Principala măsură anticriză a guvernului Boc este indiferenţa

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 mai 2009

Principala măsură anticriză a guvernului Boc este indiferenţa

Ultima preocupare a guvernului Boc pare să fie situaţia economică. Că recesiunea a venit este un fapt confirmat de datele "semnal", publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică: produsul intern brut s-a redus pentru al doilea trimestru consecutiv.

Cu toate acestea, specialiştii din domeniul economic nu au mai avut deloc căutare la Guvern. Surse din cadrul Consiliului Economic Consultativ, structură formată din reputaţi economişti români - recomandaţi de către guvernatorul BNR pentru a-l sfătui pe premier - ne-au declarat că întrunirea Consiliului nu a mai avut loc de la începutul lunii martie.

"Cei din guvern ne-au chemat doar o singură dată, până acum. Ar fi trebuit să ne convoace din două, în două săptămâni, dar nu au mai făcut-o," explica pentru ziarul BURSA, prof. univ. dr. Lucian-Liviu Albu, unul din membrii Consiliului Economic Consultativ şi director al Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.

Această structură ar fi trebuit "să fundamenteze şi să susţină politicile economice", după cum arăta la începutul lunii ianuarie chiar premierul Emil Boc.

"Eu cred că înfiinţarea Consiliului Economic Consultativ a fost mai mult o acţiune de imagine", ne declara Laurian Lungu, Director de Cercetare la Grupul de Economie Aplicată şi de asemenea, membru al Consiliului. "Dacă s-ar fi vrut ca acest Consiliu Economic să aibă rezultate, atunci am fi avut mai multe întâlniri şi s-ar fi făcut nişte analize economice", explica domnul Laurian Lungu.

În aceste condiţii, se pare că principala soluţie anticriză promovată coerent de guvernul Boc este... indiferenţa.

Noroc că măsurile anticriză promovate de guvernul german au efect şi asupra economiei româneşti. În urma aplicării în Germania a echivalentului programului românesc "Rabla", exporturile de autoturisme româneşti Dacia către piaţa germană au crescut semnificativ.

Rugăm guvernul federal să se gândească şi la măsuri anticriză pentru domenii precum turismul, agricultura, industria siderurgică...

În primul trimestru din 2009, PIB-ul României a fost mai mic cu 2,6% (date ajustate sezonier) comparativ cu trimestrul al IV-lea din 2008 şi cu 6,4% faţă de trimestrul întâi al anului 2008 (date neajustate). În acelaşi timp, producţia industrială (serie brută) s-a micşorat cu 13,0%, pe marile grupe industriale înregistrându-se scăderi la toate categoriile de bunuri; iar exporturile au înregistrat şi ele o scădere de 6,7% (19,4%, la valori exprimate în euro), comparativ cu primul trimestru din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb