PRIN TRANSPUNEREA DIRECTIVEI EUROPENE PNL vrea legiferarea impozitării în România a profiturilor multinaţionalelor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2016

Deputatul Zamfir: "Solicităm PSD şi domnului Liviu Dragnea să dezbatem această iniţiativă prin care vom atrage bani la buget cu aceeaşi viteză cu care a fost discutat proiectul de eliminare a celor 102 taxe"

Un grup de deputaţi liberali au depus, recent, un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi.

Astfel, iniţiativa legislativă prevede împiedicarea transferului profitului obţinut în România către zone fiscale mai favorabile.

Expunerea de motive precizează, printre altele: "Propunerea legislativă îşi doreşte să garanteze faptul că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile şi unde este creată valoarea. (...) Prezenta lege va proteja mediul de afaceri din România de eventuale politici fiscale destabilizatoare care ar putea să apară în cadrul pieţei interne. Momentan, în mediul de afaceri din România există un dezechilibru care afectează competitivitatea şi dezvoltarea pieţei interne. În timp ce unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate în mai multe state îşi trimit profitul, înregistrat în România, în state terţe din această lume, inclusiv prin intermediul offshore-urilor.

Întâlnim de multe ori companii care activează în România şi care ajung la profit zero, tocmai ca să evite să plătească taxe şi impozite în România".

Iniţiatorii estimează că statul român poate câştiga de până la patru ori mai mulţi bani dacă va încasa impozitul pe profit al companiilor cu activităţi în mai multe state şi care obţin profituri în ţara noastră. Aceştia apreciază că legea nu reprezintă un impediment pentru investitorii străini de la noi, ci va stabili un echilibru în mediul de afaceri.

Daniel Cătălin Zamfir, unul dintre deputaţii semnatari ai proiectului, ne-a spus că partidul pe care îl reprezintă ţine foarte mult ca această iniţiativă legislativă să fie dezbătută cu aceeaşi viteză cu care a fost discutat proiectul de eliminate a celor 102 taxe. Domnia sa ne-a precizat: "În acest sens, solicităm PSD şi domnului Liviu Dragnea (n.r. liderul PSD) să depună aceleaşi eforturi şi să reuşim să dezbatem şi iniţiativa prin care vom atrage bani la buget la fel de rapid ca pe cea de acum câteva zile, care elimină peste 100 de taxe. Sunt o mulţime de firme, din diverse domenii, inclusiv cel financiar, care îşi externalizează profiturile prin diferite forme. Este foarte important de menţionat că prin această lege nu se modifică niciun impozit, nici cota unică de impozitare, nici impozitul pe dividende, doar vor fi scoase la lumină profiturile multinaţionalelor, pentru a fi impozitate în ţară.

Întotdeauna, la noi, directivele europene sunt transpuse la doi ani după ce expiră termenul impus în acest sens. De ce să mai aşteptăm şi de această dată patru ani, timp în care companiile multinaţionale să îşi dreneze în continuare profiturile în străinătate şi România să nu se aleagă cu impozitul pe aceste profituri?"

Proiectul transpune Directiva UE 2016/1164, adoptată de Consiliul UE în 12 iulie.

Actul legislativ european urmăreşte ca multinaţionalele care activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.

Această directivă subliniază că, "în efortul de a-şi reduce obligaţiile fiscale globale, grupurile de societăţi au recurs din ce în ce mai mult la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor (BEPS)".

Consultantul Ionel Blănculescu ne-a explicat, recent, într-un interviu, de ce s-a ajuns la această Directiva Europeană: "În timpul crizei globale s-a observat că statele nu mai dispun de bani din cauza programării fiscale agresive, ceea ce însemnă că BEPS depăşeşte anumite limite la nivelul companiilor, transferă profiturile spre zonele off shore. BEPS este o practică de erodare a bazei impozabile care funcţioneză în toate statele. În cadrul BEPS, avem de-a face cu sume foarte mari care nu mai sunt supuse impozitării, iar iniţiativa OCDE vine împotriva acestei stări. (...) De exemplu, firmele se împrumută în cadrul propriilor grupuri şi în loc să impozităm un profit de trei milioane de euro, impozităm 1000 de euro, pentru că restul reprezintă dobânzi gigante la împrumuturile achitate. De asemenea, există şi alte elemente - contracte de consultanţă, de marketing, procedura preţului de trasfer, pe care o regăsim la impozitarea la ieşire etc. Preţurile de transfer, care reprezintă o componentă importantă a acestui aspect, nu fac altceva decât - fie pe export, fie pe import - să realizeze saltul de preţ.

