Reprezentanţii mediului academic şi ai instituţiilor de sănătate, precum şi ai sectorului privat şi neguvernamental au semnat sâmbătă prima "Carte Albă pentru Dependenţa de Alcool din România", potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Acest document oficializează primul parteneriat integrat de tratament al dependenţei de alcool din România între profesioniştii din domeniul sănătăţii, care va dezvolta soluţii de intervenţie cu consecinţe pozitive directe asupra calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu dependenţa de alcool şi familiilor acestora.
În Europa, peste 90% dintre 14 milioane de pacienţi cu dependenţă de alcool sunt în prezent netrataţi. În ţara noastră sistemul de sănătate gestionează anual aproape 70 mii de externări atribuibile alcoolului, iar Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor(ALIAT), în 20 ani de activitate, a constituit un model inovator în tratamentul dependenţei de alcool.
În 2014, ALIAT va lansa primul program de educaţie medicală continuă în tratamenul dependenţei de alcool, adresat medicilor psihiatri din România, în cadrul unei platforme online de educaţie, se mai arată în comunicat.