Prima şedinţă de birou a Adunării ONU de Mediu ar putea avea loc în România

V.B.
Companii / 1 iulie 2014

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a propus conducerii executive a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) ca prima şedinţă a noului birou să fie organizată în ţara noastră, în această toamnă, conform unui comunicat remis redacţiei.

Korodi îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al biroului Adunării ONU de Mediu a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA).

Propunerea ministrului Korodi i-a fost înaintată lui Achim Steiner, secretar general adjunct al ONU şi director executiv al UNEP, într-o întâlnire bilaterală.

Directorul Executiv UNEP şi-a exprimat susţinerea în acest sens. În acelaşi timp, Achim Steiner a menţionat că salută continuarea implicării României în forul de administraţie al UNEP - Biroul UNEA, poziţia de vicepreşedinte ocupată de ministrul Attila Korodi fiind de mare responsabilitate atât la nivel regional, cât şi internaţional, apreciind, totodată, eficienţa activităţii Reprezentantului Permanent la UNEP, Iulia Pataki (fost deputat UDMR, actualul ambasador al României în Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi şi Tanzania).

Ministrul Attila Korodi a condus delegaţia ţării noastre la prima sesiune a UNEA, care a avut loc la sediul ONU din Nairobi (Kenya), în perioada 23-27 iunie. Tema principală a UNEA1 s-a referit la "Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi Agenda ONU de dezvoltare post-2015, inclusiv Consumul şi Producţia Durabile". Documentul final, adoptat la nivel ministerial, stabileşte măsurile pe care comunitatea internaţională trebuie să le aibă în vedere pentru asigurarea integrării depline a dimensiunii de mediu, pe agenda de dezvoltare durabilă.

Ministrul Attila Korodi îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte din partea Grupului Est-European în Biroul UNEA1/UNEP. Această calitate de vicepreşedinte acoperă perioada 2014 - 2016, până la finalizarea celei de-a doua sesiuni a UNEA/UNEP.

În perioada prezenţei ministrului Korodi la UNEA, 26-27 iunie 2014, lucrările segmentului la nivel ministerial s-au finalizat prin adoptarea, după intense negocieri, a unui număr de 16 rezoluţii. Tematica acestor rezoluţii se referă la o serie de domenii importante ale sectorului de mediu, precum: biodiversitate, managementul chimicalelor şi al deşeurilor, în special poluarea datorată deşeurilor din plastic abandonate în ecosistemul mărilor şi oceanelor, poluarea aerului, comerţul ilegal cu specii sălbatice etc.

Segmentul ministerial al UNEA s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi de renume mondial, printre care secretarul general al ONU, dl. Ban Ki-moon, Alteţa Sa Serenisimă prinţul Albert al II-lea de Monaco şi preşedintele Republicii Kenya, dl. Uhuru Kenyatta.

În cadrul evenimentelor, ministrul Attila Korodi a avut o serie de întrevederi bilaterale cu şefii de delegaţie ai unor state, precum şi cu reprezentanţi la nivel înalt ai UNEP. Astfel, s-au purtat discuţii despre cooperare bilaterală în domeniul protecţiei mediului cu: ministrul Mediului şi Urbanizării din Turcia, Idris Gulluce, ministrul Protecţiei Mediului din Georgia, Khatuna Gogaladze, viceministrul Mediului din Japonia, Kitagawa Tomokatsu, viceministrul Mediului din Coreea de Sud, Jeong Yeon-man, secretarul general adjunct al ONU, Achim Steiner (director executiv al UNEP), precum şi directorul biroului regional pentru Europa al UNEP, Jan Dusik.

Participarea ministrului mediului şi schimbărilor climatice, Attila Korodi, a inclus susţinerea unor intervenţii cu ocazia dialogului ministerial pe tema "Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi Agenda ONU de dezvoltare post-2015, inclusiv Consumul şi Producţia Durabile" care a avut loc în plenul UNEA, precum şi cu ocazia dialogului ministerial care a vizat comerţul ilegal cu specii sălbatice.

"Semnificaţia primei sesiunii a Adunării ONU de Mediu a UNEP este cu atât mai importantă cu cât ea anticipează viitoarele negocieri ce vor avea loc la sediul ONU din New York pe tema Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi a Agendei ONU de dezvoltare post - 2015. Procesul de negociere va avea loc în perioada sesiunii a 69-a a Adunării Generale a ONU (septembrie 2014-septembrie 2015) şi va culmina cu adoptarea acestora la Summit-ul la nivel de şefi de stat şi de guvern din septembrie 2015", mai transmite Ministerul român al Mediului.

Adunarea ONU de Mediu a UNEP (UNEA) s-a constituit ca urmare a implementării prevederilor documentului rezultat al Conferinţei ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20), "Viitorul pe care ni-l dorim", înlocuind Consiliul de Administraţie al UNEP.

UNEA reprezintă organul de administraţie al UNEP, forul mondial de mediu la cel mai înalt nivel, care va lua decizii strategice pentru întărirea dimensiunii de mediu în contextul viitoarei Agende ONU de dezvoltare la nivel global. Această Agendă va continua eforturile comunităţii internaţionale de îndeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, conchide comunicatul ministerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb