Prima jumătate a anului s-a încheiat cu o scădere uşoară a comerţului global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 august 2022

Prima jumătate a anului s-a încheiat cu o scădere uşoară a comerţului global
Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a temperat creşterea anuală în iunie 2022, până la 5,1%, de la 5,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%, după o creştere de 2,6% în luna anterioară, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul).

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a crescut cu o rată anuală de 5,3%, după o creştere de 6,3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a temperat creşterea anuală până la 4,8%, de la 5,5% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,5%.

Importurile globale şi-au temperat creşterea anuală până la 5,6%, de la 6,3%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%, iar exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 4,5%, de la 5,3%, în condiţiile unei stagnări lunare.

Importurile economiilor avansate au crescut cu o rată anuală de 6,8% în iunie 2022, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%, iar exporturile au crescut cu o rată anuală de 2,8%, după o creştere de 3,3% în luna precedentă, în condiţiile unui declin lunar de 0,6%.

La nivelul economiilor emergente, importurile au crescut cu o rată anuală de 2,8%, după o creştere de 3,6% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, in timp ce exporturile au crescut cu o rată anuală de 7,7%, după o creştere de 9,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%.

Dinamica schimburilor comerciale ale Chinei a revenit în teritoriu negativ, pe fondul scăderii puternice a importurilor. Volumul total a scăzut cu o rată anuală de 0,5%, după o creştere de 3,6% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,6%.

Exporturile Chinei şi-au temperat creşterea anuală până la 6,4%, de la 12,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,6%, iar importurile şi-au accelerat scăderea anuală până la 7,4%, de la 4,6%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,8%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o creştere lunară de 6% a schimburilor comerciale, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 13,4%, de la 13%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 11,1%, de la 7,9%, în condiţiile unei creşteri lunare de 7,8%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 15,6%, de la 17,8%, pe fondul unui avans lunar de 4,3%.

Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a accelerat scăderea anuală în iunie 2022, până la 3,8%, de la 1,8%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,6%. Volumul exporturilor a stagnat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după o creştere anuală de 7,1% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 6,7%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 7,5%, după o scădere de 10,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,1%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat creşterea anuală până la 7,5%, de la 6,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după un avans de 2% în luna precedentă. Importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 9,6%, de la 8,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a accelerat până la 5,4%, de la 5,1%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,1%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o creştere lunară de 0,2%, după o scădere de 0,7% în luna anterioară, pe fondul creşterii exporturilor cu 1,4% şi a scăderii importurilor cu 0,7%. Creşterea anuală s-a temperat până la 6,2%, de la 6,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 5,4% a exporturilor şi a unei creşteri de 7% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat creşterea anuală până la 0,5% în iunie 2022, de la 2%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%. Exporturile şi-au temperat declinul anual până la 1,9%, de la 2,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 2,8%, după o creştere de 6,3% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,4%.

Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de exporturi. Acestea au înregistrat o creştere lunară de 3,9%, după o scădere de 3,1% în luna precedentă, iar creşterea anuală a fost de 8%, după un avans de 3,8%. Volumul total al schimburilor comerciale şi-a accelerat creşterea anuală până la 8,3%, de la 5,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%, în condiţiile în care importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,7%, de la 7,5%, în urma unui avans lunar de 0,6%.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 3,6% a producţiei industriale globale în luna iunie 2022, după un avans de 3,4% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%.

La nivelul economiilor dezvoltate, avansul anual al producţiei industriale s-a temperat până la 2,8%, de la 2,9%, pe fondul unui avans lunar de 1,1%.

Creşterea anuală de la nivelul economiilor emergente a fost de 4,3%, după o creştere de 4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,4%, pe fondul unei stagnări lunare a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est, a unui avans lunar de 1,6% în China şi a unei creşteri lunare de 2,9% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.

În timp ce producţia industrială din zona euro a crescut cu o rată anuală de 2,1%, după o creştere de 1,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%, producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală până la 4%, de la 4,8%, pe fondul unei stagnări lunare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dar nici nu e chiar așa rău ,ținând cont de războiul din Ucraina, de restricțiile din China!

    Va mai scadea...

    The 2 year change in the bank credit to gdp ratio starts to increase around five years defore a crisis, with a clear pattern showing increasing imbalances.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb