Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a eşuat în prima tentativă din acest an să vândă Hotelul Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliul regiei, deoarece la licitaţie nu s-a înscris niciun potenţial cumpărător. Reprezentanţii RA-APPS urmează să organizeze o a doua licitaţie, potrivit Mediafax.
Hotelul a fost scos la vânzare prin licitaţie la un preţ de pornire de 19,6 milioane euro, cu aproape 13 milioane euro mai puţin decât la precedenta tentativă de vânzare, din 2007, blocată în instanţă.
Hotelul Triumf, clasificat la două stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Capitalei, şi dispune de 98 camere şi apartamente, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri şi o grădină de vară cu 60 de locuri.
Hotelul a mai fost scos la vânzare în ianuarie 2007, dar licitaţia a fost contestată în instanţă de Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos.
La licitaţie s-au prezentat atunci companiile Roses Residential Park Bucureşti, BEA Hotels Eastern Europe România şi Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat că scrisoarea de garanţie bancară depusă de Athenee Phenix, care deţine hotelul Athenee Palace Hilton, nu îndeplinea criteriile de înscriere. Athenee Phenix Group a fost descalificată, iar licitaţia a fost anulată, deoarece condiţiile de participare impuneau existenţa a cel puţin trei oferte valabile.
Athenee Phenix Group a acţionat în instanţă RA-APPS, administratorul hotelului şi organizatorul licitaţiei, solicitând anularea hotărârii care descalifica firma şi plata sumei de 150.000 euro ca daune reparatorii.
Conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), în subordinea căruia funcţionează RA-APPS, anunţa, în septembrie 2007, că prima decizie a instanţei a fost favorabilă firmei care a depus contestaţia, dar că RA-APPS a depus recurs şi estima că procedurile de vânzare vor fi reluate până la finele anului, după o decizie definitivă a instanţei.
Curtea de Apel Bucureşti a respins în totalitate, la sfârşitul lunii martie 2008, contestaţia formulată de Athenee Phenix Group, prin decizie definitivă şi irevocabilă, dar problema nu a fost rezolvată, deoarece documentul conţinea "o eroare materială", în sensul că instanţa a transcris greşit numele firmei.
Având în vedere că, la ridicarea deciziei legalizate, s-a sesizat o eroare materială strecurată în cuprinsul acesteia, Biroul Contencios din cadrul regiei a formulat o cerere de îndreptare a erorii materiale sesizate, în sensul că instanţa a trecut în loc de «S.C. Athenee Phenix Group S.A» numai «S.C. Athenee Group S.A». Faţă de această cerere urmează să fim citaţi pentru îndreptarea hotărârii", afirma conducerea RA-APPS.
Licitaţia este organizată în condiţiile în care RA-APPS şi-a accentuat pierderile în ultimii ani, iar consultanţii imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat.
RA-APPS şi-a accentuat pierderea în cei doi ani în care a vândut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de către consultanţi imobiliari şi aproape şi-a dublat rezultatul negativ în 2013 comparativ cu 2012, nereuşind să atingă propriile ţinte pentru care a cerut şi obţinut avizul Guvernului.
Astfel, în 2012, RA-APPS, care de fiecare dată anunţa că se va situa pe profit, a înregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei şi cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultată de aproape 38 milioane lei, iar în 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei şi cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcând la 65 milioane lei.
Aceasta în condiţiile în care în 2012 au fost scoase la vânzare 103 imobile, dintre care regia a reuşit să vândă doar 14 active, iar în 2013 au fost vândute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrală şi 26 cu plata în rate.
Contravaloarea activelor vândute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mică decât estimarea iniţială a RA-APPS, prezentată Guvernului şi aprobată de Executiv prin hotărâre.
RA-APPS a fost obligată de fiecare dată, la final de an, să îşi revizuiască negativ estimarea bugetară iniţială, pe fondul licitaţiilor repetate şi eşuate pentru vânzarea imobilelor, cele mai multe din lipsă de oferte.
În bugetul prognozat pentru acest an, aprobat de Guvern în luna februarie, RA-APPS a a anunţat din nou că va încasa 190 milioane lei din licitaţii, aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată în 2013. În acelaşi timp, în buget, regia anunţă că va cheltui în mod sigur în acest an peste 55 milioane lei cu evaluarea şi publicitatea acestor imobile scoase la vânzare.
RA-APPS va mai plăti în acest an 26,3 milioane lei pentru baza materială de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.
Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.
Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.