Problemele financiare au dus la vânzarea a 200 de farmacii în 2007

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 20 iunie 2008

Problemele financiare au determinat în 2007 vânzarea a 200 de farmacii la nivel naţional, din totalul de 10.000, a declarat ieri secretarul general al Colegiului Farmaciştilor din România, Ioan Uivaroşi, în cadrul mesei rotunde Pharma Managing Distribution. "La nivel naţional, proprietarul nu îşi vinde businessul pentru că vânzările sunt foarte bune ci pentru că acesta nu mai vede niciun viitor în continuarea afacerii. Bineînţeles că proprietarul este atras şi de anumite oferte, însă nu din acest motiv alege să se oprească. În 2007, circa 200 de farmacii au fost vândute la nivel naţional, iar tendinţa se va păstra. Practic suntem în faliment. Dacă încă rezistăm asta se întâmplă datorită furnizorilor. Trebuie să se asigure urgent un adaos comercial decent în farmacii. Altfel, vom asista la falimentarea financiară şi profesională a farmaciilor", a spus Ioan Uivaroşi, citat de NewsIn.

Directorul în cadrul firmei de cercetare a pieţei Cegedim, Marian Pană, a declarat că 88% din businessul de retail a fost făcut cu un adaos comercial de 12%, anul trecut.

La nivel naţional, trei sferturi dintre farmacii au probleme de acoperire a cheltuielilor din cauza adaosului comercial mic, a declarat recent preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, profesor doctor Dumitru Lupuleasa.

Potrivit datelor furnizate de Patronatul Farmaciştilor, adaosul comercial este definit, din punct de vedere contabil, ca procentul pe care îl adaugă la preţul unitar (fără TVA) şi reprezintă câştigul farmaciei la eliberarea de medicamente. În România adaosul comercial variază între 12 şi 24%. Astfel, pentru medicamentele cu preţuri de până la 2 lei adaosul este de 24%, pentru cele cu preţuri curpinse între 2,01 şi 5 lei este de 20%. De asemenea, pentru produsele farmaceutice cu preţuri cuprinse între 5,01 şi 7,5 lei, adaosul este de 15% iar pentru produsele cu preţuri de peste 7,5 lei adaosul este de 12%.

Pe de altă parte, directorul general al Zentiva România, Dragoş Damian, a afirmat că 75-80% din capitalul în numerar al farmaciilor provine din costul reţetelor compensate şi gratuite.

"Primii cinci producători de medicamente pun pe piaţă 45-50% din volumul necesar, iar primii zece livrează 60-65%. Avem un rol important pentru că suntem un contribuabil major la bugetul statului şi pentru că angajăm foarte mult. În ceea ce priveşte sumele de bani, încasăm plăţi şi pentru trimestrele trei şi patru din 2007, ceea ce înseamnă o creditare foarte mare pe care o oferim statului. În ceea ce priveşte preţul medicamentelor, există ţări unde medicamentele sunt mai scumpe decât în România, dar acolo gradul de compensare este mai mare. În majoritatea ţărilor europene, cererea terapeutică şi oferta dirijază preţul", a explicat directorul general al companiei farmaceutice Zentiva România.

Pe de altă parte, copropietarul firmei importatoare şi distribuitoare de produse farmaceutice Montero, Radu Tudorache jr., a declarat, în cadrul Pharma Managing Distribution, că sistemului sanitar ar trebui să i se aloce un procent mai mare din PIB. "Sănătatea este foarte importantă şi acel 4% din PIB ar trebui să se fie 6% şi să se ducă spre 8-9%. În ţările în care se întâmplă asta speranţa de viaţă este mai mare", a explicat Radu Tudorache jr.

Numărul zilelor de tratament a crescut cu 70% în ultimii 10 ani, fiind utilizate în special medicamente pentru sistemul cardiovascular, metabolismul digestiv, boli infecţioase şi sistemul nervos, a declarat recent directorul general al Cegedim, Petru Crăciun. Potrivit acestuia, 51% din piaţa farmaceutică din România este concentrată în oraşele principale, 28% în oraşele medii şi restul procentelor în oraşele mici şi în mediul rural. Conform datelor Cegedim, medicamentele eliberate fără reţetă (Retail OTC) au înregistrat, din 1998 până în 2007, o creştere cu 5,2%, iar cele eliberate prin prezentarea unei reţete (Retail Rx) au avut o creştere de 132%. În ceea ce priveşte medicamentele folosite în spitale pentru tratamentul pacienţilor, volumul acestora a scăzut cu 47,6% în perioada menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb