Priorităţile noului preşedinte al Comisiei de IT&C din Camera Deputaţilor Relu Fenechiu

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 ianuarie 2009

Stimularea utilizării sporite a serviciilor de comunicaţii la nivel naţional şi creşterea accesului la societatea informaţională pentru o categorie mult mai largă de populaţie se găsesc printre priorităţile lui Relu Fenechiu, noul preşedinte al Comisiei pentru IT&C din Camera Deputaţilor.

Pentru a menţine o dezvoltare dinamică în sectorul IT&C românesc, în condiţiile competiţiei de pe piaţa mondială şi mai ales în contextul crizei actuale, sunt necesare anumite eforturi şi măsuri în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare, prin atragerea de investiţii, stimularea utilizării sporite a serviciilor de comunicaţii la nivel naţional şi creşterea accesului la societatea informaţională pentru o categorie mult mai largă de populaţie, a declarat, într-un interviu publicat de NewsIn în raportul lunar pe piaţa tehnologiei informaţiei, noul preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Relu Fenechiu.

"Unul dintre domeniile de intervenţie este dezvoltarea şi creşterea accesibilităţii serviciilor de comunicaţii de bandă largă. Astfel, se impune creşterea gradului de utilizare a tehnologiei informaţiei atât în mediul public, prin eficientizarea serviciilor publice electronice moderne şi a serviciilor comerciale, cât şi în sectorul privat, în rândul consumatorilor individuali sau în mediul de afaceri", este de părere Relu Fenechiu.

În contextul actual, când se pune un mare accent pe reducerea cheltuielilor şi pe economisire, un sistem de calcul eficient, poate gestiona, de exemplu, furnizarea tuturor utilităţilor, realizându-se astfel o economisire importantă pentru utilizator. La nivelul consumatorului individual, costurile auxiliare pot fi semnificative, dar aceste soluţii pot fi aplicate la nivelul asociaţiilor de proprietari sau chiar la nivelul unor cartiere rezidenţiale, minimum necesar fiind prezenţa unei reţele locale. Astfel, se urmăreşte atât creşterea confortului cetăţeanului, cât şi eficientizarea economică, a spus preşedintele Comisiei.

O altă prioritate o reprezintă aspectul educaţional, al accesului la informaţie prin intermediul internetului. Factorul decisiv al informaţiei electronice şi ponderea tot mai mare pe care informaţia electronică o are în faţa celei scrise se poate constata prin faptul că, în ultimele luni, în America, presa online a devansat cu un raport de 51 la 49% presa scrisă. Accesul cât mai larg la internet este fundamental pentru dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere, obiectiv asumat de Uniunea Europeană, şi, implicit, de către România. Un alt domeniu de acţiune la nivelul Uniunii Europene în domeniul IT&C, care trebuie dezvoltat şi în România, îl reprezintă introducerea serviciilor digitale de radiodifuziune şi de televiziune.

Întrebat dacă în timpul legislaturii sale se va schimba ceva în ceea ce priveşte scutirea de impozit pe salarii pentru programatori, Relu Fenechiu a declarat că această măsură trebuie menţinută, datorită efectelor sale pozitive asupra sectorului IT&C. Printre acestea se numără creşterea industriei de IT din România, industria de soft şi servicii înregistrând o creştere de 2,5 ori mai rapidă decât Produsul Intern Brut al României. Totodată, acest avantaj fiscal a atras investitori străini, fiind unul dintre atuurile României în competiţia cu alte ţări în ceea ce priveşte atragerea de investiţii în domeniul IT.

Mai mult, profesioniştii din domeniul IT susţin că măsura ar trebui extinsă şi asupra programatorilor care nu au terminat facultăţile prevăzute în lege sau care ocupă funcţii de consultanţi, precum şi asupra altor companii, nu doar cele care produc aplicaţii informatice. Un potenţial există în zona serviciilor de inginerie sau a oamenilor implicaţi în furnizarea de consultanţă pentru implementarea de software, a adăugat Fenechiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb