Astăzi, primul-ministru Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de lucru la Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL ("UCMH"), însoţit de reprezentanţii Hidroelectrica: Karoly Borbely - CEO & Presedinte Directorat, Ianaş Rădoi - COO & Membru Directorat şi Răzvan-Silviu Avram - membru al Consiliului de Supraveghere, precum şi de administratorii UCMH, Manuela Feder, Aurel Bară şi Sebastian Fârtat. Această deplasare vine într-un moment crucial pentru industria energetică românească şi subliniază atât angajamentul Hidroelectrica, prin preluarea afacerii UCM Resita ("UCMR"), cât şi a Guvernului, de a sprijini sectoarele industriale strategice şi de a stimula creşterea economică.
Evoluţia economiei româneşti din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piaţa industriei grele. Ca urmare, UCMR a traversat cea mai dificilă perioadă din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă şi a veniturilor reduse, ceea ce a condus inevitabil la intrarea companiei în procedura de insolvenţă în 2011.
În data de 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înfiinţată, ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară.
Transferul de afacere a inclus preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCMR, drepturi de proprietate intelectuală, precum şi preluarea activelor/dotarilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.
UCM Reşiţa a realizat echipamentele aferente a peste 80% din sistemul hidroenergetic naţional, punând în funcţiune peste 6.325 MW putere instalată, care reprezintă 326 grupuri hidroenergetice.
Prin preluarea afacerii UCMR, se realizează o consolidare şi o extindere a capacităţii Grupului Hidroelectrica de a efectua operaţiuni rapide şi eficiente de mentenanţă, în condiţiile în care know-how-ul local pentru astfel de operaţiuni este din ce în ce mai limitat. Astfel, tranzacţia securizează disponibilitatea, continuitatea şi reintroducerea în ciclul economic a unei forţe de muncă specializate în asigurarea funcţionarii optime a hidrocentralelor existente în portofoliul Hidroelectrica.
În perioada 2024-2028 bugetul estimat a fi alocat de către Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. pentru Uzina Constructoare de Maşini Hidroenergetice S.R.L. va fi de aproximativ 1 miliard de lei. Acest buget se va concretiza în două direcţii:
500 milioane lei participare la investitii directe in UCMH care constau in: investiţii în resursa umană; modernizare capacitate de producţie; modernizare hale de fabricaţie.
500 milioane lei lucrări de modernizare, retehnologizare şi mentenanţă la capacităţile de producţie ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH.
"Nu cred că există o mândrie mai mare pentru un prim-ministru decât să vină în cea mai veche unitate industrială, cu un istoric de peste 250 de ani. După insolvenţă, în acest moment, avem o stabilitate şi putem vorbi despre un viitor. Vreau să-i felicit pe membrii conducerii companiei, şi pe dumneavoastră, CEO-ul Hidroelectrica care aţi luat această decizie (preluarea UCMR). Hidroelectrica are capital majoritar românesc şi capitalul românesc, de fapt, salvează o fabrică, şi dă o perspectivă.
Aici, (la UCMH) s-au făcut hidroagregatele de la Porţile de Fier, şi nu numai. Acum, că am văzut că sunt aduse componente de la Porţile de Fier pentru reparaţii, sunt convins că aveţi speranţă, dumneavoastră, cei 440 de oameni care mai activaţi la UCMH, ţinând cont de cât timp aţi aşteptat această perspectivă "a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a acestei ţări investeşte în UCMH, dă o speranţă oamenilor şi activităţii pe care o defăşurăm. După cum foarte bine ştiţi, suntem cea mai mare companie a ţării, 30% din energie este produsă de noi. Aici la UCMH, cea mai veche unitate industrială, fondată în 1771, au fost fabricate 1461 de locomotive cu abur, inclusiv motoare de navă, şi nu în ultimul rând, peste 300 de hidroagregate. Aş vrea să mulţumesc oamenilor pentru că au avut răbdare în cei 13 ani de insolvenţă. Hidroelectrica înseamnă un nou început" - a declarat CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely.
Investiţiile în UCMH au potenţialul de a genera multiple beneficii economice şi sociale. Prin îmbunătăţirea capacităţilor de producţie şi a calităţii echipamentelor, UCMH va deveni un jucător important pe piaţa internaţională, consolidând astfel imaginea României ca hub industrial.