Mai exact, o companie construieşte o maşină în România cu 8.000 de euro şi o vinde cu 10.000 de euro. Diferenţa de 2.000 de euro ar trebui să fie taxată cu 16% în ţară, obţinând un impozit de 320 de euro. Dar firma respectivă, în loc să producă acea maşină cu 8.000 de euro, importă componentele printr-un off shore din cadrul grupului, la preţuri mai mari. Să zicem că în loc să dea 2.000 de euro pe o cutie de viteze, dă, prin intermediul acelui off shore unde se face saltul de preţ, 3.000 de euro. În aceste condiţii, costul maşinii urcă la 9.900 de euro, în loc de 8.000 de euro şi, după ce este vândută cu 10.000, câştigul impozitat la noi este de 100 de euro. De aceea, marile companii ajung la câştig zero, pentru că plătesc mai puţin impozit pe profit. Dacă la 2.000 de euro impozitul era de 320 de euro, la 100 de euro compania plăteşte doar 16 euro, deci statul român pierde peste 300 de euro la fiecare maşină realizată de respectiva companie.

Invers, dacă maşina este fabricată la un cost de 8.000 de euro şi este exportată în off shore cu 8.100, impozitul de 16% este plătit la 100 de euro. Însă, de acolo, o vinde mai departe cu 10.000 de euro către alte ţări şi plăteşte 4% impozit pe diferenţa de 1.900 de euro".

Ionel Blănculescu ne-a spus că, în anul 2008 - anul de boom economic al României - a fost înregistrată o cifră totală de afaceri de 260 de miliarde de euro, precizând: "Dacă noi impozitam această cifră de afaceri cu cel puţin 3%, atunci am fi avut încasări de 7,8 miliarde euro, faţă de 0,9 miliarde euro - nivelul încasărilor din impozite aferent acelui an. Am fi avut de opt ori mai mult la bugetul de stat. Dacă am fi avut o rată a profitului de 10%, o cifră de afaceri de 260 de miliarde de euro ar fi însemnat un profit de 26 miliarde euro, care, impozitat cu 16%, ne-ar fi adus încasări la buget de 4 miliarde euro. La momentul acesta, statul câştigă de patru ori mai puţin decât ar putea să încaseze din impozitul pe profitul companiilor. Situaţia este similară şi în alte ţări, acesta fiind şi motivul pentru care a fost dată directiva".

În aceste condiţii, Daniel Zamfir susţine că iniţiativa legislativă a grupului de deputaţi PNL este foarte serioasă şi justificată şi va aduce mulţi bani la buget.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Fals: PNL nu vrea sa legifereze impozitarea profiturilor multinationalelor, ci vrea doar sa-si minta fostul electorat, lehamesit sa tot trimita in Parlament [Fragment eliminat, conform regulamentului.] care voteaza, apoi, [Fragment eliminat, conform regulamentului.], in cardasie cu PSD.

    Parlament langa Parlament.

    Wow, ce tare! Inca o idee buna de la deputatul [Fragment eliminat, conform regulamentului.].

    Sper sa prind vremurile vesele in care deputatul Z. si colegii lui de lopulisme sa propuna supraimpizitarea firmelor cu actionari evrei, acrstia fiind mai rai chiar decat bancherii dupa cum se stie. Sustinere, aplauze si postaceli ar avea berechet, includiv [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. 

    Iar a intrat pe fir deputatul [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Zamfir, care le stie el pe toate. Nu stiu cand mai doarme Emilia Olescu, daca scrie zilnic atatea articole (mai ales opiniile dlui Zamfir, eminenta cenusie a PNL). Zamfir si Olescu devin penibili cu insistenta asta pe "Infierarea cu manie proletara a exploatatorilor straini". Uita ca ne exploateaza mai rau patronii romani, care ne fura pe fata.

    1. Inteleg ca reprezinti o firma straina care isi exporta profitul??

      Patroni romani platesc profit, sediul e in tara, cumpara o caramida, un geam, un scaun ... La multinationala profitul e PA.

    Frumos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb