vorbe scoti 5 minciuni. Va incurajez sa verificati toate cifrele furnizate si sa va formati opinii bazate pe fapte, nu slogane
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:05)
Ca nu ai vazut sau ca nu stii nu te exonereaza iar probabilitatile pe care le introduci in text dau dovada de necunostere si neseriozitate .Mai citeste o data ce zice articolul din The Gurardian si in final vei intelege adevarul
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:32)
Nu trebuie sa fiu exonerat de nimic. Ai prezentat parti dintr-un articol partizan. Nu sunt vinovat de nimic daca iti cer sa prezinti sursele datelor respective, in special cand articolul respectiv este in cel mai bun caz prost informat si cel mai probabil mincinos.
Nu imi pierd timpul cu declaratiile politice ale lui Kamala citate de The Guardian cand pot sa iau datele primare la mana si sa vad ca mananca rahat.
Daca ai postat rahatul poti sa il si sustii: Cresterea locurilor de munca a crescut (sic) la 15,8 mil din ce perioada? Vorbim de locuri de munca create intr-o perioada aici, pentru ca populatia americii este de cateva sute de mil de oameni, deci nu vorbim de locuri de munca totale, iar joburile create in iulie sunt, cum am mentionat mai sus de 89.000 in iulie. Daca ignori joburile pierdute din cauza inchiderii economiei in timpul pandemiei cate joburi a creat trump si cate a creat Biden? Nu ti se mare mincinos sa sustii ca a crescut numarul de angajati facand referinta la o situatie exceptionala cum a fost inchiderea economiei in pandemie? Singura persoana care da dovada de necunoastere aici esti dumneata
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:46)
Doar nu vrei sa spui ca un mandat al unui Presedinte american poate face referire doar la luna iulie ? Ar fi dezastruos daca asta crezi .Mandatele , spre cunostinta , sunt fix de patru ani si decontul se face la final nu in luna iulie .astfel ne putem raporta doar la mandatul precedent detinut de Truimp ca doara nu concureaza Kamala cu Darius al doilea .Realizarile din mandatul Biden sunt bine cunoscute tuturor iar Kamalla s-a pregatit pentru acesta dezbatere timp de aprox patru ani .O sa vezi miine dis de dimineta pe la ora patru ora Romaniei .
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 19:03)
Noi surprize il asteapta miine dimineata pe Trump ne zice chiar The Guardian .„Doi foști oficiali Trump de la Casa Albă se vor alătura campaniei lui Kamala Harris din Philadelphia ca surogate pentru dezbaterea prezidențială de marți, a anunțat campania Harris.
Anthony Scaramucci, care a servit ca director de comunicații la Casa Albă al lui Donald Trump, și Olivia Troye, care a fost consilier pentru securitatea națională al lui Mike Pence și un consilier de top al grupului de lucru pentru coronavirus al Casei Albe Trump, vor vorbi împotriva lui Donald Trump și pentru Harris înaintea evenimentului. dezbatere, a spus campania.” Prezentarea tuturor realizarilor mandatului Biden la care Kamala a fost parte, prezentarea programului viitor ca si Presedinte al SUA impreuna cu punerea in valoare a celor care au fost cindva ocupanti ai unor posturi importante in adm. Trump impreuna cu republicanii ce trec masiv spre a o vota pe Harris vor face diferenta .Pina la alegeri vom vedea multe astfel de pozitionari .
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 19:11)
Dick Cheney confirms he will vote for Kamala Harris, saying no ‘greater threat’ to US than Donald Trump –
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 17:14)
Ce vreau sa spun este ca inchiderea economiei in timpul pandemiei (sfarsitul presedentiei lui Trum si inceputul lui Biden) a distrus un numar de joburi care la redeschiderea economiei au fost, in mod evident, recuperate. Campania Kamala numara joburile recuperate ca o mare realizare, fara sa mentioneze ca rata somajului inainte de covid era mai mica decat este acum. De-aia nu spun perioada in care au adaugat numarul respectiv de joburi, de-aia nu spun ca au scazut inflatia din varful din 2022 si zic doar ca au scazut inflatia, de-aia nu zic ca inflatia a inceput sa creasca in 2021, la un an de la preluarea mandatului, de-aia nu spun ca au scazut intrarile ilegale in tara cu 50% fata de decembrie 2023, cand administratia Biden inregistra cel mai mare numar de imigranti ilegali din istoria tarii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 06:08)
Kamala castiga. Trump e nebun si nu are ce sa caute la casa alba
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 07:25)
Din cate am inteles de pe twitter, fiecare tabara crede ca a castigat, deci n-a fost decisiva dezbaterea. niciunul n-a reusit sa castige.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 09:34)
Da, confirm ca in cazul lui Trump dupa tentativa de asasinat i s-a schimbat ceva in cap, in orizontul de opinii, valori si viziuni ... si e ceva deosebit de distructiv si negativ.
Un eveniment extrem (tentativa de asasinat) nereusit aplicat peste un hiper-ego ...e reteta dezastruoasa pentru o evolutie exceptional de devianta.
Nu sunt pro-Kamala, nu sunt pro-Trump.
M-am uitat peste timpuri si am vazut ca din pacate ambele alegeri sunt de o anume natura pentru SUA. De aceeasi natura. Doar caile de realizare sunt diferite (ca lanturi de evenimente).
Ban.Cher.Vali
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:04)
asa mi se pare si mie. i se da electoratului il;uzia ca e o mare batalie, republicni vs democrati, si in final, un praf in ochi, ca sistemul e tot ala. ce diferenta notabila a fost intre Obama si Trump? sau Biden. n-o vad. aceleasi deficite, aceeasi solutie, printarea de bani, plus minus totul la fel.
la fel ar fi si la nopi dc ar castiga aur. same bullshit, plus minus. uita-te la Ungaria
3.4. Ha, ha, ha (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Coriolan în data de 12.09.2024, 05:15)
Dacă citezi Twitter, adică X, adică Elon Musk, adică pro-Trump e clar: Harris a câștigat dezbaterea.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 09:31)
Dupa 5 nov 2024 avem programat razboi civil in SUA pentru 6-8 luni .
In urma acestor evenimente, alegerile din SUA se vor transforma (legal si efectiv formal, practic) de asa natura incat putem considera ca o alegere reala (*definitie "reala" = in conformitate cu dorintele si votul oamenilor) NU va mai avea loc vreodata in SUA.
Unii pot considera ca acesta e ultimul set de alegeri din SUA.
Ban.Cher.Vali
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:05)
Nasol daca se intampla asta. Inseamna ca iar vor amana alegerile din Romania pana castiga cineva in USA.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 11:39)
nu.
Romania isi vede de drum in Istorie.
Nici o amanare.
Ban.Cher.Vali
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 18:09)
Putin mai moare, sau e viitorul Ion Iliescu?
5. Trump a castigat dezbaterea
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:01)
Cu Trump presedinte razboiul se va incheia intr-o saptamana. Omul nu spune cum explicit, dar toata lumea stie. Il va lasa pe nemernicul de Z fara bani, iar fara bani externi Ukraina se prabuseste in secunda 2. Asa ca Z se va duce la tratative iar Ukraina va deveni stat neutru, demilitarizat, cu garantii ferme de securitate de la Marile Puteri, pe modelul Germaniei din '45. Partea la vest de Nipru va intra sub administrarea speciala a UE, iar ce e la rusi.. ramani la rusi. Asta trebuia sa devina inca din 5 decembrie 1994, dar din pacate textul rezolutiei de la Budapeste nu a fost atat de clar. Aventura de aderare la Nato se va incheia si cu asta basta. Cine pierde din toata aceasta poveste ? Pai in primul rand Ukraina care ramane fara o buna bucata din tara, datorita propriei ambitii de a fi la masa bogatilor in Nato. Dar un pierzator si mai mare va fi UE, care raman sa se ocupe de o tara invalida la propriu si la figurat, o tara care efectiv nu este sustenabila economic, plina de fosti soldati fara capatati, care va deveni un rai al traficantilor de orie fel.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:09)
sau ZZZZ rusii, acapareaza Ucraina, acapareaza industria Ucrainei, si armata Ucrainei, si apoi continua ofensiva cu tarile baltice , moldova, Europa de Est. Ei spu ce vor sa faca, e peste tot la haznalele tv rusesti. Asa a fost si cu Hitler, nimeni nu l-a crezut, dar el a spus ce vrea sa faca de la inceput. E totul in Mein kAmpf. spatiul vital, care include toate teritoriile cu vorbitori de germana in faza 1 si in faza 2 cucerirea Rusiei pt resurse, realizarea unui imperiu capabil sa rivalizeze cu imperiul britanic. Putin are aceeasi agenda, el o spune dar nimeni nu-l crede "ca doar putin nu-i nebun".
6. USA e dictatura !
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:04)
Cu doar 2 candidati la presedentie, USA este pana si sub Rusia sau Iran la capitolul democratie. In Romania ca idee avem vreo 7 candidati, si noi am invatat democratia acum 30 de ani.
USA este o gluma, un stat militar condus de kabala sionista.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:11)
au fost 3..
6.2. Two and a half men (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.09.2024, 10:33)
IN LOCUL LUI ch arLIE SHEEN Mrs KH
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 11:11)
A FOST Si Kennedy jr
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:48)
Kamala cistga dezbaterea in forta .
Trump este inutil lumii democratice si mizeaza pe disparitia ei .Trump a pierdut totul .Kamala a oferit un spectacol impresionant si a facut ca Trump sa para un licean daca nu cumva chiar un mărunt infracror atunci cind au stat fata in fata .Patru ani s-a pregatit Kamala pentru acest rol .Acum si T.Swift , i s-a alaturat .Republicani de marca parasesc barcazul putinist al lui Trump.Aliatii lui de felul Orban sau Netanyahu isi vor incheia curind carierele politice . Au pariat gresit . Este extrem de posibil ca Trump sa nu mai aiba fonduri spre a-si incheia parcursul electoral .Il vor parasi rapid cu totii .Jocul UE este impresionant .Trump pierrde a doua oara neintelegind cit de mare este Influenta UE si cea a M.B. in SUA. Europa plateste totul .Uitati de Trump cel care nu va mai veni la nici o dezbatere cu Kamala .
8. fără titlu
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 11.09.2024, 12:09)
Pentru mine lucrurile sunt simple: Trump are probleme la cap si trateaza politica si diplomatia ca si cum ar fi un business. Dau aici doar exemplul inceperii retragerii din Siria, lasandu-i pe kurzii sirieni (SDF/YPG, care invinsesera ISIS) singuri in fata turcilor, masure reversata dupa ce a vazut ca turcii au inceput instant sa ii casapeasca pe aia. In acel moment i-a scris si lui Erdogan acea scrisoare cu "Don't be a fool, Mr. President".
De aia, ma tem ca va incheia o pace in Ucraina repede, in acelasi ton, crezand ca daca zice "gata, bucata aia ramane la tine, bucata aialalta la mine", gata, s-au incheiat problemele si rusul va fi chill si va sta cuminte.
Din cauza asta imi e frica de Trump. Daca as fi in Franta, UK, Spania, Portugalia, cu rusul departe, probabil mi-ar fi indiferent cine iese presedinte in SUA si m-as plange ca o duc mai rau. Dar eu, care stau in Romania, nu pot sa accept ca ajunge presedinte SUA unul care, vezi-Doamne de dragul economiei, ma poate abandona la rusi imediat.
Atat. In rest, pe politici economice, migratie, etc, ii las pe ceilalti de aici sa isi dea cu pararea.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 12:13)
A castigat Putin
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 13:41)
PUTIN SPERA LA RABOI CIVIL IN us
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 12:18)
Daca iese Trump, dupa Ukraina urmeaza Polonia si dupa Polonia urmam noi: davai ceas, davai palton
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 13:53)
Confunzi candidatii
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 19:37)
De ce ? Ca asa zice la tv ? Si vaccinul este eficient si sigur ? Si certificatul verde ajuta la circulatie ? Baaa ! Nu va mai faceti bine !
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 13:53)
Sa iasa Trump sa ii potoleasca pe ukraineni
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 14:11)
Clar, ei trebe pedepsiti ca ei au inceput sa invadeze rusia! Putler e curat ca lacrima.
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 14:12)
singura sansa a lui putin. deja a ajuns razboiul la moskova
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 14:12)
si apoi Putin o sa ne potoleasca pe noi, INCONSTIENTILOR!
11.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 15:52)
Si acu trebe sa nu facem nimic, asa-i? Sa-l asteptam pe putin sa ne "elibereze".
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 14:51)
Dorinela Kamala, ca vicepresedinte nu a realizat nimic ptr. USA,
de ce ar face ceva ca presedinte ???
raspunsurile ei, citate ca o poezie bine invatata nu conving,
nu am auzit nimic despre migratia ilegala, woke,LMBTQ+.....
numai jos cu Trump,Trump,Tramp ....ca aduce sfarsitul lumii,
textele ei seamana foarte mult cu ale Ursulei "Pfitzer",Maia Sandu,Lasconi.....
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 16:15)
Lasa ca am auzit la trump o gramada de programe :))
Kamala a vorbit si de migratia ilegala si despre sistemul de sanatate si despre politica externa avand in spate cifre si planuri, chiar daca tu n-ai auzit.
De la trump - doar lozinci. Aaa, gresesc - a vorbit despre migratie, a zis ca migrantii mananca animalutele de companie ale americanilor :))