Prima expoziţie de fotografie pe hârtie manuală printată cu imprimante Epson se deschide la MNŢR

Elena Deacu
Cultură / 5 august 2015

Epson şi Asociaţia Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marţi, 4 august, expoziţia "Back to the Fibers - de la tipar manual la imprimare inkjet", o premieră prin faptul că aduce împreună cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani - fabricarea de hârtie - şi cu fotografia clasică şi conceptuală.

Expoziţia cuprinde 27 de lucrări ale artiştilor vizuali Lucian Muntean şi Cristiana Cott Negoescu, tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850.

"Mă fascinează ferestrele! Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit", spune Lucian Muntean, fotojurnalist şi artist vizual.

Lucrările Cristianei Cott Negoescu aduc în prim-plan fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esenţial. "Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea, atunci când totul pare să danseze printre fibrele hârtiei. Absenţa conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar după o analiză mai amănunţită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice", spune Cristiana, artist vizual.

"Proiectul expoziţiei «Back to the Fibers» a presupus crearea unei hârtii aparte, special concepută pentru imprimantele Epson. Tipărirea pe un astfel de suport conferă imaginilor un plus de materialitate si le face unice, păstrând, în acelaşi timp, un grad mare de fidelitate, specific echipamentelor Epson", spune Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România şi Bulgaria.

Pentru printarea celor 27 de lucrări a fost folosit modelul Epson L850 (multifuncţional) care poate fi operat independent, fără să fie conectat la un computer, şi care tipăreşte direct de pe carduri de memorie şi camere cu PictBridge.

Tehnologia de care dispune îi permite să printeze pe numeroase tipuri de hârtie, chiar şi pe cea realizată manual, după o tehnică veche de câteva mii de ani. În plus, şi noile modele de imprimante Epson cu patru culori pot fi folosite pentru a tipări pe hârtie manuală. Acestea sunt livrate cu cerneală suficientă pentru doi ani. Modelele L130 şi L220 pot imprima un număr de 6.500 pagini color şi 4.000 pagini alb-negru utilizând doar cerneala livrată iniţial. De asemenea, modelele L310, L365, L455 şi L565 includ două recipiente suplimentare de cerneală neagră, ceea ce le sporeşte volumul de imprimare alb-negru la 12.000 pagini.

Expoziţia marchează începutul colaborării dintre Epson şi Asociaţia Ordinul Manufacturierilor pentru susţinerea şi dezvoltarea imprimării inkjet pe medii de imprimare neconvenţionale, cum este hârtia manuală. Proiectul presupune serii de evenimente de artă fotografică, experimente care să determine tehnicile potrivite de lucru pentru reinventarea acestui fel accesibil de imprimare, dar şi întâlniri cu specialişti sau pasionaţi, în Atelierul de Carte.

"În trecutul recent, hârtia industrială a ajuns la îndemâna oricui. Intrarea într-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. În prezent, hârtia coexistă cu internetul, meşteşugul cu ultimele invenţii high-tech. Nu în opoziţie, ci în relaţii complementare. Hârtia realizată manual este într-o continuă experimentare şi intersecţie cu alte materiale. Pe hârtia astfel realizată se aşează iar semnul făcut de mână, tipărit sau imprimat", precizează Răzvan Supuran, meşter hârtier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb