PRINCIPIUL VASELOR COMUNICANTE Autohtonii migrează spre Vest, din Est sosesc noi cetăţeni

(D.N.)
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2018

Autohtonii migrează spre Vest, din Est sosesc noi cetăţeni

Cifrele legate de numărul mare de cetăţeni ai acestei ţări care aleg să trăiască peste hotare au produs rumoare. S-a vorbit de o depopulare galopantă cu consecinţe dezastruoase, inclusiv economice. Conform cifrelor oficiale, lucrurile nu sunt atât de alarmante.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că sunt 3.400.000 de români în Diaspora, fiind unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară care nu a fost afectată de conflicte armate. Ca număr de locuitori, ţara noastră este pe locul şapte în Uniunea Europeană, iar la nivelul scăderii populaţiei, Croaţia, Bulgaria, Letonia şi Lituania au înregistrat scăderi mai mari decât noi, protrivit datelor Eurostat. În 2016, conform cifrelor oficiale, nu mai puţin de 9,7 români au plecat din ţară în fiecare oră, în total 85.000 cetăţeni ai acestei ţări au ales să-şi ducă viaţa în altă ţară, majoritatea în Europa de Vest. În linii mari, la fel au stat lucrurile şi în 2017, existând o constanţă în acest sens în ultima jumătate de deceniu. Trebuie spus că un număr mic renunţă la cetăţenia română, puţin peste 1000 pe an, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Marea majoritate declară că pleacă doar temporar, să strângă ceva bani pe care să-i folosească în diverse scopuri (construirea unei locuinţe, studiile copiilor, deschiderea unei afaceri) la revenirea în ţară. Problema mare este legată de dispariţia forţei de muncă, dar sociologii cred că stimularea natalităţii şi deschiderea graniţelor pentru străinii care vor să muncească aici ar putea fi soluţii pentru a acoperi deficitul. De altfel, în ultimii trei ani tot mai mulţi muncitori străini, de ordinul zecilor de mii, în special din Asia (China, Pakistan, Vietnam, Filipine), lucrează cu contracte pe perioadă determinată în ţara noastră.

Se vorbeşte însă mult mai puţin de numărul noilor cetăţeni români. Spre exemplu în 2016 au fost înregistrate 115.217 dosare de obţinerea cetăţeniei, 96.787 au fost analizate şi 81.050 au fost aprobate, 6.129 de certificate de cetăţenie fiind emise în ţara noastră, mult mai multe fiind eliberate în locul unde a fost depus jurământul, acolo unde respectivul solicitant are domiciliu (Moldova, Israel, Ucraina...). Potrivit bilanţului activităţii Autorităţii Naţionale Pentru Cetăţenie, numărul de cereri aprobate prin ordin al preşedintelui ANC în ultimii şapte ani este următorul: 46.975 (2010), 87.067 (2011), 77.267 (2012), 69.072 (2013), 68.059 (2014), 55.305 (2015), 81.050 (2016).

Cele mai multe cereri vin din partea cetăţenilor moldoveni, pe partea de redobândire a cetăţeniei, urmaţi de israelieni, iar pe palierul de naturalizare sunt solicitări venite din partea străinilor din ţările arabe, dar sunt şi din Europa (Albania, Serbia, Macedonia, Germania, Franţa). Pe redobândirea cetăţeniei cei mai mulţi solicitanţi sunt din Republica Moldova, undeva spre 90%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Un articol superficial. Noii cetateni romani sunt majoritari din Rep. Moldova si sunt in transit prin Romania catre locurile de munca din UE. Romania ar avea nevoie pentru o crestere economica reala de cca

    5ooooo de imigranti valizi . In zona numai Polonia a reusit sa atraga aproape 1 million de ucraienieni pentru a compensa pierderile de forta de munca catre vest. Sa nu uitam ca avem o resursa nefolosita cei care traiesc din expediente si ajutoare sociale. 

    1. Domnule Ilie, cei care traiesc din expediente si ajutoare sociale, adica milogii societatii, sunt averea psd, votantii lui dragnea si tariceaua, va rog sa nu va ganditi sa-i puneti la munca

      Articolul e superficial, dar tu in comentariu ii faci un scurt rezumat la nivelul tau de intelegere! Ilie, de ce esti tu Ilie?

      Dear Daddy.Next time vei cauta voturile cu lumanarea pentru cate marlanii si minciuni faceti acuma

    Cetatenii romani care renunta la cetatenia romana sunt cei ce platesc taxa de 500 Euro. Ex fiica mea care si-a luat cetatenia germana dupa 8 ani de lucru acolo nu e dispusa sa platesaca mafiotilor din Romania aceasta suma de bani. In rest ALLES GUTE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb