PRIN PARTENERIATUL ÎNCHEIAT ÎNTRE SINDICATELE CONSTRUCTORILOR DIN CELE DOUĂ ŢĂRI Sprijin social pentru muncitorii români din Italia

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 9 iulie 2018

Reprezentanţii FILLEA CGIL

Reprezentanţii FILLEA CGIL

1,2-1,3 milioane de muncitori români îşi desfăşoară activitatea în Italia, în principal în construcţii, agricultură şi servicii

Muncitorii români din domeniul construcţiilor, care lucrează în Italia vor putea beneficia de sprijin social prin intermediul unui parteneriat încheiat între organizaţiile sindicale din domeniu, active în România şi Italia.

FILLEA CGIL este partea sindicală din cadrul Cassa Edile şi reprezintă cel mai mare sindicat al constructorilor din Italia.

Cassa Edile este organizată într-un sistem paritar, fiind gestionată atât de către patronate, cât şi de către sin-dicate.

În Italia, Cassa Edile apără interesele muncitorilor din construcţii, iar corespondentul său în România este Casa Socială a Construcţiilor (CSC), ambele fiind organizate într-un sistem paritar.

FILLEA CGIL şi FGS Familia au încheiat, anul acesta, un parteneriat prin care îşi propun să sprijine muncitorii români aflaţi în Italia. FGS Familia este partenerul sindical al CSC. Reprezentanţii organizaţiei italiane ne-au spus, recent, că şi-au deschis un birou la Bucureşti, unde lucrează cu pensii în regim internaţional, intermediind şi facilitând obţinerea drepturilor sociale, pentru cetăţenii ro-mâni care au lucrat şi în Italia şi în România (şi care îşi vor obţine pensia în regim internaţional), dar şi pentru alte prestaţii, precum alocaţii familiale, accidente la locul de muncă, boli profesionale etc.

Aceştia ne-au declarat: "Susţinem muncitorii români care se află în Italia, dar şi pe cei care vor să se reîntoarcă acasă. Anul acesta am semnat un protocol de colaborare cu FGS Familia, sindicatul român din construcţii, în cadrul acestui proiect, care există din anul 2014, pentru a ne ajuta reciproc în ceea ce priveşte protecţia muncitorilor români în Italia".

Cassa Edile le oferă garanţii atât muncitorilor, cât şi angajatorilor din sectorul construcţiilor, pe fondul contribuţiilor pe care aceştia le plătesc către organizaţie, explicând: "În baza contractului colectiv naţional de muncă, care există în Italia, Cassa Edile se alimentează pe baza unor contribuţii plătite în proporţie de cinci şesimi de firma angajatoare şi o şesime plătită de către salariat. Aceste procente alimentează trei entităţi: Cassa Edile; pe cea care se ocupă de formare şi pe cea care se ocupă de siguranţa la locul de muncă. Pe parcursul timpului, aceste entităţi au devenit importante din punct de vedere legislativ, astfel încât, astăzi, legea prevede că orice angajator, care vrea să îşi desfăşoare activitatea, este obligat să îşi înscrie muncitorii la Cassa Edile (pentru că aceasta a fost identificată şi recunoscută în Italia ca entitate de certificare a regularităţii, atât din punct de vedere al contribuţiilor, cât şi al retribuţiilor). În momentul în care o firmă participă la o licitaţie pentru o lucrare, trebuie să prezinte, în primul şi în primul rând, trei certificate: cel de la Institutul Naţional de Securitate Socială (cum ar fi în România Casa de Pensii, ANOFM, ANPIS şi alte asemenea entităţi, sub o singură umbrelă), cel de la instituţia care are în vedere accidentele suferite la locul de muncă şi bolile profesionale şi Cassa Edile". Cu alte cuvinte, orice firmă este obligată, din punct de vedere legal, să fie membră a Cassei Edile şi să achite contribuţiile către aceasta pentru a-şi putea desfăşura activitatea pe teritoriul statului italian şi a demonstra că utilizează forme legale pentru a-şi acredita munca.

Indiferent de dimensiunea firmei respective ori de numărul de angajaţi pe care îi are în subordine, contribuitorii şi beneficiarii sunt şi de o parte şi de cealaltă, atât de partea patronatelor, cât şi a sindicatelor, a angajatorilor şi a angajaţilor.

Potrivit italienilor, FILLEA CGIL acţionează şi în cazul muncitorilor care provin din alte state europene, dar lucrează în Italia, explicând: "Este un proiect de colaborare efectivă, ca să ajutăm persoanele care vin în Italia fără formare profesională, fără să cunoască legislaţia italiană şi care ajung să devină victime ale exploatării şi ale muncii la negru, din păcate. Ne dorim să îi ajutăm şi pe cei care vor să se întoarcă în România, ca să li se recunoască şi formarea profesională şi experienţa pe care le-au dobândit în Italia".

Conform acestora, datele arată că aproximativ 1,2-1,3 milioane de muncitori români (care şi-au declarat şederea) îşi desfăşoară activitatea pe teriotriul Italiei, iar principalele sectoare în care lucrează aceştia sunt construcţiile şi agricultura (în cazul bărbaţilor), sectorul serviciilor şi al agriculturii (în cazul femeilor), adău-gând că, deşi nu există o implicare financiară explicită, există o dorinţă de suţinere reciprocă şi de colaborare pe partea de informare şi formare, în sensul de a ajuta sindicatul român să aibă contact cu mun-citorii de pe şantierele italiene din România.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, sursele citate ne-au declarat: "Din cauza crizei, piaţa muncii din sectorul construcţiilor din Italia practic s-a înjumătăţit, la fel şi forţa de muncă. Sunt din ce în ce mai puţine lucrări de construcţii de realizat, iar Guvernul nu finanţează şi nu ajută la dezvoltarea acestui sector, care încă este în criză. Se pare că acum sunt semnale discrete că s-ar ieşi din criză, dar încă este devreme", adăugând că 40% din forţa de muncă din cons-trucţii din Italia, lucrează cu acte în regulă, fiind formată în mare parte din muncitori străini, cei mai numeroşi fiind cei români.

Fenomenul muncii cu forme nelegale (sau la negru) este, însă, foarte răspândit în Italia, acoperind o foarte mare parte din forţa de muncă, în ciuda măsurilor stricte impuse de guvernul italian, ne-au mai spus aceştia, subliniind că legea italiană pedepseşte aspru firmele care aleg să ocolească legea, mergând până la pedeapsa cu închisoarea.

FILLEA CGIL are un sistem prin care muncitorii pot veni la sindicat să denunţe nerespectarea contractului de muncă, spre exemplu, sau munca la negru, iar organzaţia, cu susţinerea avocaţilor şi suportând costuri reduse, îi poate apăra pe aceşti muncitori, ajutându-i să îşi obţină toate drepturile, ne-au mai spus reprezentanţii FILLEA CGIL, menţionând că în cazurile foarte grave sindicatul se poate constitui, chiar, ca parte civilă în procesele împotriva firmelor care săvârşesc abuzuri şi iregularităţi.

Patronatele şi sindicatele din Româ-nia trebuie să meargă, împreună, pe un drum comun, pentru a-i determina să se întoarcă pe cei plecaţi din ţară, au mai precizat reprezentanţi sindicatului italian, precizând: "Sunt două căi de a-i aduce pe muncitorii români acasă: să încercaţi ca firmele şi sindicatele din această ţară să crească împreună şi să creeze o piaţă calificată, de calitate, şi să îşi aducă muncitorii români care sunt calificaţi, dar şi să creşteţi salariile în România".

Conform acestora, în sectorul cons-trucţiilor, un muncitor înalt calificat, specializat, poate câştiga, în Italia, până la 2.000 de euro pe lună, iar unul de nivel mediu poate avea un salariu de 1.500 de euro pe lună, subliniind, însă, că există o discrepanţă mare între salariile din străinătate şi cele din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceste coloborari sunt benefice in favoarea membriolor de sindicat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb