PRIMUL TUR AL ALEGERILOR PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA AU LOC PESTE TREI ZILE Reuters: "Bancherii şi brokerii din Paris vor fi în alertă, în ziua alegerilor"

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 aprilie 2017

Reuters: "Bancherii şi brokerii din Paris vor fi în alertă, în ziua alegerilor"

Bancherii şi brokerii din Paris vor fi în alertă ca să reacţioneze la rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa de duminică, relatează Reuters. Activitatea lor va depinde de rezultatul cursei electorale strânse, în care candidaţii a două extreme, liderul Frontului Naţional Marine Le Pen şi candidatul stângist Jean-Luc Melenchon ar putea să se califice în turul al doilea.

Candidaţii care se vor afla pe primele două locuri ale primului tur de scrutin vor intra în al doilea tur, pe 7 mai.

Cele mai recente sondaje arată că centristul independent Emmanuel Macron şi liderul Frontului Naţional Le Pen îi vor devansa la limită pe ceilalţi candidaţi în primul tur, fiind urmaţi de republicanul Francois Fillon şi Melenchon, susţinut de comunişti.

Pregătirile deja în curs arată experienţa bancherilor cu volatilitatea provocată în piaţă de votul şocant al britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi al americanilor în favoarea lui Donald Trump, conform presei internaţionale.

Societe Generale a anunţat că va organiza o conferinţă în seara zilei de duminică, cu economişti şi analişti, pentru a discuta rezultatul primului tur al alegerilor.

Traderii şi analiştii financiari ai unora dintre cele mai mari firme de investiţii din Londra vor fi şi ei în alertă pentru a îşi consilia clienţii dumunică seară şi pentru tranzacţiile de luni.

Cu toate acestea, cei contactaţi de Reuters au spus că vor lăsa tranzacţiile din timpul nopţii în seama operaţiunilor din Asia.

Primele sondaje de opinie sunt aşteptate duminică, la ora 18.00 GMT (ora 20.00 la Paris).

La Paris, compania de management al activelor La Francaise, care administrează 60 de miliarde de euro, a înfiinţat o forţă specială pentru alegeri, care va fi de serviciu şi care ar putea fi prezentă la birou duminică, petru a decide ce să recomande luni clienţilor. "În orice caz, această forţă se va reuni luni dimineaţă... şi va informa echipele", a spus un angajat al companiei, citat de News.ro.

Unul dintre motive, potrivit companiei de brokeraj Nomura, este că votul din 23 aprilie va da investitorilor cele mai multe informaţii despre cine va fi viitorul preşedinte al Franţei.

"Sprijinul pentru Jean-Luc Melenchon a crescut atât de mult încât este o adevărată cursă în patru", au spus analiştii Nomura, precizând: "Diferenţa dintre candidaţi în primul tur este aproape de marja de eroare, în timp ce pentru turul al doilea este mare".

Melenchon propune un plan de stimulare de 100 de miliarde de euro, finanţat prin împrumuturi guvernamentale, naţionalizarea unor companii, devalorizarea euro, retragerea din NATO şi posibila ieşire din Uniunea Europeană.

Creşterea neaşteptată în sondaje a lui Melenchon îngrijorează mulţi investitori, pentru că unele sondaje arată că ar putea câştiga dacă ar ajunge în turul al doilea.

Le Pen vrea renunţarea la euro şi organizarea unui vot referitor la apartenenţa la Uniunea Europeană.

"Voi fi pregătit pentru duminică şi luni, dar speranţa mea este că nu va fi un scenariu dezastruos şi nu va trebui să muncesc", a declarat un analist din Londra care se ocupă de bănci franceze.

Unele bănci de investiţii şi manageri de active şi-au redus sau şi-au asigurat expunerile la active care ar putea fi afectate de volatilitate, în funcţie de rezultatul alegerilor.

"În ceea ce priveşte investitorii în active cu venituri fixe, aceştia au vândut deja, pentru că a fost un cumpărător, Banca Centrală Europeană, care a cumpărat obligaţiuni de sute de miliarde de euro. Nu există un motiv important pentru a avea o poziţie pe termen lung în Franţa", a spus Jean-Francois Legoux, analist la UBS Global Asset Management în Paris.

Saxo Bank a anunţat că a încercat să se asigure că toţi clienţii sunt conştienţi de posibilele riscuri, oferindu-le toate instrumentele de administrare a banilor pentru a nu avea o expunere semnificativă fără protecţie.

Candidaţii la Elysee îşi intensifică eforturile pe ultima sută de metri

Candidaţii la preşedinţia Franţei şi-au intensificat eforturile cu patru zile înainte de primul tur de scrutin al alegerilor, mobilizându-şi susţinătorii la mitinguri electorale impresionante, în condiţiile în care sondajele arată o cursă strânsă pentru Elysee, relatează DPA.

Marine Le Pen, candidata de extremă-dreapta, a organizat ultimul ei miting de campanie la Marsilia. Ea a continuat atacurile privind imigraţia şi a promis că prima măsură pe care o va lua va fi să impună din nou controale la graniţe.

Şefa Frontului Naţional a salutat mai întâi cetăţenii de origine străină, spunând că "sunt mulţi cetăţeni francezi adoptaţi la Marsilia".

Însă după aceea, ea a avertizat că singura libertate de care se mai bucură francezii este aceea de a vedea "intruşi din toată lumea" mutându-se în ţară.

"Vor să transforme Franţa într-o tabără enormă!", a insistat Le Pen, precizând: "Poporul francez este proprietarul Franţei şi el trebuie să spună cine se poate muta aici".

În vestul ţării, la Nantes, centristul Emmanuel Macron a încercat să se prezinte drept un viitor preşedinte căruia îi poate fi încredinţată securitatea ţării.

El l-a criticat pe rivalul său de stânga, Jean-Luc Melenchon, care se prezintă drept un candidat al păcii şi care a îndemnat Franţa să se retragă din NATO. "Când el (Melenchon - n.r.) propune dezarmarea ţării, propune, de fapt, pace cu Moscova (...). Eu nu vreau acest lucru", a subliniat Macron.

La o zi după ce Poliţia din Marsilia a arestat două persoane suspectate de terorism, care plănuiau un atac înainte de alegerile de duminică, Macron a promis că va forma un grup de lucru pentru a combate organizaţia teroristă Statul Islamic.

"Prima şi cea mai importantă sarcină ca şef al statului este să asigure securitatea cetăţenilor (...), pentru că este necesar pentru asigurarea libertăţii noastre", a declarat el. "Eu sunt pregătit", a dat asigurări Macron.

Sondajele îi creditează pe Macron şi Le Pen drept favoriţi în alegeri, cu 22,5%, respectiv 23,5% din intenţiile de vot.

Însă Melenchon şi fostul premier conservator Francois Fillon, afectat de scandaluri, se aflată la numai patru sau cinci puncte procentuale distanţă, în condiţiile în care mulţi alegători sunt indecişi.

Măsurile de securitate la evenimentele de campanie ale primilor patru favoriţi au fost stricte. Numărul poliţiştilor desfăşuraţi a fost suplimentat, au fost instalate detectoare de metale şi au fost făcute percheziţii.

Atmosfera a fost mai relaxată la Paris, unde Benoit Hamon, disidentul de stânga care candidează la preşedinţia Franţei din partea Partidului Socialist al lui Francois Hollande, a avut ultimul său miting în Place de la Republique. Cu toate acestea, o macara a instalat blocuri de beton în jurul pieţei, pentru a împiedica atacuri cu vehicule asupra mulţimii de câteva mii de persoane.

Hamon, care se află în urmă în sondaje, a criticat-o dur pe Le Pen. "Voi spune ceva (...) ce nu va fi pe placul nostalgicilor şi rasiştilor", le-a spus el susţinătorilor lui, mai tineri şi mai diverşi din punct de vedere etnic decât ai lui Le Pen, adăugând: "Iubesc ceea ce sunteţi. Iubesc ceea ce suntem. Iubesc imaginea magnifică a acestei republici (...). Să nu lăsaţi niciodată pe nimeni să vă spună că nu sunteţi Franţa. Sunteţi, mai mult decât ei".

Sâmbătă presa franceză nu se va ocupa de alegeri, pentru că scrutinul va începe în avans într-o parte din coloniile ţării.

François Hollande dă asigurări că lasă "o ţară într-o stare mult mai bună"

François Hollande a apreciat ieri, cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, că va lăsa succesorului său "o ţară într-o stare mult mai bună" decât a găsit-o şi a insistat asupra unei creşteri-record a perspectivelor angajărilor anunţate de Pôle emploi, relatează AFP.

"Îi voi lăsa succesorului meu o ţară într-o stare mult mai bună decât cea în care am găsit-o", a declarat şeful statului în exerciţiu în faţa salariaţilor producătorului de gemuri şi compoturi Andros, la Biars-sur-Cere (Lot).

"Vreau ca succesorul meu să poată, pe această bază, să meargă mai departe şi să nu fie tentat, aşa cum spun unii, să demoleze, să deconstruiască, să desfacă ceea ce s-a angajat de cinci ani", a subliniat el puţin mai târziu în faţa presei.

François Hollande este angajat, de peste două luni, într-un tur al Franţei în întreprinderi industriale exportatoare şi rurale, în care şi-a multiplicat îndemnurile abia voalate de a nu se vota cu Marine Le Pen şi Jean-Luc Melenchon.

Întrebat dacă a ales cu cine votează în primul tur, preşedintele a răspuns "ceea ce ştiu, în orice caz, este că nu vreau: o ţară care să se rupă de lume, care să se îndepărteze de Europa, care să-şi abandoneze alianţele, care să semene discordie şi tulburări în timp ce ne aflăm în faţa unei ameninţări care cere unitate".

Preşedintele în exerciţiu a refuzat, de asemenea, vizându-l pe François Fillon, "epurări care nu sunt necesare, în contextul în care noi am făcut eforturi indispensabile să fim competitivi, dar şi în vederea avansării progresului social, acţiuni care vor conduce doar la crize suplimentare".

"Nu e nimic mai rău ca acest joc care, prin alternanţe succesive, (constă în a) demola ceea ce au făcut predecesorii, fără să fim capabili să construim pentru viitor", a subliniat el anterior în faţa salariaţilor de la Andros.

"Singurul apel pe care-l pot lansa este de a continua acţiunile angajate", a adăugat el în faţa presei, pledând în favoarea unei "continuităţi" şi unei "coerenţe".

"Avem mai multe angajări, şomajul scade, avem investiţii, o creştere (economică) ce reporneşte", a insistat Hollande.

Pôle emploi a anunţat, ieri, că perspectivele angajării în întreprinderi au crescut cu 8,2% în 2017, cu aproximativ 150.000 de proiecte de recurtare mai multe decât în 2016, o creştere fără precedent din 2002 şi până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb