PRIVATIZAREA ANTIBIOTICE IAŞI: Licitaţia cu strigare: Adio, dar rămân cu tine!

Adina Ardeleanu, Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 februarie 2008

Licitaţia cu strigare: Adio, dar rămân cu tine!

Metoda de privatizare a producătorului de medicamente "Antibiotice" rămâne licitaţia cu strigare, potrivit oficialilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deşi aceasta este tocmai metoda stipulată în Hotărârea de Guvern nr. 1400/19.11.2007, suspendată de Curtea de Apel Iaşi, pe 11 februarie, şi abrogată miercuri de Guvern.

Consiliul de Supraveghere şi Îndrumare al AVAS va dispune publicarea anunţului de revocare a ofertei pentru "Antibiotice" Iaşi şi va relansa societatea la privatizare, folosind o metodă conformă cu cerinţele Comisiei Europene şi care să ţină cont de importanţa economică şi socială a S.C. Antibiotice S.A. Iaşi", se preciza într-un comunicat de presă al AVAS de ieri.

Adriana Tran, director de comunicare în cadul AVAS, ne-a explicat că metoda de privatizare va rămâne "licitaţia cu strigare", însă că aceasta va avea la bază legea şi nu HG 1400/2007. "Guvernul a obligat AVAS să suspende privatizarea, abrogând hotărâ­rea de guvern 1400, care stabilea modalitatea de privatizare a companiei farmaceutice ieşene, articolul 2 al acesteia stipulând că . Astfel, AVAS îi este permis să aleagă din lege ce metodă de privatizare doreşte, licitaţia cu strigare fiind cea mai potrivită", spune doamna Tran. Aceasta a mai adăugat: "Dacă am fi continuat procedura de privatizare, exista posibilitatea ca investitorii să fie puşi într-o situaţie inconfortabilă, în care privatizarea să fie contestată. Acum, privatizarea va fi reluată, prin aceeaşi metodă, dar în baza legii 137/2008 şi a OUG nr. 88/1997".

AVAS mai precizează că reluarea procesului de privatizare nu presupune cheltuieli suplimentare. Consultanţa juridică şi economică efectuată în cadrul procesului de privatizare rămâne valabilă, precum şi campania de promovare cu rol de atragere a investitorilor.

Respectiva Hotărâre de Guvern fusese atacată în justiţie de către sindicaliştii de la compania farmaceutică ieşeană, Curtea de Apel Iaşi decizând suspendarea actului normativ respectiv. Liderul sindical de la "Antibiotice" Iaşi, Vasile Stângă, ne-a declarat: "Vrem să fim foarte bine înţeleşi. Membrii de sindicat de la Antibiotice nu sunt împotriva privatizării, ci împotriva modalităţii de realizare a acesteia. Licitaţia cu strigare nu oferă nicio garanţie că societatea va funcţiona şi peste 15 ani. Controlul societăţii poate fi dobândit de oricine oferă mai mult, fără ca acest cumpărător să se angajeze la desfăşurarea unui program investiţional şi fără să fie obligat să încheie un acord social. În acest moment, nu avem toate elementele necesare pentru a putea comenta decizia Guvernului de revocare a anunţului de privatizare. În schimb, atitudinea premierului în ce priveşte condiţiile în care au fost iniţiate investiţiile Ford în România ne oferă speranţe că şi la Antibiotice Iaşi va fi pus în operă un proces de privatizare corect, care să ofere garanţia unei continuităţi a activităţii. Cred că, la fel ca şi noi, toţi factorii de decizie au acelaşi scop: compania farmaceutică ieşeană să funcţioneze şi să se modernizeze în continuare, să-şi consolideze poziţia în peisajul economic local şi naţional. În perspectiva imediată, aşteptăm să vedem concluziile comisiei de anchetă stabilită de către Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor".

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a avizat constituirea unei comisii de anchetă care să analizeze procesul de privatizare a companiei farmaceutice ieşene. Obiectivul anchetei este analizarea privatizării din punct de vedere al consecinţelor asupra asigurării cu antibiotice şi tuberculostatice la un preţ accesibil pentru întreaga populaţie a României, precum şi analizarea consecinţele de natură socială ce decurg din privatizarea acestei companii. În acest sens, va fi urmărit impactul vânzării societăţii asupra Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în eventualitatea stopării producţiei unor antibiotice şi tuberculostatice larg folosite în România. Vor fi investigate motivele care au determinat creşterea valorii societăţii de 80 de ori în numai doi ani, se va face o analiză a cauzelor care au dus la scăderea abruptă a intereselor unor potenţiali cumpărători de la 53, la numai doi, în prezent. De asemenea, va fi verificată sesizarea sindicatului de la "Antibiotice" cu privire la absenţa unui pact social care să facă parte din caietul de sarcini al privatizării, se va analiza impactul asupra mediului concurenţial şi al profitabilităţii societăţii prin refuzul Ministerului Sănătăţii Publice de a actualiza şi recalcula preţul de vânzare pentru 120 produse medicamentoase din portofoliul societăţii şi vor fi evaluate posibilităţile şi consecinţele condiţionării cumpărării pachetului majoritar de către un producător de medicamente pentru a asigura dezvoltarea ulterioară a fabricii şi pentru a preîntâmpina cumpărarea având drept unic obiectiv valorificarea celor 400.000 mp ai societăţii a căror valoare de piaţă este de două ori mai mare decât preţul de pornire al licitaţiei.

"Concluziile comisiei de anchetă vor fi făcute publice şi sunt convins că vor sta la baza deciziilor ulterioare ale Guvernului României privind privatizarea Antibiotice. Cred că pe lângă presiunea exercitată în această perioadă de atitudinea sindicaliştilor, a presei şi a mediului politic, la decizia Guvernului de revocare a anunţului privind privatizarea Antibiotice a avut o contribuţie şi Comisia Europeană, care a arătat că poate să monitorizeze procesele de privatizare din România", a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PD-L Petru Movilă, preşedintele comisiei de anchetă a privatizării "Antibiotice".

Reprezentanţii comunităţii de afaceri din Iaşi sunt reţinuţi în declaraţii în ceea ce priveşte procesul de privatizare a SC "Antibiotice" SA Iaşi. "Consider că această privatizare trebuie gândită dintr-o perspectivă mai largă. Compania farmaceutică ieşeană a demonstrat că este profitabilă, a generat locuri de muncă, are toate caracteristicile unei afaceri de succes, dar are şi un rol strategic în sistemul naţional de sănătate. Trebuie analizat în ce măsură este necesară privatizarea acestei societăţi. Licitaţia cu strigare nu este o soluţie decât din punct de vedere financiar, pentru obţinerea unui preţ mai bun pentru pachetul de acţiuni şi pentru asigurarea unei transparenţe totale a procesului. Din perspectiva rolului strategic al Antibiotice, însă, ar fi dificil de asigurat continuitatea procesului de producţie şi dezvoltarea unităţii, pentru că investitorul care ar câştiga o astfel de licitaţie nu ar avea nicio obligaţie decât faţă de propriile obiective", ne-a declarat Paul Butnariu, directorul în exerciţiu al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

"Antibiotice" SA Iaşi este unul dintre cei mai importanţi furnizori pe piaţa românească de profil şi în special în sectorul spitalicesc şi, totodată, cea mai importantă companie din portofoliul AVAS scoasă la privatizare. Conform raportului prezentat de societate, valoarea preliminată a cifrei de afaceri netă obţinută de SC "Antibiotice" SA Iaşi la finalul anului trecut se ridică la 229,4 milioane lei, în creştere faţă de anul 2006 cu 17%. Exprimată în euro, cifra de afaceri a fost de 68,47 milioane euro, în creştere cu 23% faţă de anul 2006, ceea ce a permis menţinerea companiei farmaceutice ieşene pe locul nouă în top 10 producători farmaceutici prezenţi pe piaţa românească, cu o cotă de piaţă de 3,1%. În total vânzări, ponderea majoritară este deţinută de vânzările pe piaţa internă, cu 211,6 milioane lei, în creştere cu 18,5% faţă de anul 2006. Veniturile totale ale companiei au fost de 238,3 milioane lei, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 201,7 milioane lei, din diferenţa acestor indicatori rezultând o valoare brută a profitului de 36,6 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de profitul brut înregistrat la finele anului 2006.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. LA ANTIBIOTICE LUCREAZA TOATE RUDELE DIRECTORILOR SI LIERULUI DE SINDICAT PE MUNCA PUTINA SI BANI MULTI ESTE AFACERE DE CLANVERIFICATI

    Indiferent cum si cu cine se va privatiza ATB, actionarul majorita trebuie sa fie persoana juridica romana. ( nu ca la ROMPETROL unde actionarul principal e din Olanda sau de aiurea)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb